Rahitismul la copii

/ / Modificat: 2010-11-08
Rahitismul la copii
Intrebare:

- Copilul meu are 9 saptamani si medicul mi-a recomandat sa-i dau calciu lactic intrucat dupa nastere nu i se unisera oasele de la piept(stern) prescriptia medicului a fost de 1 tableta pe zi si am 20 de tablete. Este necesar ca dupa 10 tablete de calciu sa facem pauza 10 zile si apoi sa reluam dupa 10 zile sau pot sa le dau fara intrerupere?

Raspuns:





  



Profilaxia (prevenirea) rahitismului la copii se face prin expunerea la soare a copilului in anotimpul insorit, promovarea alimentatiei naturale si, mai ales, prin administrarea medicamentoasa a vitaminei D.

In conditiile climatice ale tarii noastre, profilaxia medicamentoasa a rahitismului este obligatorie la toti copiii pana la varsta de cel putin 12 luni.


Cel mai des se realizeaza prin administrarea zilnica, pe cale orala, a 400-800 UI de vitamina D sub forma de picaturi.

Exista mai multe preparate de vitamina D, cele mai utilizate fiind: Vigantol-oil, Vigantoletten: 1-2 picaturi/zi.

In cazul familiilor necooperante se poate utiliza administrarea periodica de doze de depozit, de obicei pe cale injectabila.

Adaosul de calciu se impune numai la prematuri sau la copiii care primesc sub 400 ml lapte/zi (sub forma de gluconat de calciu fiole).

In cazul in care s-a constituit rahitismul, tratamentul acestuia va cuprinde pe langa doze crescute de vitamina D si asocierea unui supliment de calciu, in doze individualizate pentru fiecare pacient in parte.

In cazul dumneavoastra nu am inteles care a fost indicatia tratamentului cu calciu lactic (afirmatia "dupa nastere nu i se unisera oasele de la piept (stern)" nu are sens) si oricum, in momentul in care urmati un tratament (indiferent cu ce si pentru ce) trebuie sa respectati intocmai indicatiile medicului curant atat in ceea ce privesc dozele, cat si durata si ritmul de administrare.

Asadar, in cazul in care nu ati inteles indicatiile de administrare a unui tratament, va sfatuiesc sa solicitati medicului curant lamuriri suplimentare.

Alina Pop-Began



- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva- 

Detalii specialist




Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Rahitismul la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre