8 simptome ale meningitei, pe care fiecare parinte ar trebui sa le cunoasca

/ / Modificat: 2018-01-18
8 simptome ale meningitei, pe care fiecare parinte ar trebui sa le cunoasca

Meningita este o boala ce se manifesta prin inflamatia membranelor protectoare care acopera creierul si maduva spinarii. Cauzele acestei boli pot varia, dar simptomele diferitelor tipuri de meningita sunt, in general, similare.

8 simptome ale meningitei

Copiii sunt de obicei cei mai sensibili la aceasta boala. De aceea, ne-am decis sa le reamintim parintilor despre modul in care pot detecta meningita si caror simptome ar trebui sa le acorde atentie in primul rand.

1. Febra brusca

Unul dintre simptomele meningitei este febra care debuteaza brusc. Copilul incepe sa tremure si sa se planga incontinuu ca ii este frig.

Temperatura copilului se ridica foarte repede si adesea prima preocupare a parintilor este sa o coboare cat mai repede. Cu toate acestea, din cauza faptului ca acest simptom este un semn al multor alte boli, trebuie sa se acorde atentie si altor factori care arata schimbari in starea copilului.

2. Dureri de cap severe

Durerile de cap cauzate de meningita nu pot fi numite puternice, ci chiar insuportabile. Mai mult, durerea poate afecta si gatul copilului, dar din cauza durerii de cap severe, el nu poate sa-i acorde atentie. O fontanela bombata poate fi un semn important al meningitei la nou-nascuti.

3. Vedere dubla

O persoana afectata de meningita nu isi poate focusa privirea, de aceea vederea sa devine dubla.

4. Dureri de stomac, greata si varsaturi

Un copil bolnav de meningita isi va pierde pofta de mancare. Acest lucru se intampla partial din cauza greturilor constante, care pot fi urmate de dureri de stomac si varsaturi.

5. Sensibilitate la lumina puternica

Un alt semn al meningitei este sensibilitatea la lumina puternica, deoarece duce la curgerea ochilor copilului, dar si la greata, insotita de o durere de cap din ce in ce mai puternica.

6. Rigiditatea muschilor occipitali

Un copil cu meningita se poate recunoaste dupa pozitia specifica in care sta: intins pe-o parte, cu capul dat pe spate, gatul incordat si picioarele indoite. Incercarile copilului de a-si relaxa gatul sunt adesea nereusite.

7. Incapacitatea de a-si intinde picioarele

Chiar daca reusesti sa apleci capul copilului spre piept, picioarele lui se flexeaza instantaneu de la genunchi si sunt imposibil de desfacut din aceasta pozitie. Acest fenomen se numeste semnalul Brudziński al gatului.

In cazul meningitei, apare si semnul lui Kernig - copilul nu-si poate intinde piciorul complet, daca este ridicat la aproximativ 90 grade.

8. Eruptii pe piele, care nu se decoloreaza

Eruptiile cutanate se numara, de asemenea, printre simptomele posibile ale meningitei. Cu testul descris mai jos, este foarte usor sa faci diferenta intre o eruptie cutanata simpla si una care are legatura cu meningita.

Ia un pahar curat, aplica-l pe eruptia cutanata si apasa-l ferm pe piele pana cand pielea devine palida. Daca petele devin palide impreuna cu pielea, copilul nu are meningita. Daca eruptia cutanata nu se estompeaza, atunci ar trebui sa iei legatura cu medicul.

Ce poti sa faci?

Meningita este o boala periculoasa, motiv pentru care, in cazul in care observi oricare dintre aceste simptome, ar trebui sa chemi ambulanta. Pana cand ajunge doctorul, ar trebui sa-i oferi celui mic toate conditiile pentru a-i diminua suferinta: liniste si lumina slaba in camera.

Trebuie sa informezi medicul despre toate simptomele detectate. Cand exista suspiciuni de meningita, parintii sunt incurajati sa accepte spitalizarea copiilor, deoarece aceasta bola poate fi tratata eficient numai in spital.

Sursa: Brightside.me

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Meningita Simptome meningita copii Sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre