Sarbatoarea Sfantului Ilie este prilej de bucurie si adunare in jurul mesei. Fie ca serbezi acasa, in familie, sau alaturi de prieteni, o masa bine pregatita poate aduce zambete si amintiri frumoase.
Iti propunem un meniu complet, cu retete potrivite sezonului, usor de preparat, dar de mare efect.
Aperitive de vara
1. Rulouri cu somon si crema de branza
Ingrediente:
-
somon afumat
-
crema de branza
-
marar proaspat
-
zeama de lamaie
Mod de preparare:
Amesteca branza cu marar si zeama de lamaie. Intinde pe feliile de somon, ruleaza-le strans si taie-le in bucati mici. Se servesc reci, cu putin piper proaspat.
2. Tartine cu rosii cherry, mozzarella si pesto
Ingrediente:
-
felii de bagheta prajita
-
pesto verde
-
rosii cherry taiate pe jumatate
-
bilute de mozzarella
Mod de preparare:
Unge feliile de paine cu pesto, adauga rosiile si mozzarella. Se servesc cu frunze de busuioc proaspat.
Felul principal: Gust traditional cu o nota moderna
3. Friptura de porc in sos de vin cu rozmarin
Ingrediente:
-
1 kg ceafa de porc
-
200 ml vin alb
-
4 catei de usturoi
-
2 ramuri de rozmarin
-
sare, piper
Mod de preparare:
Marineaza carnea cu vin, usturoi si condimente timp de 2-3 ore. Coace la cuptor acoperit timp de 1 ora, apoi descoperit inca 30 de minute pentru crusta. Serveste cu garnitura de legume sau piure de cartofi.
4. Garnitura: Legume coapte cu ierburi aromatice
Ingrediente:
-
dovlecei, vinete, ardei gras, ceapa rosie
-
ulei de masline, sare, piper, oregano, cimbru
Mod de preparare:
Taie legumele in felii, stropeste-le cu ulei si condimente. Coace-le la 180°C pana devin moi si usor rumenite.
Deserturi racoritoare si de sezon
5. Tarta cu fructe de padure si crema de vanilie
Ingrediente:
-
blat de tarta (poate fi din comert)
-
crema de vanilie (sau budinca de casa)
-
fructe proaspete: afine, zmeura, capsuni
Mod de preparare:
Umple blatul cu crema racita, adauga fructele deasupra. Optional, poti glazura usor cu gem diluat in apa.
6. Spuma de capsuni (desert clasic romanesc)
Ingrediente:
-
500 g capsuni
-
3 albusuri
-
3 linguri zahar
Mod de preparare:
Bate albusurile cu zaharul pana devin spuma tare, apoi adauga capsunile pasate. Se serveste imediat, rece.
Ce bem la masa de Sfantul Ilie?
-
Vin alb sau roze rece, potrivit pentru vara
-
Apa infuzata cu menta, castravete si lime – o alternativa racoritoare pentru toti
-
La desert: un pahar de vin spumant sau lichior de fructe
Sarbatoarea Sfantului Ilie merita celebrata cu bucurie, mancare gustoasa si oameni dragi. Meniul de mai sus este simplu, dar special, perfect pentru o zi cu adevarat festiva. Nu uita sa adaugi un strop de suflet in fiecare farfurie!