Cum alegi gustari sanatoase pentru copiii tai. Ce trebuie sa contina

/ / Modificat: 2021-06-14
Cum alegi gustari sanatoase pentru copiii tai. Ce trebuie sa  contina

Cheia sanatatii este alimentatia. Iar gustarile joaca un rol important in acest sens. De cele mai multe ori gustarile sunt vazute de parinti ca acele momente in care copilul poate manca orice isi doreste.

Acesta este motivul pentru care copiii ajung sa consume regulat alimente ultraprocesate, bogate in grasimi nesanatoase, in zahar si in E-uri. Aceste alimente pun sanatatea micutilor in pericol pe termen mediu si lung. Tocmai din acest motiv este esential ca gustarile procesate sa fie consumate foarte rar, iar in rest sa se apeleze la gustari sanatoase precum fructe, legume, nuci, lactate, care completeaza necesarul de vitamine si minerale, oferind organismului copiilor substante de calitate care sa le asigure o dezvoltare sanatoasa.

Legumele trebuie sa faca parte din gustarile copiilor

O greseala frecventa pe care parintii o fac este sa nu includa legumele in gustari. Acestea ofera o cantitate mare de antioxidanti, minerale si vitamine, atat de necesare copiilor.

Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul International de Epidemiologie, consumul regulat de fructe si legume este asociat cu un risc mai mic de imbolnavire.

Tocmai din acest motiv este indicat ca fructele sa fie alternate cu legumele. De exemplu, ii poti oferi copilului ardei gras, felii de morcovi proaspeti, castraveti, rosii sau legume la abur, alaturi de iaurt sau putina branza de vaci. Este o gustare sanatoasa si nutritiva.

In acelasi timp, cand vine vorba de fructe este important sa nu-i oferi copilului suc, chiar daca il prepari acasa, deoarece acesta este lipsit de fibre si nutrienti, in el ramanand doar fructoza.

Proteinele trebuie sa fie prezente in gustarile copiilor

Proteinele sunt necesare pentru a asigura cresterea si dezvoltarea organelor si tesuturilor corpului uman. Potrivit unui studiu publicat in Annals of Nutrition & Metabolism, este important ca in dietele copiilor sa se includa cel putin 1,5 grame de proteine ​​pe kilogram.

Pentru a indeplini aceste cerinte, includerea nucilor poate fi esentiala, desi este, de asemenea, important sa se completeze cu lactate, precum iarut, branza de vaci sau branza cottage.

Gustarile trebuie insotite de apa

Intotdeauna gustarile copiilor trebuie sa fie insotite de apa. Aceasta este cea mai buna metoda prin care copilul isi poate mentine hidratarea. Prin urmare, gustarea, indiferent de tipul acesteia, trebuie consumata alaturi de un pahar de apa plata.

Este important ca micutul sa nu consume sucuri de niciun fel in loc de apa. Nici laptele sau laptele vegetal nu tin loc de apa. Desigur, laptele poate fi o sursa de proteina pentru gustare, insa nu ajuta si la hidratare. Prin urmare, daca ii dai lapte, asigura-te ca bea si apa.

Exemple de gustari adecvate

Daca esti in pana de idei, iti prezentam cateva gustari sanatoase pe care i le poti oferi copilului:

  • O bucatica de ciocolata cu 80% cacao, fara zahar, cu o mana de nuci si o mana de afine;

  • Un iaurt cu fulgi de ovaz, o mana de nuci si ananas proaspat (nu din conserva!);

  • Un mar, doua rondele de orez expandat si putin unt de arahide;

  • Ardei gras si branza de vaci;

  • Terci de ovaz cu lapte si banana pasata;

  • Budinca de chia cu fructe de padure.

Sursa foto: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre