6 inlocuitori pentru uleiul de floarea-soarelui si cum ii poti folosi

/ / Modificat: 2022-03-25
6 inlocuitori pentru uleiul de floarea-soarelui si cum ii poti folosi

Uleiul de floarea-soarelui este un tip de ulei vegetal care este folosit mai ales pentru gatit - in special pentru prajire, coacere, calire, salate si chiar prajituri. Este cel mai usor de gasit si procurat, deoarece se produce in cantitati mari si este mult mai ieftin decat alte tipuri de ulei.

Uleiul de floarea-soarelui este obtinut din semintele presate de floarea-soarelui. In general, exista in trei varietati: organic, presat la rece si ulei de floarea-soarelui cu continut ridicat de acid oleic - ceea ce inseamna ca a fost modificat pentru a fi mai bogat in acid oleic. Acest lucru sporeste continutul de grasimi mononesaturate "bune" si il face mai sanatos pentru inima.

Desi in ultimii ani si-a pierdut din faima, in detrimentul uleiului de masline, care este de departe mult mai sanatos, uleiul de floarea-soarelui este bogat in nutrienti, iar daca este consumat in salate sau in alte preparate, in cantitati mici, este benefic pentru organism. Lucrurile se schimba insa daca acesta este folosit in cantitati mari sau pentru prajeli si gatit la temperaturi inalte.

Cu toate acestea, pe piata exista o multime de inlocuitori ai uleiului de floarea-soarelui, care pot fi folositi cu succes in bucuatarie. Iata care sunt acestia:

Cei mai buni inlocuitori pentru uleiul de floarea-soarelui

1. Ulei de masline

Uleiul de masline contine, de obicei, cel mai mare procent de grasimi mononesaturate dintre toate uleiurile de gatit. Uleiul de masline se gaseste in doua variatii: ulei extravirgin si ulei virgin. Uleiul de masline extravirgin (EVOO), care provine din prima presare a maslinelor si, prin urmare, are o aroma mai fructata, un gust mai savuros si un continut mai ridicat de antioxidanti. Si uleiul de masline virgin, o versiune mai rafinata, derivata din a doua presare. Uleiul de masline trebuie folosit pentru gatit la temperaturi scazute. Ambele variante ajungand la un punct de fum la 210oC. Uleiul de maslie este ideal pentru a prepara bruschete, salate si alte preparate care nu necesita prajire sau gatire la temperaturi mari.

2. Uleiul de nuca de cocos

Uleiul de nuca de cocos vine in doua varietati: rafinat si nerafinat (virgin). Ambele tipuri au un gust tipic, usor. Uleiul de cocos rafinat este cel mai des folosit pentru preparate sarate si coacere, avand un punct de fum de 177°C. Pe de alta parte, uleiul de cocos nerafinat are un punct de fum de 200°C, ceea ce il face mai potrivit pentru prajire. Cu doar 117 calorii pe lingura, uleiul de cocos este o alternativa excelenta cu putine calorii la multe alte uleiuri pe care le poti avea la indemana. 

3. Ulei de avocado

Uleiul de avocado este obtinut prin presarea fructuluide avocado. Acesta are o aroma placuta, de avocado, care scade in intensitate atunci cand este incalzit. Uleiul de avocado contine carotenoizi, luteina, vitamina E si fitosteroli si este ideal pentru prajire si gratare, deoarece are un punct de fum ridicat de 271°C. 

4. Uleiul de rapita

Uleiul de rapita are cel mai mic nivel de grasimi saturate dintre toate uleiurile de gatit (7%) si este una dintre putinele surse vegetale bune de grasimi omega-3. Este relativ ieftin si poate fi folosit intr-o varietate de moduri - fie ca este vorba de coacere si prajire, fie ca este vorba de dressinguri pentru salate. Cel mai bun este pentru prajituri si gratare. Punctul de fum al uleiului de rapita este de 204°C.

5. Ulei de arahide

Uleiul de arahide are un gust si o aroma dulce, de nuca. Este bogat in vitamina E (doar o lingura de ulei de arahide contine 11% din doza zilnica recomandata), desi procentul sau de grasimi saturate este mai mare decat cel al altor uleiuri vegetale. Punctul de fum al uleiului de arahide este de 227oC. Este ideal pentru prepararea mancarurilor de inspiratie asiatica, precum stir-fry si curry. 

6. Ulei de nuca

Uleiul de nuca este bogat atat in textura, cat si in aroma. Este derivat din nuci pure macinate care au fost uscate si presate la rece si este plin de antioxidanti, omega-3 si grasimi polinesaturate. Poate deveni amar atunci cand este incalzit, prin urmare poate fi folosit pentru finisare, la finalul preparatelor, sau pentru salate, ori alte preparate reci.

FOTO freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ulei de masline

Articole recomandate

Citeste si despre