Ce beneficii are uleiul de masline in alimentatia bebelusilor si cum sa il introduci in preparate

/ / Modificat: 2022-02-01
Ce beneficii are uleiul de masline in alimentatia bebelusilor si cum sa il introduci in preparate

Uleiul de masline a inceput sa fie din ce in ce mai folosit si in bucatarie romaneasca. Un ulei de masline de calitate are numeroase beneficii nutritionale, insa mamele care sunt la inceputul etapei de diversificare se feresc sa il introduca in preparatele bebelusilor.

Uleiul de masline este foarte benefic pentru dezvoltarea copiilor, iar compozitia sa are multe asemanari cu laptele matern. Vorbim, desigur, despre un ulei de calitate, extravirgin, in niciun caz despre uleiurile obtinute din turte de masline sau cele de calitate indoielnica.

Ce beneficii are uleiul de masline pentru bebelusi

  • este o sursa importanta de antioxidanti, care actioneaza la nivel preventiv si apara celulele impotriva radicalilor liberi.
  • acidul oleic este foarte important pentru cresterea oaselor, acest lucru insemnand ca uleiul de masline este o sursa esentiala de lipide in cresterea copiilor.
  • acidul oleic ajuta, de asemenea, celulele nervoase, facilitand conexiunile acestora si, prin urmare, imbunatateste transmisiile nervoase ale creierului.
  • imbunatateste asimilarea micronutrientilor precum vitaminele A, D, E si K, a mineralelor precum calciu, magneziu, zinc si fosfor.
  • are efect diuretic, fiind un produs excelent pentru prevenirea si ameliorarea constipatiei la bebelusi.

Cand putem incepe sa oferim ulei de masline bebelusilor

Uleiul de masline poate fi integrat in preparatele bebelusilor inca din primele luni dupa inceperea diversificarii. La inceput va fi adaugata o cantitate mica, de exemplu cateva picaturi in piureurile de legume pe care le oferiti micutilor.

Cea mai buna si mai recomandata modalitate de a consuma uleiul de masline este in stare cruda, atat in cazul copiilor, cat si pentru adulti. In acest fel, ne bucuram de toate proprietatile sale nutritive. Iata cateva idei pentru a-l introduce in dieta bebelusilor:

  • adaugati un strop de ulei de masline crud peste legumele fierte, chiar inainte de a le da prin blender.
  • adaugati cateva picaturi pe un miez de paine, dupa ce ati introdus painea in alimentatia copilului.
  • este de preferat sa il folositi si in preparate precum ciorbe, tocanite, pentru ca acest tip de ulei nu isi pierde proprietatile la temperaturi inalte, cum se intampla cu alte uleiuri vegetale.
  • cand bebelusul mesteca bine si ii oferim betisoare de legume crude, le putem stropi cu putin ulei de masline si putina lamaie.

Cum alegi cel mai bun ulei de masline

Fiecare parinte vrea sa ii ofere copilului tot ce este mai bun, cu atat mai mult in ceea ce priveste alimentatia. Uleiul de masline pe care il gasim astazi in magazine este de trei feluri: rafinat (uleiul din turte de masline, cel mai slab din punct de vedere calitativ si cel mai ieftin), ulei de masline virgin si extravirgin.

Uleiul de masline rafinat este mai potrivit pentru gatit, pentru ca are un punct mai ridicat de ardere (216 grade Celsius), dar nu are aceiasi nutrienti pe care ii au uleiul virgin si extravirgin. Acestea din urma este de preferat sa fie consumate crude, in salate, supe-crema, piureuri etc decat la gatit, pentru ca au un punct de ardere mai scazut (160 de grade).

Atunci cand alegem uleiul de masline, pretul este, in mod cert, un indicator al calitatii. Apoi, trebuie sa cititi cu atentie eticheta, pentru a afla cum a fost obtinut uleiul si informatii despre producator. Recipientul trebuie sa fie din sticla inchisa la culoare sau tabla. Ambalajele din plastic, transparente, tradeaza un produs slab calitativ si nu sunt potrivite pentru ca uleiul de masline este sensibil la lumina. Termenul de valabilitate al unui produs natural nu poate fi foarte ridicat, asa ca si acesta este un criteriu care sa va indice daca este un ulei de calitate sau nu.

FOTO: Freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ulei de masline

Articole recomandate

Citeste si despre