Copilul se joaca cu mancarea, cum il dezveti?

/ / Modificat: 2010-11-23
Copilul se joaca cu mancarea, cum il dezveti?

Fiecare masa este o bataie cu mancare si un pretext de joaca pentru micutul tau! Adora sa isi bage manutele in tot ceea ce i se pune pe masa, iar tu nu mai stii ce sa faci. Varsta prescolara este una in care copiii se joaca cu orice gasesc, deci si cu mancarea. Afla cum il dezveti de acest obicei!

Modul in care reactionezi in fata acestor fleacuri ale copilului are un impact esential asupra felului in care el se va comporta in continuare. Scopul este acela de a avea parte de mese placute in familie si nu de a transforma masa intr-o batalie intre parinti si copii sau intr-o lectie de bune maniere in care sa fii cu ochii si cu gura tot timpul pe el.

Nu il certa!

In niciun caz nu te apuca sa ii faci reprosuri, chiar daca asta este ceea ce simti ca trebuie sa faci. Este inutil si nu are efectul pe care il doresti! Nu demonstrezi decat ca ti-a atras atentia, iar el este multumit cu acest lucru!

Fii un exemplu pentru el!

Mananca cu el la masa! El va fi tentat sa te imite in ceea ce faci! Astfel ca, daca te vede ca mananci poate va fi si el tentat sa deguste ce are pe masa, pentru ca varsta precsolara este una in care copiilor le place sa faca ceea ce vad la altii!

Nu aduce mancarea sau ce face cu ea in discutie atunci cand este la masa!

Discuta despre orice altceva cu copilul, dar nu ii concentra si mai mult atentia pe modul in care se joaca cu mancarea sau asupra comportamentului lui nepotrivit la masa. Este exact ce isi doreste! Unii copii fac acest lucru pentru a atrage atentia parintilor. Daca vad ca nu reusesc, inceteaza sa mai faca asta!

Reactioneaza calm!

Atunci cand vezi ca micutul tau face gramezi de piure pe masa sau bilute din morcovi pisati si nu mananca deloc atunci spune-i "vad ca ai terminat masa" si i-ai mancarea din fata sau pune-l chiar pe el sa curete masa. Apoi, aminteste-i pe un ton calm si bland ca "mancarea este facuta pentru a fi mancata si nu pentru a te juca cu ea". Nu iti face griji ca o sa moara de foame, la aceasta varsta copiii cer de mancare atunci cand le este foame.

Nu ii satisface preferintele culinare!

Evita sa il intrebi daca nu mananca pentru ca nu ii place mancarea servita si ce anume ar vrea sa manance in loc. Aceasta este o capcana in care cad multe mamici, iar apoi se tranforma in bucatarese nevoite sa gateasca tot timpul ceea ce le face placere copiilor. Este important sa il educi alimentar, oferindu-i tu cele mai indicate alimente pentru cresterea lui, nu sa il lasi pe el sa decida ce sa manance si cum.

Daca il educi si ii repeti ideea ca toata lumea mananca si trebuie sa manance ce este in meniul pentru acea masa, atunci va stii ca aceasta este regula. In timp va invata sa manance ce i se da, fara a face nazuri!

Nu ii da gustari cu 1 ora inainte de masa!

Un motiv frecvent pentru care micutii nu mananca la masa si pefera sa modeleze intre degetele mancarea din farfurie este pentru ca nu le este foame. De ce? Probabil pentru ca i-ai oferit prea multe gustari intre mese sau la un timp prea apropiat de masa, adica cu 1 ora inainte.

Nu il tine prea mult la masa!

Specialistii sustin ca micutii isi asigura aportul alimentar necesar la o masa in prima parte a ei, cam in primele 20 de minute. Asa ca, daca dupa aceea el incepe sa se joace cu mancarea, o face din plictiseala. Daca nu ii mai este foame si este obligat sa stea la masa, va face ceea ce ii place cel mai mult unui copil: sa se joace cu ce are la-ndemana! Nu este nevoie sa stea cu toata familia la masa pana la final!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie copii Gustari intre mese copii

Articole recomandate

Citeste si despre