Top alimente cu fier pentru copii mici, rol si beneficii

/ / Modificat: 2011-02-04
Top alimente cu fier pentru copii mici, rol si beneficii

Fierul este unul dintre cele mai importante minerale pentru sanatatea oricarei fiinte umane si cu atat mai mult pentru cresterea si dezvoltarea copilului. El poate fi obtinut cu succes atat din surse vegetariene, cat si animaliere, iar alimentatia reprezinta cea mai importanta sursa pentru copiii mici. Suplimenteaza doza de fier a copiilor prin alegerea unor alimente-cheie, pline de fier si sanatate pentru ei!

Alimente cu continut bogat de fier pentru copii

Ficatul de pasare

Una dintre cele mai bogate surse de fier este ficatul, iar daca este de gaina de curte cu atat mai bine. Totusi, nu exagera cu el deoarece contine si multa vitamina A, care nu este indicata in exces.

Carnea rosie

Toata lume incurajeaza consumul de carne alba si pe buna dreptate. E mult mai sanatoasa. Dar cand vine vorba de aportul de fier, carnea rosie este cea mai indicata. Alege totusi vita sau mielul, si evita porcul!

Pestele gras

Acizii grasi Omega 3 plus fierul pe care il contin tipurile de peste gras ca sardine, somon reprezinta un adevarat izvor de sanatate pentru copii.

Ouale

Fie ca sunt fierte, ochiuri sau omleta, ele sunt o sursa pretioasa de fier si de proteine de cea mai buna calitate pentru copii.

Lintea

Desi nu este foarte consumata, lintea este foarte bogata in nutrienti esentiali pentru promovarea sanatatii. Este delicioasa in supe sau alaturi de fripturi ca granitura.

Legume verzi

Legumele verzi sunt un izvor de vitamine si minerale de nepretuit. Fie ca alegi spanac, broccoli, salata verde, sparanghel sau alte legume din aceasta categorie, aportul de fier este garantat. Mai ales daca le consuma crude sau gatite pe gratar sau la aburi.

Painea din cereale integrale

Painea din cereale este o bogata sursa de vitamina B, E, fibre si fier. Totusi, in privinta acestui aliment trebuie sa institui o educatie copilului si sa ii servesti portii mici pentru ca il va ajuta in dezvoltarea unor obiceiuri sanatoase la maturitate.

Fructe uscate

Sunt niste gustari grozave pentru copii, iar continutul de vitamina C ajuta la absorbtia mai buna a fierului, pe care il contine de asemenea.

Beneficiile fierului in sanatatea copiilor

  • componenta vitala pentru hemoglobina (transporta oxigenul in fiecare celula a organismului);

  • asigura si ajuta la imbunatatirea functiilor cognitive ale creierului;

  • ajuta la ameliorarea diverselor dureri;

  • ajuta la imbunatatirea metabolismului;

  • imbunatateste calitatea somnului;

  • ajuta la concentrare si atentie (ajuta la cresterea performantelor scolare la copii);

  • imbunatateste performantele fizice etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatia copilului mic Alimente fier copii

Articole recomandate

Citeste si despre