Pe data de 27 august, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mucenic Fanurie, unul dintre cei mai iubiti sfinti din traditia greaca si romaneasca, cunoscut mai ales ca ocrotitorul celor ce pierd lucruri sau persoane dragi. Cu acest prilej, in semn de multumire pentru ajutorul primit, multi credinciosi pregatesc o placinta de post, numita „pita Sfantului Fanurie”, care este apoi impartita celor din jur.
Cine a fost Sfantul Fanurie?
Sfantul Fanurie este un sfant mucenic din primele veacuri crestine, a carui icoana a fost descoperita in mod minunat in insula Rodos (Grecia), in ruinele unei biserici vechi. Desi nu exista multe informatii despre viata sa, se stie ca a fost un tanar curajos si credincios, care a patimit pentru Hristos, refuzand sa renunte la credinta. Icoana sa, redescoperita in mod miraculos, il infatiseaza in haine de soldat, fiind supus la 12 chinuri, simbol al suferintelor pentru credinta.
Numele sau provine din grecescul „φανερώνω (phaneróno)”, care inseamna „a face vizibil”, „a descoperi” – un nume ce reflecta clar minunile savarsite de el: gasirea lucrurilor si fiintelor pierdute.
Traditia Pitei Sfantului Fanurie
Traditia spune ca, atunci cand cineva il roaga pe Sfantul Fanurie sa il ajute sa gaseasca un obiect pierdut, si rugaciunea este ascultata, trebuie sa pregateasca o placinta de post in semn de multumire, numita „pita Sfantului Fanurie”.
Aceasta placinta este oferita apropiatilor, vecinilor sau saracilor „pentru sufletul mamei Sfantului Fanurie”, despre care traditia spune ca a fost o femeie pacatoasa. Sfantul, in smerenia sa, cere ca rugaciunile si faptele bune sa fie indreptate catre mantuirea mamei lui.
Astfel, „pita” nu este doar o placinta – este o ofranda de recunostinta si milostenie.
Reteta traditionala de placinta („pita”) a Sfantului Fanurie
Aceasta reteta este de post, simpla, parfumata si facuta cu noua ingrediente (simbolic, 9 fiind cifra celor 9 cete ingeresti sau a roadelor Duhului Sfant).
Ingrediente:
-
1 cana de ulei (preferabil de masline)
-
1 cana de zahar
-
1 cana de suc de portocale proaspat stors
-
Coaja rasa de la 1 portocala
-
1 lingurita de scortisoara
-
1 lingurita de praf de copt (sau bicarbonat stins in suc de lamaie)
-
½ lingurita de nucsoara (optional)
-
3 cani de faina
-
1 cana de nuci maruntite sau stafide (optional, dar traditionale)
Mod de preparare:
-
Intr-un bol mare, amesteca uleiul cu zaharul pana devine o compozitie omogena.
-
Adauga sucul de portocale, coaja de portocala, scortisoara, nucsoara si praful de copt.
-
Incorporeaza treptat faina, amestecand bine.
-
La final, adauga nucile si/sau stafidele.
-
Toarna compozitia intr-o tava unsa cu putin ulei sau tapetata cu hartie de copt.
-
Coace la 180°C (cuptor preincalzit) timp de 35-40 de minute, sau pana trece testul cu scobitoarea.
Dupa coacere, placinta se taie in bucati si se imparte cu vecinii, rudele, cunoscutii sau oamenii nevoiasi, spunand:
„Pentru sufletul mamei Sfantului Fanurie!”
Mesajul duhovnicesc al acestei traditii
Pita Sfantului Fanurie este un gest simplu, dar profund:
-
ne invata recunostinta fata de ajutorul divin;
-
ne indeamna la rugaciune si nadejde in momentele de pierdere sau ratacire;
-
ne aminteste de importanta milosteniei si a grijii pentru sufletele altora, vii sau adormiti.
Rugaciune scurta catre Sfantul Fanurie
„Sfinte Mucenice Fanurie, ajuta-ma sa aflu ceea ce am pierdut, daca este spre mantuirea mea. Roaga-te pentru sufletul mamei tale si pentru toti cei ce te cinstesc cu credinta. Amin.”
Foto: Freepik.com