Reteta bulion de casa rapid si natural – cum il pregatesti pas cu pas

/ / Modificat: 2025-09-16
Reteta bulion de casa rapid si natural – cum il pregatesti pas cu pas

Bulionul de casa este o pasta concentrata de rosii, apreciata pentru gustul intens, natural si culoarea vie, fara adaosuri chimice sau conservanti. Desi pare simplu de preparat, exista cateva trucuri putin stiute care fac diferenta intre un bulion banal si unul cu aroma autentica, perfect pentru orice mancare.

In plus, bulionul poate fi introdus cu precautie in alimentatia bebelusilor, adaugand savoare si nutrienti preparatelor lor, dar trebuie respectate anumite reguli esentiale.

Cum se prepara bulionul de casa – pas cu pas, cu sfaturi esentiale

Reteta traditionala 

Ingrediente:

  • 5 kg rosii bine coapte (de preferat soiuri zemoase si dulci, cu pulpa groasa)

  • 1 lingura sare grunjoasa neiodata (optional, daca nu e pentru bebelusi)

  • 1 lingurita de zahar (optional, pentru a reduce aciditatea)

Mod de preparare:

  1. Spala bine rosiile si taie-le in sferturi.

  2. Pune-le la fiert intr-o oala mare, la foc mediu, amestecand regulat pana se inmoaie (30-40 min).

  3. Paseaza rosiile cu un blender si apoi trece-le printr-o sita fina pentru a elimina cojile si semintele.

  4. Pune sucul obtinut din nou la fiert si lasa-l pe foc mic pana scade si se ingroasa – 1,5–2 ore.

  5. Optional: adauga sarea si zaharul spre final.

  6. Toarna bulionul fierbinte in borcane sterilizate, infileteaza si intoarce-le cu capacul in jos pentru 5-10 minute.

  7. Pastreaza-le in camara, la racoare.

Procesul:

  1. Coacerea rosiilor: Pentru un gust mai dulce si mai intens, coace rosiile la cuptor pentru 20-30 minute inainte de fierbere. Acest pas caramelizeaza natural zaharurile din fructe, dandu-i bulionului o aroma aparte.

  2. Fierberea sucului: Dupa ce pasezi rosiile, filtreaza sucul si fierbe-l la foc mic, amestecand frecvent. Evita fierberea la foc prea tare care poate duce la arderea sucului si gust amar.

  3. Adaugarea sarii: Pune sarea abia cand sucul incepe sa scada. Prea multa sare la inceput poate bloca eliberarea aromelor.

  4. Testul consistentei: Bulionul este gata cand se lipeste usor pe lingura si are culoarea rosu inchis, lucios. Daca il tii prea mult pe foc, se va ingrosa excesiv si isi poate pierde prospetimea.

  5. Sterilizarea borcanelor: Pentru pastrare indelungata, borcanele si capacele trebuie sterilizate inainte de umplere si apoi borcanele inchise bine se pot fierbe in baie de aburi pentru 15-20 minute.

Cand si cum introducem bulionul in alimentatia bebelusilor

Este recomandat ca bulionul sa fie introdus in alimentatia bebelusilor abia dupa varsta de 10-12 luni, deoarece rosia este un aliment care poate fi usor acid si poate provoca iritatii digestive sau alergii la cei mici. De asemenea, pentru bebelusi este esential ca bulionul folosit sa fie:

  • Fara sare adaugata sau cu o cantitate foarte redusa (ideal deloc pentru cei sub 1 an)

  • Fara adaos de zahar sau alte conservanti

  • Preparat exclusiv din rosii coapte si bine pasate, fara pielite sau seminte

Se recomanda sa introduci bulionul in cantitati foarte mici, diluat cu alte legume sau cereale, si sa observi eventualele reactii adverse. Bulionul poate fi folosit pentru a da culoare si gust piureurilor de legume sau orezului, fiind o sursa buna de licopen si vitamina C.

Beneficii mai putin cunoscute ale bulionului de casa

  • Licopenul, un antioxidant puternic prezent in rosii, devine mai biodisponibil in urma fierberii lente, ceea ce inseamna ca bulionul este o sursa foarte buna pentru prevenirea anumitor boli cronice.

  • Preparatul homemade nu contine zaharuri ascunse sau conservanti, care in produsele comerciale sunt adaugati pentru a prelungi termenul de valabilitate.

  • Bulionul ajuta la cresterea absorbtiei fierului din alimentele vegetale, datorita continutului natural de vitamina C.

  • Datorita consistentei si gustului intens, se foloseste foarte putin, ceea ce reduce cantitatea de sare si grasimi adaugate in preparatele finale.

In ce retete se foloseste bulionul de casa?

  • Ciorbe si supe: pentru a intensifica gustul fara a adauga cuburi de concentrat sau prafuri.

  • Mancaruri cu carne: tocane, fripturi cu sos, pulpe de pui sau vita.

  • Paste si sosuri: o baza naturala pentru sosurile de rosii sau lasagna.

  • Sarmale: bulionul de casa da un gust inconfundabil sosului in care fierb.

  • Ghiveci sau mancaruri de legume: aroma si culoarea bogata.

  • Pizza homemade: pentru sosul de rosii, perfect natural si aromat.

  • Piureuri si preparate pentru copii: incepand cu 10-12 luni, cu precautie si fara sare adaugata.

Trucuri pentru pastrarea bulionului cat mai mult timp

  • Pastreaza borcanele intr-un loc racoros si intunecos, ferit de umiditate.

  • Dupa deschiderea borcanului, bulionul trebuie tinut la frigider si consumat in cateva zile.

  • Evita introducerea lingurilor sau ustensilelor umede in borcan pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului.

Bulionul de casa este un ingredient versatil, plin de savoare si beneficii nutritive, care poate fi folosit cu succes in bucatarie si, cu precautie, in alimentatia bebelusilor mai mari de 10 luni. Preparat corect, fara adaosuri nesanatoase, bulionul adauga culoare si gust preparatelor, contribuind la o alimentatie echilibrata si sanatoasa pentru intreaga familie.

 

Foto: freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre