Retete simple de bezele adaptate pentru copii mici

/ / Modificat: 2025-08-13
Retete simple de bezele adaptate pentru copii mici

Bezelele sunt un desert clasic, apreciat pentru textura lor aerata, gustul dulce si versatilitatea in bucatarie. Desi par simple, ele pot fi o gustare placuta si chiar sanatoasa daca sunt preparate corect si consumate cu moderatie. In plus, exista variante speciale de bezele de post, care pot fi adaptate chiar si pentru cei mai mici copii.

Beneficiile bezelelor

  1. Textura usoara si digestibila – Bezelele sunt facute in principal din albusuri si zahar, avand o consistenta pufoasa si usor de mestecat, ceea ce le face potrivite si pentru copii.

  2. Sursa rapida de energie – Continutul de zahar ofera un boost rapid de energie, util mai ales pentru copiii activi.

  3. Fara gluten – Bezelele nu contin faina, fiind astfel o optiune pentru copiii cu intoleranta la gluten.

  4. Ingrediente simple si naturale – Prepararea acasa permite controlul total al ingredientelor, evitand conservantii si colorantii artificiali.

  5. Versatilitate – Pot fi consumate simple sau folosite ca topping pentru prajituri, fructe sau alte deserturi, putand fi aromatizate natural.

De la ce varsta pot manca bezele copiii?

  • Bezelele clasice contin albus de ou crud sau semi-crud, deci este recomandat sa fie introduse in alimentatia copilului dupa varsta de 1 an, cand digestia este mai matura si riscul alergiilor este mai scazut.

  • Important este sa te asiguri ca albusurile sunt bine gatite/coapte, pentru a evita riscul de salmonella.

  • Pentru copiii sub 1 an, poti opta pentru bezele de post fara ou, preparate cu ingrediente naturale, fara zahar rafinat sau coloranti.

  • Consulta intotdeauna medicul pediatru inainte de a introduce noi alimente.

Retete de bezele de post, adaptate pentru copii mici

1. Bezele de post clasice (fara ou)

Ingrediente:

  • 150 ml apa

  • 200 g zahar tos (poti inlocui cu zahar brun sau sirop de agave)

  • 1 lingurita amidon de porumb

  • 1 lingurita otet de mere sau zeama de lamaie

  • Esenta de vanilie (optional)

Mod de preparare:

  1. Fierbe apa cu zaharul pana cand siropul ajunge la 115-120°C.

  2. Bate amidonul amestecat cu otetul pana capata o consistenta spumoasa.

  3. Toarna siropul fierbinte treptat in spuma de amidon, mixand continuu.

  4. Adauga esenta de vanilie si mixeaza pana compozitia se raceste si devine ferma.

  5. Cu lingura sau posh, formeaza bezelele pe hartie de copt.

  6. Lasa-le la uscat 6-8 ore sau peste noapte.

2. Bezele cu piure de fructe (pentru un plus de aroma si culoare)

Ingrediente:

  • 150 ml apa

  • 150 g zahar sau indulcitor natural

  • 1 lingurita amidon de porumb

  • 1 lingurita otet de mere

  • 50 g piure de fructe (banana, mar copt, capsuni)

  • Esenta de vanilie (optional)

Mod de preparare:
Procedezi ca in reteta anterioara, dar adaugi piureul de fructe la final, inainte sa formezi bezelele. Piureul va oferi dulceata naturala si aroma, facand desertul mai atractiv si nutritiv.

3. Bezele raw vegane cu sirop de artar

Ingrediente:

  • 150 ml apa

  • 150 g sirop de artar

  • 1 lingurita agar-agar (gelifiant natural)

  • Esenta de vanilie sau scortisoara

Mod de preparare:

  1. Amesteca agar-agar cu apa si fierbe pana se dizolva complet.

  2. Adauga siropul de artar si esenta.

  3. Lasa amestecul sa se raceasca usor si bate-l cu mixerul pana devine spumos si pufos.

  4. Formeaza bezelele si lasa-le sa se intareasca la frigider cateva ore.

Variante de consum si recomandari

  • Bezele simple – pot fi oferite ca gustare ocazionala.

  • Bezele cu fructe proaspete – pentru un desert echilibrat, combina bezelele cu fructe taiate.

  • Topping pentru prajituri sau iaurturi – adauga bezelele peste deserturile preferate ale copilului pentru textura si dulceata naturala.

  • Bezele colorate natural – folosind pudre de fructe sau legume (carbune activ, pudra de sfecla, turmeric), poti face bezele viu colorate, mai atractive pentru copii.

Precautii si sfaturi importante

  • Evita sa dai bezele copiilor sub 1 an fara acordul medicului.

  • Controleaza portiile – chiar si bezelele de casa sunt bogate in zaharuri si trebuie consumate cu moderatie.

  • Foloseste ingrediente naturale, fara coloranti si conservanti.

  • Pastreaza bezelele intr-un recipient bine inchis, intr-un loc uscat, pentru a-si pastra textura.

  • Incearca sa combini desertul cu activitati fizice, pentru a echilibra aportul caloric.

Bezelele pot fi o alegere dulce, delicioasa si versatila pentru copii, cu conditia sa fie preparate si oferite corect. Retetele de post si cele fara ou pot fi adaptate usor pentru cei mici, oferindu-le un desert sanatos si sigur. Cu putina imaginatie si grija, poti transforma bezelele intr-o experienta gustoasa si distractiva pentru intreaga familie.

 

Foto: Freepik.com

Taguri Reteta bezele Bezele

Articole recomandate

Citeste si despre