Spanac cu orez (Spanakorizo)

/ / Modificat: 2025-07-22
Spanac cu orez (Spanakorizo)

Spanacul cu orez (Spanakorizo) este o reteta traditionala greceasca, ideala pentru mesele de familie, inclusiv pentru copii aflati in perioada de diversificare avansata (dupa varsta de 1 an), daca excludem sarea si vinul din preparare. Este o mancare usoara, plina de vitamine si minerale, ce combina gustul delicat al spanacului cu textura cremoasa a orezului. Poate fi servita ca fel principal sau ca garnitura si este potrivita atat in zilele de post, cat si in alimentatia vegetariana.

Ingrediente (pentru 2-3 portii):

  • 500 g spanac proaspat

  • 3 linguri ulei de masline

  • 1 ceapa medie

  • 2 cepe verzi

  • 2 catei mari de usturoi, pisati

  • 150 g orez pentru pilaf sau cu bob lung

  • cateva frunze de menta proaspata sau 1 lingurita menta uscata

  • 100 ml vin alb (sau apa, daca tineti post strict)

  • 450 ml supa de legume (sau apa)

  • sucul si coaja rasa de la 1/2 lamaie

  • 2 linguri ulei de masline (sau 1 lingura unt – daca nu tineti post)

  • 1/2 legatura marar

  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare:

  1. Spala bine spanacul si toaca-l grosier.

  2. Caleste ceapa medie si ceapa verde tocate marunt in 3 linguri de ulei de masline.

  3. Adauga usturoiul si mai caleste 30 de secunde.

  4. Pune orezul si amesteca bine timp de 1 minut.

  5. Toarna vinul alb (sau apa), apoi adauga supa de legume.

  6. Cand incepe sa fiarba, adauga spanacul, menta, sare si piper.

  7. Fierbe la foc mic pana cand orezul este gatit si lichidul absorbit, amestecand ocazional.

  8. La final, adauga sucul si coaja de lamaie, mararul tocat si 1-2 linguri de ulei de masline sau unt.

Sursa: www.divainbucatarie.ro

Sursa foto: freepik

Taguri Spanac alimentatie Orez Alimentatia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre