Gulasul de vita cu cartofi la ceaun este una dintre cele mai indragite retete traditionale din bucataria ardeleneasca, perfecta pentru mesele in aer liber, alaturi de familie si prieteni. Cu arome intense si ingrediente simple, dar alese cu grija, acest preparat imbina savoarea carnii fragede de vita cu legume proaspete, condimente autentice si acel gust inconfundabil de afumatura. Gatit lent, la foc domol, gulasul devine un adevarat festin rustic, care iti aminteste de vremurile in care mancarea era o bucurie impartasita. Reteta de mai jos iti arata pas cu pas cum sa pregatesti un gulas ca la mama acasa.
Ingrediente:
-
2,5 kg carne de vita (pulpa, rasol, coaste)
-
250 g bacon, kaiser, costita sau slanina afumata
-
1 kg ceapa
-
1 capatana mare de usturoi sau 2 mai mici
-
1 lingura de untura de porc sau 100 ml ulei
-
5-6 ardei kapia, gogosari sau ardei grasi rosii, galbeni
-
1-2 ardei iuti
-
4-5 rosii coapte si zemoase
-
4 tije telina verde cu frunze
-
1 lingura cu varf chimen seminte
-
4-5 linguri cu varf boia dulce de ardei
-
2 linguri pasta concentrata de rosii
-
4-5 lingurite sare
-
2 lingurite rase piper
-
2 foi de dafin (optional)
-
2,5 kg cartofi
In plus:
-
o legatura de patrunjel verde
-
smantana groasa pentru servit
-
paine proaspata
Mod de preparare:
-
Pregatirea carnii si legumelor:
Taie carnea de vita in cuburi potrivite. Curata si toaca ceapa marunt. Curata usturoiul si zdrobeste-l sau toaca-l fin. Taie ardeii kapia in fasii si rosiile in cuburi. Taie tijele de telina rondele si pastreaza si frunzele. -
Calirea ingredientelor:
In ceaun, incinge untura sau uleiul. Adauga baconul sau slanina taiata cubulete si prajeste pana devine usor crocant. Adauga ceapa si caleste-o pana devine sticloasa. Pune usturoiul si mai lasa 1-2 minute. -
Adaugarea carnii:
Pune bucatile de carne si rumeneste-le bine pe toate partile. Asezoneaza cu sare, piper si semintele de chimen. Adauga ardeii kapia, ardeiul iute, telina, pasta de rosii si boiaua. Amesteca bine. -
Gatirea:
Toarna apa cat sa acopere ingredientele si lasa sa fiarba la foc mic, cu capac, 1,5-2 ore, pana cand carnea este frageda. Completeaza cu apa daca este nevoie. -
Adaugarea cartofilor:
Curata cartofii, taie-i in cuburi mari si adauga-i in ceaun. Mai completeaza cu apa daca este necesar. Fierbe pana cand cartofii sunt patrunsi, iar zeama s-a ingrosat usor. -
Finalizarea:
Potriveste de sare si piper, adauga frunzele de telina si patrunjelul tocat. Optional, pune foile de dafin spre final pentru aroma. -
Servirea:
Serveste gulasul fierbinte cu smantana groasa si paine proaspata. Este ideal pentru mesele in aer liber sau in familie, cu un gust autentic si satios.
Sursa: www.savoriurbane.com
Sursa foto: freepik