Bouyourdi este o gustare traditionala greceasca, perfecta pentru zilele calde sau serile in familie. Branza topita, rosii si ardei gratinati, stropiti generos cu ulei de masline si aromatizati cu oregano – toate creeaza un preparat savuros, simplu si extrem de aromat. Se prepara rapid si poate fi servit ca aperitiv cald sau chiar ca fel principal usor, alaturi de o salata si paine proaspata.
Ingrediente:
-
250 g branza feta sau telemea (alege telemea puțin sarata si mai maturata)
-
100 g cascaval clasic
-
1 rosie
-
1 ardei gras (se poate combina cu ardei capia si/sau un fir de ardei iute, dupa preferinte)
-
100 ml ulei de masline extravirgin
-
1 lingurita oregano uscat
-
1/4 lingurita piper negru macinat
-
1/2 lingurita sare
-
optional: fulgi de chilli pentru un plus de iute
Mod de preparare:
-
Preincalzeste cuptorul la 200°C.
-
Taie branza feta/telemea si cascavalul in cubulete sau felii.
-
Taie rosiile si ardeii in rondele sau fasii subtiri.
-
Intr-un vas termorezistent, aseaza in straturi: branza, rosii, ardei.
-
Presara sare, piper, oregano si, daca doresti, fulgi de chilli.
-
Toarna uleiul de masline uniform peste toate ingredientele.
-
Da la cuptor pentru 20-25 minute, pana cand branza se rumeneste usor si legumele se inmoaie.
-
Serveste cald, cu paine proaspata sau lipie.
Sursa: www.lalena.ro
Sursa foto: freepik