Inghetata prajita este unul dintre acele deserturi care pare imposibil la prima vedere, cum poate inghetata sa fie fierbinte si crocanta la exterior, dar rece si cremoasa in interior? Raspunsul sta in tehnica si viteza.
Ce este mai exact inghetata prajita?
Inghetata prajita este un preparat in care o bila de inghetata este invelita intr-un strat izolator (cum ar fi paine, praf de biscuiti sau aluat), apoi congelata foarte bine si, in final, prajita rapid in ulei incins. Rezultatul este un contrast spectaculos de texturi si temperaturi: o crusta crocanta si fierbinte care inveleste un miez rece si cremos.
Originea acestui desert este disputata unii spun ca provine din bucataria asiatica, in special japoneza sau chinezeasca, altii il asociaza cu restaurantele mexicane sau chiar americane. Ce e sigur: e un hit peste tot in lume!
Reteta 1: Inghetata prajita clasica cu fulgi de porumb
Ingrediente:
-
4 bile mari de inghetata de vanilie
-
2 cani de fulgi de porumb zdrobiti
-
2 oua
-
1/2 cana de faina
-
Ulei vegetal pentru prajit
-
Scortisoara si zahar pudra pentru servit (optional)
Instructiuni:
-
Formeaza bilele de inghetata si pune-le pe o tava tapetata cu hartie de copt. Pune-le in congelator pentru cel putin 2-3 ore (ideal peste noapte).
-
Pregateste crusta: Pune faina intr-o farfurie, ouale batute in alta, si fulgii de porumb zdrobiti in a treia.
-
Trece bilele de inghetata prin faina, apoi prin ou, apoi prin fulgii de porumb. Repeta pasul cu ou si fulgi pentru un strat extra. Congeleaza din nou cel putin o ora.
-
Incinge uleiul intr-o cratita adanca la 180°C. Prajeste bilele rapid, 10-15 secunde, pana devin aurii.
-
Scoate-le pe servetele de hartie. Serveste imediat cu scortisoara si zahar pudra.
Reteta 2: Inghetata prajita in aluat tempura cu matcha
Ingrediente:
-
4 bile de inghetata de ceai verde (matcha)
-
1/2 cana faina
-
1/2 cana apa foarte rece
-
1 lingura amidon de porumb
-
1 galbenus de ou
-
Un praf de sare
-
Ulei pentru prajit
Instructiuni:
-
Congeleaza bilele de inghetata foarte bine (ideal 6+ ore).
-
Amesteca faina cu amidonul, sarea, galbenusul si apa rece. Pastreaza aluatul in frigider pana la folosire.
-
Scoate bilele de inghetata si inmoaie-le rapid in aluatul rece de tempura.
-
Prajeste-le imediat, timp de 10-12 secunde, in ulei foarte fierbinte (180–190°C).
-
Serveste cu topping de ciocolata alba sau sos de fructe de padure.
Tips & trucuri:
-
Asigura-te ca inghetata este foarte bine congelata inainte de prajire.
-
Nu praji mai mult de 1-2 bile odata pentru a nu scadea temperatura uleiului.
-
Foloseste o lingura de inghetata sau manusi de silicon ca sa modelezi bilele perfect.
Inghetata prajita este un desert spectaculos, usor de adaptat dupa gusturi si perfect pentru a impresiona musafirii. Fie ca preferi versiunea crocanta cu fulgi de porumb sau varianta sofisticata cu tempura si matcha, rezultatul va fi la fel de delicios.
Foto: Freepik.com