Sentimente diferite fata de copii

/ / Modificat: 2012-12-17
Sentimente diferite fata de copii

Parintii cu mai multi copii trec adesea printr-o experienta emotionala care-i poate macina intens. Desi putini recunosc, multi dintre ei isi iubesc in mod diferit copiii. In cele mai multe cazuri, exista un "favorit" sau un copil in care investesc mai multa afectiune si pe care-l trateaza, uneori involuntar, preferential! Este normal sa iti iubesti copiii in mod diferit? Care sunt consecintele favoritismului parental asupra celor mici?

Sentimentele diferite fata de copii sunt firesti

Intr-o familie ideala, parintii isi iubesc copiii in mod egal. Insa nu traim intr-o lume perfecta, iar parintii sunt adesea supusi greselilor tipic umane. Sa preferi mai mult un copil decat altul este un sentiment comun in randul multor familii. Specialistii sustin ca peste 30% dintre mame recunosc ca au un copil favorit.

Fiecare prichindel este unic. Daca toti copiii ar fi identici, probabil ca ai investi exact aceleasi sentimente in toti. Insa tocmai din cauza faptului ca sunt fiinte individuale, cu temperamente si personalitati unice, se poate intampla sa descoperi ca ai o mai mare afinitate pentru unul dintre ei.

De obicei, se intampla sa il favorizezi mai mult pe copilul care simti ca iti seamana foarte mult. Favoritismul parental poate aparea si atunci cand unul dintre copii corespunde modelului de copil ideal pe care il ai in minte, situatie in care primeste mai multa afectiune si atentie din partea ta decat celalalt fratior.

Ce consecinte apar in urma tratamentului preferential al copiilor?

Nu trebuie sa te invinovatesti pentru sentimentele pe care le experimentezi. Insa este important sa constientizezi ca tratamentul preferential poate avea consecinte negative nu doar asupra fratiorului defavorizat, ci a ambilor copii. Cand este mic, intuitia copilului este foarte bine dezvoltata si simte sau isi da seama foarte usor atunci cand este neglijat sau cand primeste un tratament diferit fata de alti copii.

O consecinta negativa a tratamentului preferential este dezvoltarea unei stime si increderi in sine scazute la copilul defavorizat. Copilul se simte neglijat, ignorat si are impresia ca este tratat ca si cum a gresit cu ceva sau nu corespunde asteptarilor tale. Se simte neputincios, incapabil, neacceptat in sanul familiei si este predispus la depresie si anxietate.

Un alt risc al aplicarii unui tratament diferit la copii este cresterea riscului de rivalitate fraternala. Copilul tratat cu indiferenta va fi gelos pe fratiorul atat de adulat de parinti si exista riscul sa incurajezi dezvoltarea a tot felul de conflicte si certuri intre ei.

Pe de alta parte, nici fratiorul care este mai iubit si apreciat in sanul familiei nu are numai de beneficiat de pe urma acestui tratament. Exista efecte secundare ale acestui tratament si in cazul copilului favorizat. El creste intr-un mediu iubitor si este pus pe un piedestal. Din pacate, exista riscul de a dezvolta asteptari nerealiste de la ceilalti. Ar putea avea impresia ca daca este apreciat de tine, asa ar trebui sa fie de toata lumea si ca i se cuvine atentia si afectiunea tuturor.

Momentul in care va da piept cu realitatea diferita fata de asteptarile lui, va fi o experienta emotionala zdrobitoare. Este indicat ca micutul sa cunoasca si sa experimenteze tot soiul de sentimente, pozitive si negative, pentru a invata sa le faca fata si sa le controleze corespunzator.

Ce poti face cand ai sentimente diferite fata de copii?

  Chiar daca manifesti sentimente mai intense pentru unul dintre copii, este indicat sa te abtii sa le transpui si in modul in care ii cresti si educi pe acestia. Iubeste-ti copiii neconditionat! Nu lasa sa treaca o zi fara sa le spui cat de mult ii iubesti si trateaza-i egal in ceea ce priveste educatia si disciplina, chiar daca impulsul tau este de a-i acorda mai multa atentie si iubire favoritului.

Copiii nu trebuie sa simta nicio clipa ca sunt tratati inegal. Totul tine de autocontrol si de nivelul tau de maturitate. Cu putin efort, te poti autoeduca in acest sens. Apropie-te mai mult de copilul pe care ai tendinta sa il tratezi cu mai multa indiferenta.

Comunica si fii deschisa cu el. Ai toate sansele sa descoperi calitati pe care nu credeai ca le are. Creeaza o punte de legatura emotionala cu acesta. Vei descoperi, intr-un final, ca, de fapt, iti iubesti toti copiii la fel de mult.

Ai trecut prin experienta de a iubi un copil mai mult decat pe celelalt? Spune-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere copii

Articole recomandate

Citeste si despre