Kilogramele si vergeturile dupa sarcina sunt o medalie de onoare, nu motiv de depresie

/ / Modificat: 2020-07-07
Kilogramele si vergeturile dupa sarcina sunt o medalie de onoare, nu motiv de depresie

Cursa pentru a slabi imediat dupa nastere este o capcana periculoasa pentru orice proaspata mamica. Daca numararea pe degete a orelor de somn poate fi considerate normala in primele luni, numaratul caloriilor nu este, atunci cand pruncul tau este mai important decat orice altceva.

Sa devii mama este un "pachet" cu mult mai multe componente decat te-ai fi asteptat vreodata si le vei descoperi pe fiecare in parte, cu fiecare zi ce trece impreuna cu bebelusul tau: fericirea, stralucirea, curiozitatea, bucuria aceea care te face sa simti ca ai putea exploda ca un foc de artificii; fascinatia pentru progresele pe care le face "micul" tau de la o zi la alta, legatura dintre voi, care devine tot mai puternica pe zi ce trece. Dar din "pachet" fac parte si privarea de somn, senzatia permanenta ca timpul se comprima si ca nu iti mai ajunge pentru tot ce ai de facut sau temerile ca poate nu faci ce trebuie, ca poate nu esti o mama buna. Si ar mai fi ceva: asteptarile de a ajunge rapid dupa sarcina la o forma fizica de invidiat, planurile care ar trebui sa te scape de kilogramele in plus acumulate, de pielea lasata, de vergeturile cu care te-ai ales. Stop!

Corpul tau tocmai a facut ceva minunat, mami! A "muncit" noua luni sa plamadeasca viata asta noua care acum ti-a umplut casa si viata si fara de care nu te-ai mai simti niciodata completa, desi sunteti impreuna doar de putin timp.

Nu incepe sa-l biciuiesti cu diete hipocalorice, cu exercitii pe care ii va fi tare greu sa le "duca". Fii mandra, mami, de fiecare vergetura de pe abdomenul tau si incearca sa te impaci cu faptul ca pielea aceasta lasata, soldurile latite, picioarele inca prea umflate, senzatia asta de “coca lasata”; toate sunt pretul pentru faptul ca acum ai langa tine un pui perfect, sanatos, care are nevoie ca tu sa fii in cea mai buna forma fizica si mentala pentru a-l ingriji, pentru a-l alapta, pentru a-l alinta si a te juca cu el. El are nevoie de toata dragostea de care esti capabila si daca nu te iubesti pe tine iti va fi mult mai greu.

Nu baga in seama modelele din media, care, la 2-3 saptamani dupa ce au nascut, apar cu un abdomen perfect sculptat, ca si cum nici nu ar fi fost vreodata insarcinate. Nu iti da voie sa cazi in capcana curentelor care te indeamna ca, imediat dupa nastere, sa te apuci de fitness si de diete. Nu iti dinamita psihicul cu toata aceasta presiune de a arata perfect, de a te infometa, de a te forta cu exercitii greu de suportat dupa o nastere. Nu-ti trada corpul!

Se poate slabi in 5-6 saptamani dupa nastere, insa nu trebuie ca asta sa se intample in detrimentul sanatatii tale fizice si psihice. Daca alaptezi, ultimul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti numeri caloriile, sa ignori senzatia de foame, sa te duci seara la culcare cu stomacul nelinistit.

Tine minte: un copil alaptat la san se hraneste cu ce se hraneste mama. Asta inseamna ca trebuie sa-i furnizezi toti nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios, dar si ca tot ce mananci tu se imparte cu el. Cursa asta dupa o silueta perfecta obtinuta rapid dupa nastere se poate tranforma intr-o tulburare alimentara postpartum, iar mai apoi in depresie.

Standardele nerealiste si imaginile cu proaspete mamici care au o silueta perfecta imediat dupa ce au nascut sunt cel mai rau "medicament" posibil, desi multi se incapataneaza sa le numeasca “motivationale”. Cum ar fi sa le ignori si sa te bucuri pur si simplu de ceea ce traiesti, fara sa te mai cramponezi atat de mult de ce vezi in oglinda?

Cum ar fi sa iti dai timp sa te refaci dupa nastere si abia apoi sa incepi sa lucrezi la tonusul fizic? Cum ar fi sa nu te mai privesti doar ca pe o forma, o masura la haine sau ca pe o cifra indicata de cantar?

Cand ai devenit mama, ai devenit tot ce nu ai fost vreodata: bucatar, medic, antrenor de somn, asistenta si, in principal, un izvor de iubire pentru micutul tau. Cand cel mic plange, devii actrita sau clovn, cand cel mic invata, esti cea mai buna profesoara pe care o poate avea. Gandeste-te la toate aceste realizari, la faptul ca ti-ai dovedit ca esti mai puternica decat credeai vreodata ca ai putea fi. Lauda-te pentru toate si cere sa fii apreciata pentru ele, nu pentru felul in care arati dupa nastere. Chiar daca ti se spune ca arati bine, acest aspect ar trebui sa fie cel mai putin important.

Iubeste-te si apreciaza-te chiar si cu "resturi" de burta, pentru ca fara ele nimic din tot ceea ce este acum viata ta nu ar fi posibil. Vergeturile te fac sa nu te poti privi in oglinda? Indrazneste sa o faci! Sunt medalia ta de onoare si mandrie, la fel ca soldurile latite si coapsele ingrosate atunci cand corpul tau trebuia sa fie destul de puternic pentru a sustine greutatea noii vieti ce crestea in interiorul tau.

Mami, nu trebuie sa iti regasesti corpul dupa nastere! Nu l-ai pierdut, de fapt, niciodata, a fost si va fi mereu cu tine in noua aventura care se numeste "maternitate"!

Taguri Nastere Sarcina Slabire dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre