Este posibil sa iti iubesti copilul prea mult?

/ / Modificat: 2018-09-18
Este posibil sa iti iubesti copilul prea mult?

Orice parinte isi doreste sa creasca un copil fericit si sigur pe el, insa este usor ca avalansa de informatii despre parenting, disponibile pretudindeni in ultima vreme, sa te faca nesigura in aptitudinile tale ca mama.

Desi instinctul iti dicteaza sa iti iubesti si sa iti tii in brate copilul cat de mult este posibil, atunci cand esti sfatuita sa nu exagerezi facand asta pentru ca ai putea sa cauzezi probleme de dezvoltare celui mic in viitor, este usor sa iti pui la indoiala calitatile de parinte.

Insa imbratisarile si pupaturile si dragostea pe care i-o arati copilului tau atunci cand plange te ajuta sa stabilesti o legatura puternica intre tine si el, care este esentiala pentru atasamentul sanatos al celui mic.

Asta inseamna ca bebelusul tau invata sa se simta in siguranta si are incredere in tine ca il vei sustine, ca ii vei satisface nevoile si ca il vei ajuta sa isi gestioneze sentimentele.

Oare iti poti iubi copilul prea mult?

Multi parinti se tem ca daca isi arata dragostea prea mult si prea des, daca sunt deosebit de afectuosi cu copilul, acesta va deveni dependent de ei si nu va stii sa isi rezolve propriile probleme atunci cand va mai creste.

Adevarul este insa ca daca pui bazele unei legaturi puternice cu bebelusul sau toddlerul tau, il ajuti de fapt sa fie increzator si puternic in fortele proprii. Poate parea un paradox la inceput, desigur, vrei sa iti cresti copilul astfel incat intr-o buna zi sa devina independent, insa pentru ca el sa devina independent trebuie mai intai sa stie ca esti alaturi de el, neconditionat.

Pe masura ce copilul creste, va capata incredere

Este normal ca un copil mai mic sa depinda de parintii sai deoarece nu se poate descurca singur si are nevoie de ajutor incepand cu a se hrani, a se imbraca si pana la a-si intelege propriile sentimente si trairi. Atunci cand stie cu siguranta ca esti alaturi de el indiferent ce se va intampla, copilul se va simti liber sa se indrepte spre propria sa independenta.

Atasamentul il face pe copil sa fie dependent de parinte, astfel incat acesta sa il poata indruma; daca stie ca poate sa se bazeze pe sprijinul tau atunci cel mic nu isi va face griji si va stii ca esti acolo ori de cate ori are nevoie de ajutor. Copiii mai mari se vor simti suficient de increzatori in a incerca lucruri noi singuri, de la a se juca fara a fi supravegheati pana la a merge la scoala in prima zi, fara tine.

Modalitati de a spori atasamentul dintre tine si copilul tau

Petrece timp in fiecare zi cu cel mic, chiar daca este de scurta durata; jucati un joc impreuna , cititi o carte, copiii mici au nevoie sa exploreze lumea inconjuratoare mai intai impreuna cu parintii, ca sa poata sa o faca si singuri, independent, atunci cand vor creste.

Foloseste atingerile fizice pentru a exprima atasamentul, celui mic ii place sa il mangai pe cap, sau sa il bati pe umar cand treci pe langa el si nu exista copil caruia sa nu ii placa sa stea tolanit pe canapea impreuna cu tine in timp ce ii citesti o carte. Exprima-ti dragostea prin contact fizic.

De fiecare data cand este nevoie preia fraiele – copilul trebuie sa stie cat u poti controla orice situatie, mai ales cand el isi pierde controlul (ca de exemplu in timpul unei crize de furie). Pentru a dezvolta o legatura puternica si afectuoasa intre tine si copil nu trebuie sa dai curs pretentiilor acestuia ci doar sa ii satisfaci nevoile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Iubire bebelusi Iubire copii Iubire copii parinti Iubire parinti

Articole recomandate

Citeste si despre