Cum ii poti face pe copii sa se simta iubiti, potrivit expertilor

/ / Modificat: 2023-04-01
Cum ii poti face pe copii sa se simta iubiti, potrivit expertilor

Sa stii cum sa fii un parinte bun este unul dintre cele mai mari mistere ale conditiei umane si tipul de "obiectiv de viata" pe care oamenii il vor lasa totul deoparte pentru a-l realiza.

Un lucru pe care il stie orice parinte este ca nu exista jumatati de masura in cresterea copiilor. Acestia trebuie sa fie iubiti in intregime si neconditionat.  Este vorba de dragoste si afectiune din plin, de jocuri de baseball si de recitaluri. Este un maraton de peste 18 ani, plin de intorsaturi si dealuri unice pentru care nimeni nu este cu adevarat pregatit.

Care sunt cele mai bune modalitati de a-ti face copilul sa se simta iubit, cu adevarat iubit, pana in adancul sufletului sau?

Aceasta intrebare a fost adresata unui numar de 39 de experti, de la psihologi la asistenti sociali, parinti si bunici cu copii de toate varstele. Iata ce s-a aflat:

1. Recunoaste greselile

"Unul dintre cele mai puternice daruri pe care i le poti oferi copilului tau este recunoasterea faptului ca ai facut o greseala, iar scuzele si cererea de iertare ii confera respect copilului. Copilul invata ca este in regula sa faca o greseala si sa o corecteze.

Copilul invata ca este posibil sa repare interactiunea. Iar copilul simte ca emotiile sale sunt respectate si ca tu, in loc sa fii autoritar, esti capabil sa fii un egal emotional. Cel mai important, copilul invata ca poate fi iubit fara a fi perfect.

Acest sentiment de iubire neconditionata, de a fi capabil sa repare interactiunile negative, de a fi atent la propriile emotii si la cele din jurul tau - este o baza minunata pe care orice copil, cu indrumarea parintilor, isi poate construi o viata implinita si de succes.", declara dr. John Gottman, co-fondator al Institutului Gottman.

2. Aminteste-ti ca "a iubi" este un verb

"Eu si fiica mea ne trimiteam mesaje cu cateva ore inainte de absolvirea liceului la inceputul acestei saptamani. Dupa ce i-am spus ce treaba grozava a facut si cat de mandri suntem cu totii de ea, mi-a spus: "Iti multumesc ca m-ai indrumat la fiecare pas." A le oferi copiilor mei o indrumare adecvata si un exemplu despre cum arata dragostea a fost intotdeauna abordarea mea pentru a ma asigura ca stiu ca sunt iubiti.

Cred ca iubirea este un verb si trebuie sa le aratam cum arata exemplele vii de iubire. Desi le spun copiilor mei tot timpul cat de mult ii iubesc, este mult mai important sa le arat prin actiunile mele cat de profunda este dragostea mea.", spune Dion Chavis, director executiv, Black People Parenting.

3. Cunoaste limbajul iubirii

"Seara trecuta, familia mea a decis sa vorbim despre limbajele iubirii. Am facut scurte chestionare amuzante si am discutat despre ceea ce ne face sa ne simtim cel mai mult iubiti si vazuti. Indiferent daca subscrii la filozofia Limbajelor Iubirii, cred ca, pana la urma, lucrul care ma ajuta cel mai mult in ceea ce priveste terenul de iubire pentru copiii mei este sa cunosc limba si peisajul inimilor lor. Afectiunea fizica, laudele si prezenta sunt in capul listei.

Pot sa invat asta prin observare sau ancheta. Unele culturi nu au o fraza sau un cuvant pentru "multumesc". Ele aleg in schimb sa isi arate recunostinta prin servicii si acte de bunatate si consideratie afectuoasa. Iubesc puterea si simplitatea acestui lucru, pentru ca acesta este adevarul lumii. Ceea ce spunem si ceea ce facem ar trebui sa fie imposibil de distins. Iubirea nu face decat sa amplifice aceasta nevoie si necesita actiuni bine gandite.

Daca incerc sa-mi arat dragostea in moduri pe care eu le consider cele mai bune, mai degraba decat in ceea ce au nevoie copiii mei, fac acel act de serviciu sau de bunatate mai mult pentru mine decat pentru ei.", declara Charlie Capen, tata a doi copii si vicepresedinte al GISH (Greatest Intl Scavenger Hunt).

4. Iubeste neconditionat

"Poti sa-mi spui orice. Nu exista nimic din ceea ce ai putea spune vreodata care sa te desparta de dragostea mea.", spune Julie Mayer Norvilas, consilier matrimonial licentiat, terapeut si mama

5. Nu judeca

"Fa-i o prioritate in viata ta si in programul tau. Iubeste-i intotdeauna fara sa-i judeci.", spune  Heather Allen, asistent social si mama.

6. Asculta profund pentru a-i intelege

"Nu credeti doar in copiii vostri, credeti in ei. Angajati-va sa le intelegeti adevarul si realitatea asa cum o traiesc ei. Nu respingeti, nu ignorati, nu faceti haz de necaz si nu minimalizati ceea ce va impartasesc ei. Ascultati-i profund si lasati-i sa stie ca sunteti alaturi de ei, chiar si atunci cand va este greu sa auziti. Copiii vorbesc serios ceea ce spun si vor impartasi deschis daca nu ii antrenam/punem pentru asta.
Conectarea cu copilul tau din acel loc crud si onest din tine insuti il ancoreaza in dragostea ta ca nimic altceva.", dezvaluie Carlone Steindorf, autoarea premiata a cartii Connected Parent, Empowered Child (Parinte conectat, copil imputernicit).

7. Respecta-i spatiul si intimitatea

"Intotdeauna respect spatiul si intimitatea fiului meu si nu intru niciodata in camera lui neanuntat, fara sa bat la usa.", declara Dina Colada, Love Coach si mama singura a unui fiu in varsta de 17 ani.

8. Respecta promisiunile

"Ascultati-va, ascultati-va cu adevarat copiii. Acest lucru inseamna sa va lasati deoparte agenda atunci cand ei vorbesc si sa-i ascultati pentru a-i intelege. Inseamna, de asemenea, sa ii onorati fiind sinceri cu privire la calitatea atentiei pe care o aveti de acordat intr-un anumit moment. Daca aveti o atentie buna, ascultati cu atentie. Daca aveti atata atentie, spuneti-le "mami/tata va poate acorda doar o parte din atentia mea. Ar fi bine asa? Atunci cand aveti o atentie slaba, recunoasteti acest lucru. 'Sunt distras/nebun/finalizat ceva acum. Putem vorbi peste o ora?'' Apoi faceti ceea ce trebuie sa faceti pentru a fi gata cu atentia voastra atunci cand ati spus ca o veti face.", spune Tara Brown, educator certificat in domeniul Parenting by Connection; antrenor de viata transformational.

9. Spune cuvintele magice

"Intotdeauna le-am spus "Te iubesc" in fiecare dimineata si in fiecare seara. La finalul fiecarei conversatii, inca le spun 'Te iubesc' si le mentionez numele. Copiii mei sunt in varsta de 20 de ani si, cu toate acestea, le spun mereu "te iubesc" pentru ca este un lucru placut de auzit. Niciodata nu iau de bun ca ei stiu si ca faptul ca nu-l vor mentiona o data nu va conta. Intotdeauna conteaza si de aceea spun intotdeauna "te iubesc" urmat de numele lor. Nu trebuie niciodata sa se intrebe sau sa ghiceasca daca mama lor ii iubeste sau nu, ei stiu asta.

De asemenea, nu le spun niciodata ce sa faca. Ii intreb ce ar vrea sa faca. Si daca simt ca trebuie sa faca ceva, am spus intotdeauna "hai sa facem asta", pentru ca ei sa se simta inclusi in ideile mele si sa nu se simta comandati. Imbratisarile sunt un bonus. Inca imi imbratisez intotdeauna copiii ori de cate ori suntem impreuna. In textele mele, scriu cuvinte, dar includ si emojis pentru a-i face sa simta cuvintele mele in imagini.", Keya Murthy, M.S., hipnoterapeut clinic, antrenor spiritual de viata.

10. Lasa-i pe ei sa preia conducerea

"Copiii trebuie sa fie martori. Eu le fac timp si spatiu pentru ca ei sa fie prioritari, vazuti si incantati. Le ascult gandurile si le joc jocurile, lasandu-i pe ei sa conduca spectacolul. Imi arat interesul, admiratia si respectul pentru cine sunt ei.", spune Suzanne Manser, doctor in psihologie, psiholog, mama a doi copii.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Iubire copii

Articole recomandate

Citeste si despre