Diferente intre stilul tau si al mamei tale de a fi parinti

/ / Modificat: 2011-09-23
Diferente intre stilul tau si al mamei tale de a fi parinti

Inca din cele mai vechi timpuri a existat o tensiune naturala intre generatii, care isi atinge de regula apogeul in momentele cele mai importante ale vietii. Unul dintre acestea este venirea pe lume a unui nepotel, cand bunica incearca sa monopolizeze situatia si sa o corecteze in permanenta pe noua mamica in procesul de ingrijire a nou-nascutului. Din fericire, exista si solutii privind diferentele intre stilul tau si al mamei tale de a fi parinti.

Mama si bunica nu sunt pe aceeasi lungime de unda din mai multe motive: ceea ce era valabil acum 28 de ani nu se mai aplica atat de bine in prezent, astfel ca intervin polemici in privinta linistirii bebelusului, adormirea lui, hranirea si disciplinarea.


Foto: www.visualphotos.com

Impunerea autoritatii

Majoritatea bunicilor isi acuza urmasii ca nu sunt suficient de duri si autoritari cu copiii lor. Daca mama ta iti critica stilul de disciplinare, incearca sa tii cont de samburele de adevar din ceea ce spune, valideaza informatiile pe care le consideri corecte si gaseste propria solutie.

De pilda, daca micutul tau nu vrea deloc sa se indeparteze de firele din spatele televizorului, iar mama ta iti ordona sa-l linistesti cu o bataie pe cinste, spune-i: "Ai dreptate, nu ma asculta deloc. Dar in loc sa-l lovesc, mai bine il trimit sa se linisteasca cateva momente in camera lui".

Somnul

Multe bunicute au pareri fixe despre felul in care trebuie sa doarma un bebelus si nu sunt deloc de acord cu pozitia "pe spate", pentru ca in opinia lor micutul poate sa se inece cu propria saliva.
Daca nu vrea sa iti ia in considerare argumentele cand sustii o anumita preferinta, propune-i mamei tale sa citeasca un articol educativ sau o carte de specialitate care sa iti confirme punctul de vedere.

Propune-i sa te insoteasca atunci cand iti duci copilul la pediatru si roaga medicul sa va explice inca o data practicile sigure din punct de vedere medical.

Hrana

Desi majoritatea lucrurilor pe care mama ta ti le transmite sunt ponturi utile si pretioase, se mai strecoara si mici absurditati pe care nu le poti accepta in regimul bebelusului tau.

De fiecare data cand aceasta te cicaleste sa faci exact invers de cum preferi, ori iti spune ca pe tine te-a hranit cu cereale de orez inainte de 4 luni si ai crescut foarte bine, iar tie nu ti se pare in regula, spune-i in mod franc: "Stiu ca la tine a functionat foarte bine, insa eu nu imi doresc acest lucru". In acest fel, nu ii critici metodele proprii si iti ceri dreptul la propria alegere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre