Cantatul are beneficii uimitoare asupra copilului

/ / Modificat: 2019-02-20
Cantatul are beneficii uimitoare asupra copilului

Ai observat ca atunci cand luam un copil in brate incepem sa cantam? Fredonatul unei melodii este una dintre cele mai eficiente metode de a calma un bebelus.

Dar stii ce beneficii aduce cantatul? Nu numai ca il linisteste, dar te ajuta si pe tine.

Beneficii pentru copil

Toate mamele canta copilului, iar efectul este linistitor si dragostea pentru el te face sa canti cu multa duiosie si caldura.

Melodiile il calmeaza si il linistesc pentru ca il distrag putin. Uneori poti vorbi si copilul sa nu-ti acorde prea multa atentie, dar cand incepi sa canti reusesti sa-i atragi atentia asupra vocii tale. Si asta pentru ca s-a dovedit ca vocile mamei sunt mai eficiente chiar si decat un sunet de alarma si ca sa-l calmezi este mai bine sa-i canti decat sa vorbesti cu el.

Un studiu recent a masurat reactiile emotionale ale copiilor care isi asculta mamele cantand. Cercetarea a fost realizata pe un esantion de 70 de copii, cu varste intre 6 si 9 luni, care au fost pusi sa asculte videoclipuri cu 6 tipuri diferite de interactiuni:

  • Ascultarea mamei cantand o melodie aleasa de cercetatori.
  • Ascultarea unui strain cantand acelasi cantec.
  • Ascultarea mamei cantand o melodie aleasa de ea.
  • Ascultarea mamei citind o poveste.
  • Ascultarea si vizionarea mamei sale jucandu-se cu una din jucariile sale.
  • Ascultarea unei melodii inregistrate cu mama sa.

Concluzia a fost ca fredonatul unei melodii a fost la fel de important ca citirea sau jucatul cu o jucarie, atunci cand vrei sa obtii atentia micutului tau si a fost mult mai eficient decat ascultatul unei melodii inregistrate.

Cantul ajuta si mamele cu depresie postpartum

Sa-i canti micutului are avantaje si pentru mama. Cand ii canti copilului tau se realizeaza o intercatiune la fel ca un dialog intre voi.

Aceiasi cercetatori au realizat un alt studiu pentru a masura parametrii la mamele cu depresie postpartum. Ei au descoperit ca acestea nu aveau sensibilitate si expresie emotionala cand cantau micutilor lor. Cu toate acestea, bebelusii s-au simtit atrasi de vocea mamei, desi ritmul melodiilor nu a variat la fel ca la mamele care nu au suferit de depresie.

Avantajul este ca, prin acest tip de interactiune, amandoi au de castigat. Pe de o parte, copilul a primit stimularea senzoriala necesara pentru a-si concentra atentia si a modela emotiile. Intre timp, mamele au scapat de gandurile si emotiile negative asociate cu depresia si s-au simtit puternice ca mame. Au vazut ca vocea lor ii face fericiti pe copii.

Cercetatorii concluzioneaza ca toate mamele din lume care canta micutilor lor si bebelusilor prefera aceste cantece, decat melodii inregistrate.

Nu conteaza ca vocea ta nu este cea mai placuta din lume. Copilul tau o iubeste si crede ca este cel mai frumos sunet pe care l-a auzit vreodata, pentru ca ii ofera linistea si siguranta de care are nevoie. Cantatul, ori de cate ori este posibil, va intari legatura dintre voi si iti va oferi o senzatie placuta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cantat Cantece bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre