Cand toata lumea iti da sfaturi despre cresterea copilului

/ / Modificat: 2013-10-07
Cand toata lumea iti da sfaturi despre cresterea copilului

Sfaturile referitoare la cum ar trebui sa iti cresti copilul, fie ca vin din partea rudelor si a prietenilor, fie din partea necunoscutilor, iti pot lasa un gust amar si te pot determina sa te indoiesti de abilitatile proprii. Cum le poti face fata intr-o maniera politicoasa, fara a leza interlocutorul, dar si fara a te lasa tu insuti afectata? Iata cateva sugestii!

Nu exista parinte care sa nu se fi confruntat macar o data cu o situatie de acest tip: prichindelul incepe sa planga subit in mijlocul magazinului, iar un strain binevoitor se ofera sa iti dea un sfat nesolicitat care te lasa fara grai, referitor la felul in care ar trebui sa procedezi pentru a-ti linisti micutul sau chiar a evita complet asemenea manifestari. Furia, dezamagirea si frustrarea sunt doar cateva dintre trairile de care poti avea parte cand primesti un sfat nedorit, chiar daca in spatele acestuia se afla dorinta sincera de a ajuta. Pentru a diminua impactul pe care sfaturile despre cresterea copilului le pot avea asupra ta, dar si pentru a-i descuraja pe cei care ti le ofera, poti recurge la o seama de solutii.  

Asculta inainte de a reactiona

  Este firesc ca prima ta reactie, atunci cand te confrunti cu un sfat nesolicitat, sa fie defensiva, in special daca simti ca persoana care ti se adreseaza iti judeca felul in care iti cresti copilul. Inainte insa de a-i raspunde agresiv, asculta pana la capat ce are respectivul de spus; nu este deloc exclus ca intentiile sale sa fie bune, iar ca sfatul sa iti prinda bine. Daca este vorba despre o ruda ori un prieten care iti ofera constant sfaturi despre cresterea copilului pe care nu i le soliciti si care te deranjeaza, atunci poti adopta o tactica diferita.  

Invata sa ignori sfaturile nesolicitate

O modalitate de a reactiona la sfaturile nedorite legate de cresterea copilului este de a te preface interesata de ceea ce ti se comunica, de a adopta o atitudine politicoasa si de a oferi un raspuns scurt - de tipul "Multumesc" sau "Suna foarte interesant ceea ce spui" -, dupa care sa schimbi subiectul.

Atunci cand sfatul vine din partea unui necunoscut, este suficient sa zambesti amabil, sa multumesti si sa te indepartezi, fara a oferi explicatii legate de stilul personal de a-ti creste copilul si, astfel, a prelungi o discutie care iti creeaza disconfort.

Implica-te in discutie daca esti de acord

Chiar daca vorbim despre un sfat nesolicitat referior la cum ar trebui sa iti cresti copilul, s-ar putea sa descoperi ca esti de acord cu macar o parte din ceea ce iti comunica interlocutorul. In acest caz, discutia s-ar putea dovedi utila si binevenita, indiferent daca se desfasoara cu un necunoscut sau cu un apropiat.

Evita certurile inutile

Exista discutii in contradictoriu in care merita sa iti sustii punctul de vedere pana in panzele albe - precum cele care tin de sanatatea copilului tau, cand interlocutorul sustine ca ar trebui sa procedezi altfel decat o faci, desi tu iti cunosti cel mai bine copilul.

Cand vine vorba insa despre aspecte mai putin importante referitoare la cresterea copilului tau, invata sa faci compromisuri pentru a nu crea disensiuni. Spre exemplu, daca soacra ta insista ca prichindelul sa poarte o bluza peste tricou atunci cand il scoti la plimbare in parc, "ca sa nu raceasca", fa-i pe plac pentru a incheia subiectul.  

Tine-te departe de subiectul-problema

Daca stii ca anumite rude sau anumiti cunoscuti vor discuta la infinit, oferindu-ti sfaturile lor pretioase despre cum sa iti cresti copilul, fa tot posibilul pentru a evita subiectul atunci cand te afli in preajma lor. In acest sens, va fi nevoie sa te abtii, de pilda, sa le comunici faptul ca esti stresata si obosita din cauza ca bebelusul tau plange foarte des - mai ales daca stii ca persoanele in cauza s-ar grabi sa iti impartaseasca imediat punctul lor de vedere.

Iar atunci cand problema felului in care iti cresti copilul este abordata, pur si simplu schimba subiectul, spune ca ai ceva urgent de facut etc. - cu alte cuvinte, fa orice pentru a evita dezvoltarea lui.

Invata sa ai incredere in tine

Te supara faptul ca te lasi afectata de sfaturile despre cresterea copilului pe care le tot primesti? O modalitate de a diminua impactul pe care acestea il au asupra ta ar fi sa inveti sa ai incredere in instinctele si cunostintele tale, in asa fel incat sa nu te mai indoiesti de tine ori de cate ori ai parte de un asemenea eveniment.

Astfel, iti poti procura constant carti care abordeaza subiectul educatiei copiilor, iti poti cumpara reviste de specialitate si consulta frecvent medicul pediatru pentru a te asigura ca procedezi asa cum este mai bine pentru comoara ta.

Educa-i pe cei din jurul tau

Cand primesti sfaturi despre care stii clar ca sunt invechite sau gresite, nu ezita sa ii comunici interlocutorului cum stau lucrurile, de fapt, cu argumentele potrivite. Persoana in cauza ar putea fi incantata sa afle informatii noi despre cresterea copiilor sau, in cel mai rau caz, va evita sa mai deschida subiectul cu alta ocazie.  

Citeaza o persoana avizata

Nu de putine ori vei avea de-a face cu sfaturi despre cresterea copiilor provenind de la persoane foarte incapatanate, dispuse sa isi sustina pana la capat punctul de vedere, in ciuda argumentelor tale. Daca esti dispusa sa duci o astfel de "lupta", nu ezita sa te folosesti de "parerea specialistului". Ideal ar fi sa citezi un medic renumit, despre care interlocutorul tau a auzit, pentru a te asigura ca argumentul tau va fi luat in considerare.

Fii sincera

Daca strategiile de evitare si gestionare a situatiilor in care apropiatii iti ofera sfaturi nesolicitate despre cresterea copiilor te obosesc peste masura, apeleaza la sinceritate. Formuleaza un raspuns diplomat, care sa nu lezeze sentimentele interlocutorului, in care sa ii explici felul in care te face sa te simti interventia sa constanta si faptul ca ai prefera sa procedezi asa cum consideri tu de cuviinta, cand vine vrorba despre cresterea prichindelului tau.

Tu te-ai confruntat vreodata cu asemenea situatii? Cum ai reactionat in fata sfaturilor primite de la necunoscuti ori apropiati referitor la cum ar trebui sa iti cresti copilul? Spune-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere copil

Articole recomandate

Citeste si despre