6 fraze pe care mamele s-au saturat sa le auda!

/ / Modificat: 2021-09-27
6 fraze pe care mamele s-au saturat sa le auda!

Maternitatea este o experienta unica pentru fiecare femeie. Sfaturile sunt oricand binevenite pentru o proaspata mamica, insa numai atunci cand sunt solicitate. Cand nu sunt solicitate fac mai mult rau decat bine. Asta deoarece exista o linie foarte subtire intre a ajuta si a te amesteca in vietile altora.

Exista insa cateva fraze pe care toate mamele s-au saturat sa le auda. Sunt intrebari sau sfaturi nesolicitate pe care cei care le fac nici macar nu constientizeaza cat de mult le afecteaza pe proaspetele mamici.

Iata asadar, care sunt cele sase fraze pe care sa nu i le spui niciodata unei mame:

Stai cu copilul acasa. Nu faci nimic toata ziua…”

Timp de doi ani mamele isi pot lua concediu de ingrijire a copilului. Din pacate insa, multe persoane considera ca o mama care sta cu copilul acasa nu face nimic toata ziua. Desi multa lume cred ca se odihnesc, in realitate aceasta perioada este mai obositoare decat mersul la job. O mama abia inchide ochiii noaptea, pentru a avea greija de copil, in timpul zilei nu are timp de odihna. Copilul trebuie schimbat, hranit, plimbat, spalat, apoi mai exista si treburile casnice care devin mult mai soliciante decat inainte. Casa trebuie curatata si dezinfectata mai des, hainele bebelusului spalate separat, dezinfectate si calcate foarte bine.

Arati groaznic! Te simti bine?”

Fiecare mama care are un bebelus a auzit cel putin odata aceasta fraza. La fel se intampla si in cazul celor care au copiii bolnavi. In aceste cazuri mamele petrec nopti in sir fara sa doarma. Sunt obosite fizic si emotional si este normal sa aiba cearcane sa fie obosite si sa nu aiba timp sa se aranjeze cum o faceau inainte. Prin urmare, sa-i spui unei mame ca arata groaznic este cel mai rau lucru pe care-l poti face.

Pe vremea mea se facea asa ...”

Un alt sfat nesolicitat, oferit in general de persoanele din familie mamelor este de genul “Pe vremea mea se facea asa…”. Metodele de crestere si ingrijire a copiilor s-au schimbat. Prin urmare, astfel de sfaturi nesolicitate si uneori total nesanatoase pentru copil, sunt oferite mamelor fara ca persoanele respective sa se gandeasca cat mult rau le face acest lucru.

Nu i-as oferi niciodata tableta sau telefonul copiilor mei”

Cand nu esti parinte este simplu sa te gandesti ca nu vei face niciodata cutare lucrul. In realitate insa, dupa ce devii parinte realizezi ca trebuie sa te abati de la cateva reguli pe care ti le impui singur inainte. Una dintre acestea este oferirea telefonului, tabletei sau lasatul copilului la televizor. Desi stiu cat rau face tehnologia, din lipsa de ajutor, uneori mamele au nevoie ca cei mici sa stea linistiti pana termina de gatit, de facut curat sau alte activitati casnice. Iar aceasta este modalitatea la care multe apeleaza pentru ca micutul sa stea linistit si sa fie in siguranta. Asta nu inseamna ca micutul sta toata ziua cu ochii in ecrane.

Cand il faci pe urmatorul?”

Dupa aparitia primului copil o proaspata mamica va primi intotdeauna intrebarea “Pe cand urmatorul?” Uneori aceasta intrebare apare imediat dupa nastere de parca mamica nu are nevoie de luni intregi pentru a se recupera. Apoi, poate ca nu isi doreste mai mult de un copil, ori, din contra, i-a fost foarte greu sa-l faca si pe acesta, din motive medicale pe care tu nu le cunosti. Prin urmare o astfel de intrebare nu trebuie pusa niciodata, nimanui.

Va inmultiti precum iepurii”

Pe de alta parte, cand o femeie face mai mult de doi-trei copii apare fraza “Va inmultiti precum iepurii” sau “Cand aveti de gand sa va opriti?”. Indiferent ca o femeie alega sa aiba unul sau cinci copii, nu este dreptul nimanui sa intervina in viata ei. Decizia ii apartine in totalitate.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Sfaturi bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre