Top 5 cele mai periculoase infectii genitale. Ce boala putem lua de la toaletele publice

/ / Modificat: 2018-10-25
Top 5 cele mai periculoase infectii genitale. Ce boala putem lua de la toaletele publice

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care femeile se prezinta la un medic ginecolog e reprezentat de infectiile vaginale. Printre simptomele acestor infectii se numara mirosul neplacut, usturime, senzatia de arsura sau mancarime, secretie vaginala anormala. Tratamentul pentru aceste infectii depinde de mecanismul declansator. Diagnosticul se pune dupa un examen bacteriologic al secretiei vaginale.

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care femeile se prezinta la un medic ginecolog e reprezentat de infectiile vaginale. Printre simptomele acestor infectii se numara mirosul neplacut, usturime, senzatia de arsura sau mancarime, secretie vaginala anormala.

Tratamentul pentru aceste infectii depinde de mecanismul declansator. Diagnosticul se pune dupa un examen bacteriologic al secretiei vaginale.

1. Chlamydia

 Infectia cu Chlamydia trachomatis nu are simptome in multe cazuri. Drept urmare, aceasta infectie este diagnosticata deseori din intamplare sau la analize de rutina. Boala se poate transmite pe cale sexuala in principal.

Totusi, Chlamydia poate fi luata si prin folosirea unei toalete publice sau a unei piscine care are probleme de igiena. In cazul transmiterii pe cale sexuala, solutia este folosirea prezervativului.

”Exista simptome care pot sa apara, unele la o perioada mai lunga de timp dupa infectare. Printre ele se numara secretiile anormale, albicioase sau galbui, unele dureri in timpul urinatului sau disconfort la raport sexual”, spune dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie. 

2. Gonoreea

 Cunoscuta si sub numele de blenoragie, gonoreea este o boala cu transmitere sexuala, cauzata de o bacterie.

Ca simptome, avem urinari dureroase, disconfort in timpul actului sexual, chiar dureri, mancarimi in zona genitala. In unele cazuri poate sa apara inclusiv episoade de febra. Prezervativul in timpul actului sexual este singura modalitate de a preveni infectia. 

3. Candidoza vulvo-vaginala

Aceasta afectiune apare in urma contactului dintre organism si anumite medicamente. Ciuperca Candida albicans se afla in mod normal in vagin, dar nu provoaca probleme decat in combinatie cu progesteron sau antibiotice luate in exces.

Simptome: usturimi, mancarimi, dureri premenstruale mai mari decat in mod normal, urinari dese, senzatia de arsura la act sexual, scurgeri anormale. 

Principala metoda de a preveni boala este o igiena corecta: evitarea sapunurilor parfumatesi a dusurilor vaginale. Se recomanda lenjerie intima din bumbac si absorbante externe.

4. Herpesul genital

Femeile sunt mai afectate de aceasta boala cu transmitere sexuala decat barbatii, iar una din marile probleme este faptul ca se poate transmite si copilului in timpul sarcinii.

Printre simptome se numara inflamarea pielii in zona genitala, aparitia unor vezicule cu lichid galbui, febra sau usturime la urinat. Veziculele care se sparg provoaca mancarimi si usturimi.

Herpesul se transmite prin contact sexual, indiferent de natura acestuia, astfel ca cea mai buna metoda de a evita imbolnavirea este folosirea prezervativului. 

5. Infectia cu HPV

O alta boala cu transmitere aproape exclusiv sexuala este si infectia cu virusul Papilloma uman. Din cauza faptului ca nu e obligatoriu sa existe contactul sexual propriu-zis, ci poate fi chiar si doar atingere in zona genitala, prezervativul nu poate proteja total.

Virusul HPV intra prin piele sau mucoase și, de cele mai multe ori, persoanele purtatoare nu au simptome. De aceea, medicii recomanda teste periodice: examen clinic, test Babes-Papanicolau, test HPV, colposcopie, biopsie cervicala. Cea mai grava consecinta a infectiei cu HPV este cancerul de col uterin. 

In aceste situatii si nu numai, ar fi bine sa mergem periodic la control. Recomandarea este de vizita medicala anuala, daca nu exista alta indicatie (la 3, la 6 luni, de exemplu), la un medic care va stie istoricul, caci astfel poate urmari mai bine evolutia. 

Dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Chlamydia Hpv

Articole recomandate

Citeste si despre