STUDIU: Persoanele dependente de cafea, mai sensibile la mirosul acesteia

/ / Modificat: 2022-02-16
STUDIU: Persoanele dependente de cafea, mai sensibile la mirosul acesteia

In urma unui studiu s-a demonstrat ca persoanele care sunt dependente de cafea sunt mult mai sensibile la mirosul acestei bauturi. Desi cafeaua este o bautura foarte gustoase, fara de care multe persoane nici nu isi imagineaza ca si-ar putea incepe dimineata, cafeaua consumata in exces are numeroase efecte secundare.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Portsmouth din Marea Britanie, bautorii de cafea sunt mult mai sensibili la mirosul acestei bauturi. Prin comparatie cu persoanele care nu consuma cafea, bautorii acesteia pot simti mirosul de cafea chiar si in cantitati infime.

Studiul a constatat ca dependentii de cafea care beau prea multa cofeina recunosc mai repede parfumul acesteia. De asemenea, mirosul cafelei, chiar si in cantitati abia perceptibile, acesta poate declansa pofta in cazul persoanelor dependente de cafea. Prin urmare, daca esti capabil sa simti mirosul de cafea de la un magazin indepartat, inseamna ca aportul de cofeina consumata este mai mare decat cantitatea recomandata.

Desi poate parea in regula sa bei cafea, consumata in cantitati mari, aceasta iti poate face rau.

Cum te poate afecta consumul de cafea

In timp ce consumul de cafea, in moderatie, nu este daunator, prea multa cafea poate face ravagii. O persoana sanatoasa, poate consuma doua cani de cafea moderata ca intensitate, pe zi. Ce este peste acest nivel poate duce la aparitia problemelor de sanatate si nu numai. Iata care sunt efectele negative ale consumului de cafea.

Insomnie

Consumul de cafea poate duce la insomnie. Persoanele care se confrunta cu aceasta problema nu trebuie sa consume cafea sau alte bauturi cu cofeina dupa ora pranzului.

Tensiune arteriala ridicata

Prea multa cafea poate creste tensiunea arteriala atunci cand este consumata in doze mari. Studiile au aratat ca efectul stimulator al cofeinei asupra sistemului nervos poate ridica riscul de a dezvolta un atac de cord si/sau un accident vascular cerebral.

Letargie

In momentul in care bei cafea, te simti plin de energie. Dar ce se intampla dupa ce efectele sale se estompeaza? Te simti obosit. Consumul de cafea poate avea un efect de ricoseu, ceea ce poate duce la tulburari de somn si de dispozitie.

Anxietate

Desi dozele moderate de cofeina cresc vigilenta, dozele mari de cofeina pot provoca nervozitate si anxietate. In cazul in care observi ca te simtiti nervos, trebuie sa reduci consumul de cofeina.

Stres si deshidratare

Daca esti dependenta de cafea, s-ar putea sa treci cu vederea efectele sale negative. Dar, in cazul in care te simti stresata in ultima vreme, cafeaua ar putea fi cea de vina. Cofeina, in general, creste nivelul de cortizol, care este un hormon al stresului. Nu numai ca mareste stresul, dar are un impact negativ si asupra hidratarii normale a corpului tau. In plus, cafeaua are efecte diuretice, ceea ce te poate face sa te simti deshidratata.

FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre