Prevenirea osteoporozei

/ / Modificat: 2016-05-10
Prevenirea osteoporozei

Osteoporoza este o boala caracterizata prin pierderea densitatii osoase. Afecteaza in general femeile si se instaleaza pe fondul carentei de calciu, al varstei inaintate, dar si al altor factori predispozanti.

Desi pana nu demult era considerata o afectiune care aparea, inevitabil, odata cu inaintarea in varsta, medicii sustin ca osteoporoza este o afectiune care poate fi prevenita prin cateva masuri simple si de bun-simt!

Adopta o dieta sanatoasa si bogata in calciu!

Calciul, vitamina D si proteinele sunt principalii nutrienti alimentari care contribuie la intarirea sistemului osos si prevenirea osteoporozei, la maturitate. Printre alimentele care contribuie cel mai mult la reducerea riscului de osteoporoza se numara:

- lactatele;

- soia (al doilea aliment ca importanta in prevenirea bolii);

- legumele verzi;

- oleaginoasele;

- alimentele fortifiate cu calciu si vitamina D (sucuri, lapte, cereale etc.)

Acestea sunt categorii alimentare cu continut crescut de nutrienti esentiali pentru sanatatea oaselor, insa dieta mai poate fi conceputa si din alte tipuri de alimente sanatoase - fructe, peste, cereale integrale etc.

Fa sport cat mai des!

Adoptarea unui program regulat de exercitii zilnice sau saptamanale reprezinta unul dintre trucurile care tin la distanta osteoporoza de sanatatea oaselor tale. Potrivit medicilor, sportul impiedica pierderea densitatii osoase.

Miscarea fizica iti intareste oasele, iti imbunatateste postura si flexibilitatea organismului, prevenind riscul fracturilor si al altor traumatisme osoase.

Ia suplimente cu vitamine si minerale!

In cazul in care medicul constata, in urma analizezlor, ca ai deficiente de calciu sau ca nu furnizezi organismului suficienti nutrienti esentiali pentru sanatatea oaselor, iti va prescrie suplimente alimentare, pe care va trebui sa le iei pe perioade de timp pe care ti le va indica.

Medicii vor prescrie suplimente cu calciu in special persoanelor aflate la risc: femeile aflate la menopauza, persoanelor varstnice, celor care sufera de mari carente vitaminice etc.

Adopta un stil de viata sanatos!

Pe langa alimentatie si sport, mai exista cateva masuri legate de stilul de viata care te pot ajuta sa previi osteoporoza. Renuntarea la fumat si la alcool, limitarea consumului zilnic de cafea si combaterea depresiei reprezinta masuri profilactice impotriva osteoporozei.

Incearca sa ai un stil de viata cat mai relaxat, lipsit de factori de stres si sa apelezi cat mai des la tehnici de destindere care iti redau rapid starea de bine.

Testeaza-ti periodic densitatea osoasa!

Testele pentru masurarea densitatii osoase sunt recomandate, in general, femeilor cu varsta peste 65 de ani. Insa si dupa instalarea menopauzei este indicat ca astfel de teste sa fie luate in calcul.

Se mai recomanda aceasta analiza si in cazul in care ai o varsta mica, nu ai intrat la menopauza, dar medicul considera ca este necesara aceasta masura, pe baza rezultatelor altor investigatii.

Mai cunosti si alte masuri de prevenire a osteoporozei? Impartaseste-le cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre