Fotoprotectia ideala pentru fiecare, de la mic la mare! Ia de la soare doar ceea ce-ti face bine!

/ / Modificat: 2020-06-04
Fotoprotectia ideala pentru fiecare, de la mic la mare! Ia de la soare doar ceea ce-ti face bine!

Asa cum stii, pielea protejeaza organismul de influentele nocive ale mediului in fiecare zi. Are o varietate de functii metabolice si mecanisme de aparare imuna si este prima linie de aparare impotriva radicalilor liberi si a influentelor exterioare, precum radiatiile solare.

Prin urmare, protectia pielii si furnizarea de nutrienti esentiali trebuie sa aiba o importanta deosebita in viata de zi cu zi. Expunerea neprotejata la soare (in special RUV), este un important factor in aparitia neoplasmelor cutanate, iar fotoprotectia, atat sub forma preparatelor (creme, fluide) cu SPF optim, cat si prin masurile de evitare a expunerii la soare, pot preveni atat aparitia acestor neoplasme, cat si aparitia semnelor de imbatranire cutanata. 

Daca mai crezi ca vizitele la solar sunt o modalitate excelenta de a te pregati pentru o vacanta, ca protectia solara este obligatorie doar pentru cei cu pielea foarte deschisa la culoare sau ca sub umbrela de soare sau in casa razele soarelui nu sunt nocive, cel mai probabil e ca nu ai avut niciodata o discutie clarificatoare cu un specialist-dermatolog. De aceea, cu ajutorul specialistilor dermatologi de la Skinmed, Centrul de Excelenta in dermatologie/dermatoestetica, lamurim pentru tine cele mai mari mituri legate de protectia solara!

1. Dupa o perioada in care m-am expus soarelui, o data bronzata, pielea mea s-a obisnuit cu soarele si nu mai are nevoie de niciun fel de protectie.

Ar fi minunat, dar, din pacate, nu este real! Pielea noastra are nevoie in fiecare zi a anului, deci 365 de zile, de fotoprotectie. Chiar si pe vreme inchisa, racoroasa, chiar si iarna, radiatiile solare lasate „la liber”, pot aduce grave prejudicii calitatii pielii. In rutina zilnica avem nevoie de creme/spray-uri cu factor de protectie + 50%, pe care sa le aplicam in strat generos (2mg/cm2), de mai multe ori pe zi. Prima aplicare trebuie facuta cu cca 15-20 de minute inainte de expunerea la soare, recomanda Dr. Alexandra Nuca, medic specialist Dermatologie. 

2. Nu folosesc factor de protectie nici in casa, nici cand sunt la volan. 

Bine, pentru un drum scurt, timp de cincisprezece minute cu masina in soarele amiezii, nu ai nevoie de protectie solara suplimentara. Cu toate acestea, pentru distante mai lungi, deoarece lentilele filtreaza doar UVB, trebuie sa stii ca razele UVA patrund prin geam si sunt responsabile pentru deteriorarea celulelor si imbatrânirea pielii, ne explica Dr. Ana Leasu, medic specialist Dermatologie in cadrul clinicii Skinmed.'

3. Daca aplic mai des crema cu factor de protectie ridicat, pot sta toata ziua pe plaja.

Nu incercati deloc asta! Din pacate, factorul de protectie solara nu se adauga prin aplicarea multipla (reaplicare). Cremele trebuie insa aplicate la fiecare doua ore, deoarece filmul protector este distrus daca transpiri sau când inoti/intri in apa. Daca vei fi atenta, vei vedea ca pielea fara crema de protectie solara se inroseste dupa 15 minute. Trebuie sa stii ca beneficiezi de protectie proprie doar aproximativ in primele 10 minute, ne lamureste Dr. Amalia Anghel, medic primar dermatovenerologie Skinmed.

4. Am tenul masliniu. Nu ma deranjeaza o mica arsura solara.

“Arsurile solare aduc intotdeauna prejudicii, indiferent de culoarea pielii. Razele UVA afecteaza in principal fibrele elastice si de colagen din tesutul conjunctiv – astfel se dezvolta ridurile.

Razele UVB ajung doar in stratul superior al pielii, dar acolo pot deteriora ADN-ul celular. in cel mai rau caz, cancerul de piele se poate dezvolta (de obicei dupa multi ani). Si inca un lucru este important: este conteaza nu doar culoarea pielii, ci si cea a ochilor, parului, a sfârcurilor si a petelor pigmentare. Riscul de arsuri solare este mai mic la pielea mai inchisa la culoare decât la pielea mai deschisa, dar nu este exclus. Prin urmare, aplica o crema cu factor de protectie, daca doresti sa fii in siguranta!

Iar daca esti curioasa sa stii exact ce tip de piele ai, lasa dermatologul sa-ti determine tipul de piele. Acesta poate efectua apoi screening-ul anual al cancerului de piele, in care examineaza cu atentie toate semnele de pe piele, dobandite de la nastere pana in prezent”, precizeaza Dr. Ana Leasu, medic specialist Dermatologie in cadrul clinicii Skinmed. 

5. Nu am nevoie de filtre cu infrarosu - protectia UVA si UVB sunt suficiente pentru mine.

Expertii in piele o vad altfel. Radiatiile infrarosii constituie jumatate din spectrul solar. Este, de asemenea, un “criminal” al frumusetii, accelereaza imbatrânirea si pierderea elasticitatii pielii. „Cel mai bine este sa folositi protectie completa cu filtre UVA, -B si infrarosu”, recomanda Dr. Amalia Anghel, medic primar Dermatovenerologie. 

6. Pot arunca crema de vara trecuta, oricum nu mai functioneaza.

Depinde unde a fost depozitata. Temperaturile oscilante distrug orice emulsie. Daca a fost pastrata la o temperatura constanta, ferita de lumina si nu a fost desigilata, este posibil sa fie in regula. Atentie la data expirarii! Durata de viata a oricarui produs cosmetic este scrisa pe el. Pe lânga aceasta, se imprima o pictograma creuzeta mica si un numar, ceea ce inseamna numarul de luni in care produsul poate fi pastrat dupa deschidere. 

7. Arsuri solare? Aplic iaurt pe ele: Remediile casnice ale mamei sunt bune pentru arsurile solare. 

In niciun caz! Daca pielea este arsa, solicitati farmacistului un produs (de exemplu, cu pantenol), care are efect antiinflamator si care calmeaza senzatia de arsura. Febra? Fugi repede la doctor!   8. Snorkeling fara sfârsit - crema mea este impermeabila.

Nu ar trebui sa te bazezi pe asta, recomanda Dr. Alexandra Nuca,  medic specialist Dermatologie in cadrul clinicii Skinmed. Conform definitiei, o protectie solara este considerata rezistenta la apa daca inca mai asigura jumatate din protectie dupa doua bai de 20 de minute - deci nu este 100% impermeabila. Asa ca trebuie sa aplici crema imediat dupa ce ai iesit din apa. Practic: exista acum produse care pot fi distribuite in mod optim chiar si pe pielea umeda (de exemplu, produse de la Heliocare sau Colorescience). De retinut, apa sarata usuca pielea.

9. Machiajul cu SPF este suficient, nu am nevoie de protectie suplimentara.

"Acest lucru este valabil doar iarna si numai pentru tarile din nordul Europei", spune Dr. Amalia Anghel. In restul Europei, unde inclusiv soarele de primavara poate fi foarte puternic, protectia solara din produsele obisnuite de make-up nu este suficienta. Ideal de folosit sunt cremele cu factor de protectie +50%, care contin si pigment de culoare – vezi Heliocare 360 Color! 10. Nu mi se poate intâmpla nimic rau la umbra – sub umbrela.

Multi cred acest lucru, dar exista si riscul de arsuri la umbra, chiar si sub parasolar, deoarece 60 pâna la 80 la suta dintre radiatii ajung pe piele, explica Dr. Ana Leasu. Lumina soarelui este reflectata de nisip si de apa, astfel incât persoanele sensibile se pot inrosi chiar si la umbra.

11. Inainte de a pleca in vacanta, merg la solar, pentru ca pielea mea sa-si poata construi protectia naturala.

„Asta nu functioneaza si este de-a dreptul o greseala! Tuburile din saloanele de bronzare emit aproape numai radiatii UVA - acestea bronzeaza pielea, dar nu ii permite sa creeze o protectie naturala impotriva luminii. UVA este, de asemenea, responsabila de riduri si de alte leziuni la nivelul pielii. Asadar, mai degraba aplica mai degraba un autobronzant de calitate sau lasa pielea sa se bronzeze natural, chiar daca dureaza mai mult. Iar daca poti uita de solar, atunci totul ar fi minunat pentru tine si pielea ta.”, recomanda Dr. Amalia Anghel.

12. Cremele cu filtre minerale sunt mai bune decat cele cu filtre chimice.

Dr. Ana Leasu, medic specialist Dermatologie, ne arata care sunt caracteristicile acestor crème. “Cremele cu filtre minerale contin particule minerale, anorganice – oxid de zinc, dioxid de titanium – ce se aseaza pe suprafata pielii. Acestea formeaza un strat protector ce blocheaza fizic RUV. Sunt substante fotostabile cu capacitatea de a reflecta eficient RUV. Sunt recomandate inclusiv persoanelor cu piele sensibila, inclusiv bebelusilor. Cremele cu filtre chimice contin substante organice, ce au in structura molecule de carbon. Sunt capabile, datorita structurii chimice, sa absoarba energia RUV, transformand-o in caldura ce se va disipa ulterior de la nivelul pielii. Sunt eficiente dupa 15-20 de minute de la aplicare.” 

Cum se aplica produsele fotoprotectoare?

Pentru a asigura o eficienta crescuta, produsele fotoprotectoare trebuie aplicate correct. Cantitatea optima: 2mg / 1cm2Aproximativ 30ml produs pentru acoperirea intregului corp – adult de greutate medie 

produse fotoprotectie

Se aplica cu 15-20 de minute inaintea expunerii la soare Reaplicare la fiecare 2 ore si dupa expunerea la apa (inot)

Evitarea expunerii la soare in intervalul orar 10:00-16:00; evitarea expunerii la dispozitive de bronzat indoor - solar

Imbracaminte adecvata: subtire, ce lasa pielea sa respire, colorata (tesaturile colorate ofera o protectie crescuta fata de cele albe/in culori deschise).

Purtarea ochelarilor de soare (protectie oculara – lentile cu spectru larg)Purtarea de sepci, palarii https://skinmedshop.ro/

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre