Cum iti afecteaza alergiile somnul

/ / Modificat: 2011-10-11
Cum iti afecteaza alergiile somnul

Alergiile pot avea un impact negativ puternic asupra vietii tale, indiferent de momentul zilei in care se manifesta. Stranutul, blocarea cailor respiratorii sau senzatiile de mancarime la nivelul fetei iti afecteaza in mare masura somnul. In consecinta, randamentul fizic si intelectual, puterea de concentrare ori abilitatea de a lua decizii corecte, toate au de suferit din pricina simptomelor suparatoare ale alergiilor.

Alergiile pot fi sezoniere, permanente sau declansate de o serie de factori specifici. Ele se pot dezvolta in urma contactului cu anumite substante sau dupa consumul unor alimente incompatibile cu organismul tau. Oricare ar fi cauzele, cu siguranta ca amalgamul de manifestari nu iti permite sa te bucuri de un somn calitativ.

Consecintele alergiilor asupra somnului

Numita si febra fanului, rinita alergica reprezinta inflamarea mucoasei nazale in urma reactiei exagerate a sistemului imunitar in fata acarienilor si alergenilor inofensivi, asa cum este polenul.

Umflarea cailor respiratorii are drept consecinta blocarea trecerii aerului si, implicit, declansarea congestiei nazale. In acest context, somnul este perturbat din urmatoarele cauze:

  • Respiratia pe gura este neplacuta si dificila, iar, pe masura ce incerci sa inspiri pe nas in timp ce dormi, blocajul respirator iti intrerupe somnul neincetat.
  • Atunci cand inspiri aerul prin cavitatea bucala, buzele, cerul gurii si gatul se usuca si se irita.
  • Presiunea si durerea in zona nasului pot instala insomnia.
  • Congestia nazala te predispune sforaitului sau agravarii apneei obstructive, o tulburare grava caracterizata prin pauze respiratorii frecvente in timpul somnului.
  • Scurgerile nazale apoase, prin care mucusul si alte secretii coboara in gat si il irita, determinandu-te sa tusesti si sa te trezesti in repetate randuri de-a lungul noptii.

Masuri de prevenire

Pentru a reusi sa te bucuri din nou de odihna atat de necesara pe timpul noptii, este important sa eviti alergenii care iti declanseaza simptomele suparatoare.

Daca nu ai reusit sa deslusesti, prin intermediul analizelor medicale, care sunt cauzele precise ale alergiei, adopta cateva masuri preventive care te-ar putea ajuta:

    * Cumpara perne si asternuturi hipoalergenice;


    * Nu permite accesul animalelor de casa in dormitor;


    * Schimba lunar filtrul aparatului de aer conditionat;


    * Aspira frecvent si nu lasa praful sa se depuna in locuinta;


    * Renunta la alimentele despre care stii ca iti provoaca reactii adverse suparatoare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simptome alergii

Articole recomandate

Citeste si despre