Astenia de primavara

/ / Modificat: 2012-03-05
Astenia de primavara

Astenia de primavara este o tulburare frecventa a secolului XXI, aparuta pe fondul transformarilor climatice de la inceputul sezonulului cald. Schimbarile resimtite de organism in timpul tranzitiei de la un anotimp la altul pot conduce la oboseala cronica, anxietate si instabilitate emotionala. In cele mai nefericite situatii, astenia contribuie la instalarea depresiei.

In general, astenia de primavara este tratata cu suplimente de vitamine si un regim alimentar sanatos. Tulburarea este plasata in aceeasi categorie cu stresul cronic, extenuarea si colapsul nervos.

Cauzele asteniei de primavara

Psihicul uman are un echilibru fragil, extrem de vulnerabil in fata schimbarilor. Atunci cand stabilitatea sa este intrerupta de anumiti factori externi, se instaleaza diversele simptome ale bolilor de factura psihologica.

Astenia de primavara ia forma unei slabiciuni fiziologice si mentale, cauzata de schimbarea temperaturilor de afara, lumina mult mai puternica si presiunea atmosferica cu valori extreme din timpul primaverii. Trecerea brusca de la clima de iarna bulverseaza bioritmul organismului, declansand simptome asemanatoare depresiei.

Simptomele asteniei de primavara

Femeile au tendinta sa fie mai afectate de astenia de primavara decat barbatii, in special daca au o viata profesionala solicitanta si sunt supuse unui nivel mare de stres. Simptomele pot fi:

  • oboseala accentuata, chiar dupa efort minim (mersul);
  • palpitatii, dureri musculare, tremur in tot corpul, carcei;
  • stari de lesin si migrene;
  • iritabilitate crescuta, tristete profunda;
  • tensiune arteriala scazuta, somnolenta, izbucniri frecvente in plans;
  • lipsa apetitului si a dorintei sexuale;
  • accentuarea alergiilor (la polent, in special).

Tratamentul asteniei de primavara

In formele sale usoare, astenia de primavara dispare dupa 2 saptamani, odata ce organismul se adapteaza schimbarilor climaterice. Pentru a combate cu succes simptomele, un program zilnic bine stabilit, cu ore regulate de masa si de somn, poate face minuni.

Dieta bogata in fructe si legume, miscarea usoara (mai ales in aer liber) si suplimentele alimentare eficiente in combaterea starilor de astenie (multivitaminele, ginsengul, polenul, magneziul) sau ceaiurile din plante (catina, paducelul, papadia etc) ajuta la restabilirea echilibrului fiziologic si mental.

Cuprul, fosforul, fierul si manganul pot fi administrate sub forma de supliment alimentar sau preluate din hrana, pentru combaterea starii de apatie specifica asteniei de primavara.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Astenia de primavara Boli de primavara

Articole recomandate

Citeste si despre