Ulcerul gastroduodenal

/ / Modificat: 2011-05-25
Ulcerul gastroduodenal

Ulcerul gastroduodenal este o afectiune care inglobeaza 2 tipuri de ulcer: cel gastric si cel duodenal. El se caracterizeaza printr-o leziune la nivelul mucoasei gastrice si duodenale mai mare de 5 cm provocata de actiunea acizilor, bilei sau pepsinei. Este o afectiune deranjanta si incomoda care evolueaza repede si produce complicatii daca nu este depistata si tratata rapid.

Cum apare ulcerul gastroduodenal?

Ulcerul este o leziune aparuta fie la suprafata pielii, fie la cea a mucoaselor tubului digestiv care este inflamata si care nu da semne de vindecare. Exista mai multe tipuri de ulcer. Cele care apar la nivelul mucoasei gastrice (a stomacului) se numesc ulcere peptice sau gastrice. Ele apar atunci cand secretiile gastrice (acid clorhidric si pepsina) irita mucoasa stomacului. Atunci cand aceste secretii ataca duodenul (primul segment al intestinului subtire care leaga stomacul de jejun) se numeste ulcer duodenal.

Cauze si factori de risc pentru aparitia ulcerului gasttroduodenal

Cauzele care determina aparitia bolii stau atat in infectii sau afectiuni medicale diverse care favorizeaza lezarea mucoaselor, dar in principal in stilul de viata al persoanelor. Printre infectiile care cauzeaza si bolile care se asociaza cu ulcerul gastroduodenal se numara: infectia cu Helicobacter pylori (poate determina aparitia cancerului); infectii virale (herpes, citomegalovirus); sindromul Zollinger-Ellison; boli pulmonare cronice; insuficienta renala acuta; fibroza chistica; ciroza hepatica etc.

Printre alte cauze sau factori de risc care tin de stilul de viata si de alegerile personale ale pacientului sunt incluse: consumul de antiinflamatoare nesteroidiene (este unul dintre principalii factori de risc si sunt cele mai utilizate medicamente din lume pentru reducerea durerilor si inflamatiilor diverse); fumatul; consumul excesiv de alcool; antecedente personale de ulcer; stres fizic sau psihic; o dieta dezechilibrata; alte medicamente etc. Foarte mult timp s-a considerat ca alimentele picante sau condimentele ori cofeina determina aparitia ulcerului gastric, in principal. Dar specialistii sustin ca nu exista date stiintifice care sa ateste ca abuzul de cafea sau de condimente au determinat aparitia ulcerului. Este adevarat insa faptul ca acestea stimuleaza secretia sucurilor gastrice, dar pot cauza cel mult indigestii severe sau arsuri gastrice.

Care sunt simptomele?

Ulcerul gastroduodenal este una dintre bolile a carei simptomatologie este prezenta inca de la debutul bolii. Cel mai frecvent simptom este durerea localizata la nivelul epigastrului (in centrul superior al abdomenului, sub torace). Aceasta este destul de severa si este descrisa sub forma unor arsuri puternice. De obicei aceasta apare la cateva ore dupa ce mananci sau in timpul noptii. Printre alte simptome, unele apartinand in proportii mai mari sau mai mici unuia dintre ulcerele care formeaza ulcerul gastroduodenal se numara: pirozis (arsuri); greata; scadere in greutate; balonari abdominale; varsaturi; melena (sange in scaun) sau scaun foarte inchis la culoare (negru) etc. Copiii mici se plang adesea de dureri gastrice puternice ca principal simtpom al ulcerului gastroduodenal.

Cum se pune diagnosticul de ulcer gastroduodenal?

Medicul recurge la mai multe teste si investigatii pentru a stabili daca este vorba de ulcer gastric, duodenal sau o combinatie a celor 2. Medicii care pot pune diagnosticul sunt cel de familie, internistul sau pediatrul (la copii). examen fizic si obiectiv; teste pentru depistarea Helicobacter pylori; endoscopie; examen radiologic; test pentru hemoragii oculte; hemoleucograma etc.

Care este tratamentul pentru ulcerul gastroduodenal?

Conduita terapeutica stabilita de medic are drept scop ameliorarea simptomelor si prevenirea complicatiilor. Exista 3 forme de tratament specifice acestui tip de ulcer: tratament igienic si dietetic (echilibrarea stilului de viata, renuntarea la fumat etc.); tratament medicamentos (antiacide, agenti protectori de mucoasa, antibiotice - in caz de infectie cu Helicobacter Pylori); tratament chirurgical (se apeleaza numai in cazul in care boala este evoluata si apar complicatii - stenoza ulceroasa, perforatie ulceroasa, penetratia, hemoragii etc.)

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni gastrointestinale

Articole recomandate

Citeste si despre