Migrenele in sarcina si dupa nastere. Cum scapi de durere fara pastille

/ / Modificat: 2019-01-16
Migrenele in sarcina si dupa nastere. Cum scapi de durere fara pastille

Femeile aflate in perioada de fertilitate reprezinta categoria populationala cea mai predispusa la a avea dureri de cap, inclusive migrene, 60% dintre ele acuzand dureri de cap pe parcursul unui an. 

Majoritatea femeilor (aproximativ 2 din 3) afirma ameliorarea migrenei pe parcursul sarcinii, in special in primul trimestru, aparitia atacurilor fiind modulata de fluctuatiile nivelului de estrogen (mai ales la pacientele cu migrena perimenstruala). Exista insa 5% la care migrenele se agraveaza, iar 2% dintre femei dezvolta migrena pe parcursul sarcinii, explica dr. Bogdan Pană, medic neurolog la Centrul Medical Emerald. 


Aparitia unei dureri de cap in timpul sarcinii, sau modificarea caracterelor unei dureri de cap cu care pacienta se cunostea deja, reprezinta un semnal de alarma si necesita prezentarea la medic pentru a exclude cauze grave care ar putea sa o determine.

Desi pentru majoritatea femeilor sarcina reprezinta un factor protector pentru migrene, dupa nastere lucrurile se schimba considerabil, aproximativ o treime dintre acestea acuzandu-le in prima saptamana si mai mult de jumate in prima luna.

Conform unui studiu publicat in literatura de specialitate, femeile care nu alapteaza la san au riscul de doua ori mai mare de a dezvolta migrene in aceasta perioada, efectul protector al alaptatului la san fiind atribuit unor niveluri mai constante ale estrogenului.

Cum se trateaza migrenele

Tratamentul medicamentos in timpul sarcinii si in timpul alaptatului este destul de limitat. De prima intentie este acetaminofenul (Paracetamolul), pana la 2 comprimate de 500mg luate odata.

In al doilea trimestru de sarcina se pot administra si antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, naproxen).

Din fericire, migrenele pot fi tratate modern fără pastile, cu ajutorul unui dispozitiv prescris de medicul neurolog. Este vorba despre Cefaly Dual, un dispozitiv aparut in Europa in septembrie 2018, modele anterioare ale acestuia fiind folosite de peste 200.000 de oameni din intreaga lume. Clinica noastra este prima si deocamdata singura din Romania care il pune la dispozitia pacientilor sai.

Dispozitivul este neinvaziv, neiradiant, cu un foarte bun raport siguranta/eficienta, doar 4.3% dintre pacienti raportand efecte adverse usoare si complet reversibile si poate reprezenta cea mai buna metoda de tratament in cazul femeilor insarcinate si a lauzelor.

Este usor de folosit, se ataseaza cu un plasture la nivelul fruntii si poate fi utilizat acasa sau la serviciu.Acesta este eficient atat in preventie, folosit de 20 minute in fiecare zi reduce frecventa atacurilor migrenoase cu 54%, iar daca acestea totusi apar, poate fi folosit in setarea acut timp de o ora, dupa care durerea dispare complet la o tremie dintre pacienti si se amelioreaza semnificativ la 85% dintre acestia.

Este important de mentionat ca terapia se poate efectua doar la indicatia medicului neurolog, preferabil si dupa consultarea cu medicul ginecolog.Efectele preventive sunt optime dupa minim 3 luni de folosire corecta, de aceea pacientele pot opta pentru un pachet de folosirea a terapiei timp de 3, 6, sau 12 luni, cu controale neurologice incluse.

Articol revizuit de dr. Bogdan Pană, medic neurolog la Centrul Medical Emerald

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Migrene Migrene sarcina Tratament migrene

Articole recomandate

Citeste si despre