Fibromul uterin

/ / Modificat: 2017-05-18
Fibromul uterin

Fibromul uterin este o tumoare necanceroasa care se dezvolta in uter si apare in mod frecvent la femeile care ating varsta reproductiva. Excrescentele rotunde sau semirotunde sunt formate din aceleasi fibre musculare ale peretelui uterin, insa cu o masa mai densa. Intrucat prezinta un risc patologic nesemnificativ, fibromul uterin necesita rareori tratament.

Aceste tumori benigne apar la 3 din 4 femei si sunt, de regula, asimptomatice. Fibromul uterin este depistat in cele mai multe cazuri dupa efectuarea unei ecografii sau in urma unui examen pelvin.

Localizarea fribroamelor descrie tipul acestora in termeni medicali. Fibromul subseros se dezvolta la exteriorul membranei uterine si poate cauza o compresie sesizabila pe vezica urinara, determinand simptome urinare deranjante. Fibromul submucos se regaseste in cavitatea interioara a uterului si provoaca sangerari, menstruatii dureroase si dificultate in conceptie.

Cauzele fibromului uterin

Anomaliile genetice (celulele muschiului uterin se dezvolta diferit), tulburarile hormonale (stimularea exagerata a celulelor din partea estrogenului si a progesteronului), predispozitia genetica (ereditatea) si anumite substante chimice (proteine) care ajuta regenerarea tesuturilor sunt cauze cunoscute ale fibroamelor uterine.

Simptomele fibromului uterin

Majoritatea femeilor nu prezinta simptome, insa cel mai evident indiciu sunt sangerarile abundente, in special in perioada menstruatiei. Fibroamele sunt localizate la nivelul membranei uterine, deci interfereaza cu fluxul sanguin si cauzeaza scurgeri masive de sange, dureri si senzatie de presiune pelvina. Alte simptome comune sunt:

anemia;
- urinarea frecventa si dificila;
constipatia si dureri la defecare;
- dureri de spate sau de picior (cand un fibrom masiv apasa pe nervii coloanei vertebrale);
- dureri la contactul sexual;
- disconfort abdominal.

Dimensiunea fibroamelor poate varia de la cele nedetectabile cu ochiul liber, pana la mase voluminoase care modifica forma uterului.

Tratamentul fibromului uterin

Tratamentul fibromului uterin poate fi medicamentos sau injectabil, de tip hormonal, pentru oprirea productiei de estrogen in ovare.

Atunci cand este necesar, medicii apeleaza la interventii chirurgicale precum histerectomia (indepartarea uterului), miomectomia (extirparea selectiva a fibroamelor) sau embolizarea arterei uterine (prin infarctizarea fibroamelor). Tipul de tratament se alege in functie de caracteristicile fibroamelor si complicatiile implicate.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fibrom uterin Tratament fibrom uterin Cauze infertilitate Acetat ulipistral fibrom uterin Afectiuni uter histeroscopie

Articole recomandate

Citeste si despre