De ce este bine sa ii implici pe copii in treburile casnice

/ / Modificat: 2018-08-27
De ce este bine sa ii implici pe copii in treburile casnice

Daca te gandesti sa il implici pe cel mic in treburile casnice, afla ca acest lucru poate aduce mai multe avantaje decat faptul ca vei avea o mana de ajutor.

Desi uneori este mai usor sa faci tu treburile casnice, decat sa stai sa ii explici pustiului tau de cinci ani ce trebuie facut si apoi sa il supraveghezi in timp ce face treaba casnica pe care i-ai trasat-o, adevarul este ca atunci cand cei mici ajuta cu treburile casnice de zi cu zi acest lucru contribuie de fapt la dezvoltarea lor.

Desemneaza copilului tau, in functie de varsta pe care acesta o are, o serie de treburi casnice pe care sa le indeplineasca conform unui program stabilit impreuna cu el si tine cont de faptul ca desi ce poate face cel mic prin casa nu ti se pare mare lucru, de fapt aceste treburi casnice il vor ajuta sa invete o lectie valoroasa pe care nu o va uita niciodata.

Iata cum desemnarea treburilor casnice ii poate ajuta pe copii in dezvoltarea lor:

Treburile casnice intaresc increderea in sine

Cand face o treaba casnica si o face bine, prichindelul tau se va simti mandru ca a putut duce la indeplinire o astfel de sarcina si va fi mai sigur de el. Pune-ti copilul sa stearga praful in fiecare saptamana de exemplu, si chiar daca vor fi si zile in care va comenta si se va plange, odata ce va incepe sa isi faca treaba vei vedea ca se va implica in ceea ce face.

Incurajeaza-i independenta permitandu-i sa faca treburile casnice de unul singur, fara ajutor. S-ar putea sa te surprinda placut privirea satisfacuta de dupa ce si-a terminat sarcina.

Treburile casnice il invata pe copil importanta finalizarii unei sarcini trasate

Acesta lectie va fi din ce in ce mai folositoare pe masura ce copilul creste si va avea mai multe responsabilitati atat acasa, cat si la scoala.

Treburile casnice il invata pe copil importanta curateniei si a ordinii

Este mult mai usor nu doar sa gasesti diverse prin casa, dar si sa gandesti cu claritate, atunci cand mediul in care traiesti este curat si organizat. Daca il implici pe cel mic in treburile casnice si il faci sa stranga in mod regulat dupa el, nu numai ca vei contribui la o rutina ce ii va fi folositoare pentru tot restul vietii, dar te va ajuta si pe tine sa ai casa mai ordonata si sa eviti haosul jucariilor aruncate peste tot.

Treburile casnice il invata sa ajute prin casa

Atunci cand treburile casnice devin deja o obisnuinta pentru cel mic, vor deveni o parte din viata lui si le va continua atat in adolescenta, cat si la maturitate atunci cand isi va intemeia propria familie.

Treburile casnice fac copilul sa se simta parte din "echipa"

Daca cel mic te va intreba de ce trebuie sa faca el treburi casnice ai putea sa ii spui ca si el face parte din famile si cu totii trebuie sa contribuiti , pentru ca asa fac echipele adevarate. In acest fel va intelege ca treburile casnice nu sunt o corvoada, ci o alta modalitate prin care poate sa isi aduca contributia in echipa voastra.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Treburi casnice copii Implicare copil in bucatarie

Articole recomandate

Citeste si despre