Ajuta-ti copilul sa fie organizat

/ / Modificat: 2005-07-05 11:19:55

Discutiile dintre parinti si adolescenti in ceea ce priveste spiritul lor  de organizare sunt destul de comune...dar deseori inutile. Organizarea activitatilor  impreuna cu propriul copil este o modalitate reusita de a invata modul in care adolescentul gandeste, de a impartasi idealuri si dorinte, de a descoperi ceea ce este important pentru el sau ea. Urmeaza sfaturile urmatoare:


Discutiile dintre parinti si adolescenti in ceea ce priveste spiritul lor  de organizare sunt destul de comune...dar deseori inutile. Organizarea activitatilor  impreuna cu propriul copil este o modalitate reusita de a invata modul in care adolescentul gandeste, de a impartasi idealuri si dorinte, de a descoperi ceea ce este important pentru el sau ea. Urmeaza sfaturile urmatoare:


- Nu iti insulta copilul! Elimina din vorbire replici precum " Esti asa dezorganizat!", "Esti un tont!", "Camera asta e un dezastru!". Confera-i incredere in sine prin recunoasterea activitatilor in care da dovada de organizare.

- Evita sa il judeci fara sa analizezi situatia.

Nu poti sa iti dai seama daca fiul/fiica ta este organizat/a sau nu doar prin raportarea la modul in care arata camera lui/ei sau aspectului caietului.

Intreaba care sunt problemele in acest sens: vei ramane surprins de lucrurile pe care le vei afla.

- Respecta modul in care gandeste copilul tau, idealurile si sentimentele.

Poate ca tu preferi sa-i aranjezi tricourile in functie de lungimea manecilor dar lui ii place sa le sorteze in functie de culoare sau stil. Tu poti sa fii o persoana matinala pe cand el se simte mai activ noaptea. Atata timp cat sistemul functioneaza, atunci fa tot posibilul pentru a-l sustine.

- Usureaza munca fizica a copilului tau.

Cumpara cosuri de gunoi speciale, sigileaza sacii plini  de gunoi, ajuta la stabilirea atributiilor si la returnarea obiectelor in camerele din care provin.

- Stimuleaza gandirea copilului tau. Daca acesta pune intrebari precum "Unde trebuie sa pun asta?" , "Trebuie sa arunc asta?" sau "In ce categorie se include asta?" atunci intreba-l care este parerea lui. Daca ai o opinie diferita atunci formuleaza in modul urmator: "Daca as fi in locul tau as ...dar poate tu ai o solutie mai buna!"

- Motiveaza-l.

Daca fiul/fiica ta  se simte descurajat sau simte ca nu se descurca atunci inseamna ca nu e constient de propriile motive pentru care trebuie sa fie organizat. Copilul tau trebuie sa fie organizat din motive personale si nu doar pentru a-ti face pe plac. Care sunt aspectele pe care el le considera a fi avantaje? Ce castiga din acest lucru?

- Acorda-i suportul tau.

Ajuta-ti copilul sa decida care este ordinea, in functie de importanta, a ariilor pe care le organizeaza. Sfatuieste-l sa isi organizeze  lucrurile sau activitatile pe rand, in functie de prioritati.

- Invata prin exemplu.

Rearanjeaza un spatiu pe care il utilizati in comun (baia, bucataria). Ofera posibilitatea copilului de a-si pune in aplicatie imaginatia ajutandu-l apoi la aranjarea propriei lui camere.

Prin ajutorul pe care il acorzi adolescentului in ceea ce priveste modul de organizare poti sa imbunatatesti relatia dintre tine si copilul tau sau sa o construiesti. Atunci cand copilul tau iti cere ajutorul in aceasta privinta trebuie sa te simti onorat si sa faci tot posibilul ca toate aspectele sa fie cat mai bine puse la punct. Cel mai important lucru este sa ai rabdare, sa il incurajezi constant si sa-i arati increderea in capacitatea lui de a se descurca. Nu te astepta la rezultate imediate, a invata sa te organizezi este un proces de durata, supus modificarilor de-a lungul vietii. Dar aminteste-ti ca organizarea timpului si a activitatilor sunt  trasaturi care pot fi dobandite.  Ai posibilitatea sa iti educi copilul in ciuda faptului ca tu nu ai fost invatat sa faci asta.  


Articole recomandate

Citeste si despre