Patru lucruri care te vor face sa nu mai folosesti prea mult sapun

/ / Modificat: 2020-02-25
Patru lucruri care te vor face sa nu mai folosesti  prea mult sapun

Apa si sapunul sunt sfinte cand vine vorba de igiena personala. Am invatat asta de mici copii, insa se pare ca valabila suta la suta este doar prima parte, cu apa. Sapunurile, sau cele mai multe dintre ele, se pare ca nu sunt chiar atat de prietenoase cu pielea si cu sanatatea noastra. Motivul? In cele ce urmeaza.

Sapunul este o mare inventie moderna, insa ar trebui folosit cu moderatie in igiena personala. Stim ca poate suna ciudat pentru ca nimic nu te face sa te simti mai fresh decat senzatia de curat de dupa un dus sau o baie. Ca sa nu mai vorbim de acele momente cand copilul doar s-a uitat pe geam afara si deja s-a murdarit. Totusi, in ultima perioada s-au descoperit lucruri despre sapun care ar trebui sa ne dea de gandit.

4 motive sa limitezi folosirea sapunurilor

Cele mai multe dintre ele contin arome, parabeni, coloranti si alte chimicale care nu au ce cauta pe pielea noastra. Aceste ingrediente pot provoca dereglari hormonale si prezinta risc carcinogen. In plus, pielea este cel mai mare organ cu rol de detoxifiere si nu o vrem acoperita cu substante artificiale.

Sapunurile usuca pielea sau o fac prea uleioasa. Acestea au un pH diferit de cel al pielii (de obicei mai mare), iar folosirea lor cu regularitate duce la indepartarea sebumului, care este un ulei cu rol de protectie a pielii. Faptul ca sapunurile, cele mai multe dintre ele, usuca pielea, este mana cereasca pentru companiile de produse cosmetice si de igiena. Dupa ce ne uscam pielea cu sapunurile lor, folosim creme si uleiuri produse tot de ele pentru a o rehidrata.

Multe iritatii si eczeme pot fi provocate chiar de folosirea excesiva a sapunului, mai ales la copiii cu piele sensibila. In cazul celor mici cel mai indicat este sa reduceti numarul bailor cu sapun si in restul timpului sa ii spalati doar cu apa.

Daca la unii oameni sapunul usuca pielea, in alte cazuri efectul este invers: pielea incepe sa produca mai mult sebum pentru a se proteja fata de indepartarea uleiurilor sale naturale.

Sapunul poate interfera cu absorbirea vitaminei D in organism. Energia solara transforma elemente chimice din piele in vitamina D3, care este procesata de ficat si rinichi intr-o forma activa de vitamina D. Cercetatorii au descoperit ca sebumul din pielea noastra joaca un rol important in absorbirea vitaminei D. Daca il indepartam cu sapun, acest lucru poate interfera cu aportul de vitamina D.

Sapunul poate afecta microbiomul sanatos al pielii. Microbiomul este un scut viu care asigura sanatatea pielii noastre. Folosirea in exces a sapunurilor poate distruge acele bacterii folositoare, care ajuta pielea sa creeze antibiotice naturale necesare pentru a lupta cu cele nocive.

Tocmai de aceea sapunurile antibacteriene sunt mult mai nocive pentru piele decat altele. Ele contin tricloxan, o substanta chimica despre care s-a descoperit ca se afla la originea alergiilor, dermatitelor, a disfunctiilor tiroidei, organelor de reproducere, creierului si ale sistemului imunitar.

Daca esti o persoana care tine la mediul inconjurator, e bine de stiut ca triclosanul este foarte toxic si pentru alge si anumite specii de pesti.

Cum sa te speli cu mai putin sapun

Nu spune nimeni ca ar trebui sa renuntam la ritualurile de igiena, insa putem modifica anumite obiceiuri.

Spre exemplu, sapunul poate fi folosit doar la spalatul mainilor si in zonele cu transpiratie mai abundenta si unde se pot dezvolta mai multe bacterii (la subrat si in zonele intime). In rest, putem curata pielea doar cu apa.

Puteti renunta la sapunurile populare din comert si sa le inlocuiti cu sapunuri simple, din ingrediente naturale, fara parfum.

Taguri Igiena Igiena corporala

Articole recomandate

Citeste si despre