Otoplastia, singura operatie estetica ce se poate efectua din copilarie

/ / Modificat: 2015-04-21
Otoplastia, singura operatie estetica ce se poate efectua din copilarie

Otoplastia, singura operatie estetica ce se poate efectua din copilarie

Cunoastem cu totii cel putin o persoana care este complexata din cauza marimii, a formei urechilor sale ori, in cele mai multe cazuri, de faptul ca sunt mult prea departate de cap. Urechile clapauge aduc numeroase complexe, mai ales in cazul copiilor care pot fi umiliti de catre colegi din aceasta cauza. Subiectul a atras de-a lungul timpului si mituri precum faptul ca oamenii care au urechi „clapauge” au fost urecheati foarte des in copilarie.

Cu toate acestea, remarcile pe seama aspectului urechilor ii pot influenta in mod negativ pe copii. Acestia pot deveni introverti, anti-sociali si neincrezatori in propria persoana. Cel mai important rol in aceasta situatie il joaca parintii, care trebuie sa fie bine informati cu privire la sentimentele copilului, dar si la masurile pe care le pot lua pentru a-i asigura celui mic o viata normala.

"Urechile sunt complet dezvoltate in jurul varstei de 9 ani si raman asa toata viata, astfel incat de la aceasta varsta se poate face interventia de corectie. Varsta pacientului nu afecteaza modul in care va decurge operatia sau recuperarea, iar ce este important de stiut este faptul ca rezultatul interventiei este definitiv, nu se mai produc schimbari in timp. Este o operatie care se face cu anestezie locala sau generala la nevoie si dureaza in jur de 1 ora, in functie de complexitate", explica Dr. chirurg estetician Calin Dobos.

Ce trebuie sa stiti despre otoplastie

In cazul urechilor care sunt mult prea departate de cap, interventia presupune realizarea unei incizii in spatele urechii, in pliul natural dintre ureche si pielea capului. Chirurgul indeparteaza apoi cantitatea necesara de cartilaj si piele, pentru a obtine efectul dorit.

In unele cazuri, cartilajul va fi remodelat pentru a capata o forma mai placuta, iar apoi fixat prin suturi, ce ii consolideaza noua pozitie. In alte situatii, esteticianul poate remodela urechile fara a elimina din cartilaj, realizand manecre ce stabilizeaza cartilajul permanent. Dupa sculptarea cartilajului, pielea va fi cusuta pentru a tine urechea in pozitia dorita pana ce vindecarea este completa.

Un aspect important de luat in calcul este faptul ca interventia nu afecteaza in niciun fel capacitatea de auz. In ceea ce priveste recuperarea, durerile sunt minime si cedeaza foarte usor la calmante. Urechile vor fi usor umflate si vinete in primele zile de dupa operatie, iar firele se indeparteaza dupa 12 zile. Timp de cateva saptamani, este necesara purtarea unei bentite care mentine urechile apropiate de cap si ajuta vindecarea.

Este recomandat cu doua saptamani inainte de operatie sa se renunte la medicamentele ce pot influenta coagularea sangelui, dar si la fumat si alcool. O alta recomandare priveste expunerea la soare, care nu este indicata dupa operatie timp de 6 saptamani.

Riscuri si complicatii

Sunt minore si usor de rezolvat. Invinetirea urechilor sau umflarea pavilionului auricular cedeaza in cateva zile. Aceste inconveniente sunt minore si usor de tratat, iar foarte important este faptul ca nu influenteaza rezultatul final al interventiei. Cicatricile sunt situate in spatele urechilor, iar in timp devin practic invizibile. Pretul unei operatii estetice de corectare a urechilor este de 800 de euro, iar mai multe detalii despre aceasta aflati pe www.drdoboscalin.ro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni urechi copii

Articole recomandate

Citeste si despre