Cunoaste si respecta corpul tau si al copilului tau

/ / Modificat: 2012-12-06
Cunoaste si respecta corpul tau si al copilului tau

Copilul este, la inceputul vietii, in contact strans cu corpul sau. El percepe semnalele de foame, satietate, somn, sete etc. si reactioneaza imediat la ele. E greu sa linistesti un bebelus caruia ii este foame pentru ca senzatiile lui sunt foarte puternice, ajungand chiar dureroase.

Copilul isi foloseste corpul si ca mijloc de comunicare atunci cand nu si-a insusit inca limbajul. Parintii invata sa "citeasca" nevoile, trairile, cerintele copilului prin "limbajul" trupului.

Un copil care traieste intr-o atmosfera extrem de conflictuala poate ajunge sa exteriorizeze tensiunea sa interioara prin somatizari. Cu toata aceasta relatie stransa cu corpul sau, copilul foarte mic nu este constient de mesajele transmise de acesta, ci doar le urmeaza. Din pacate, de cele mai multe ori, mediul in care traieste nu il ajuta sa devina constient cu timpul ci, din contra, il indeparteaza de organsimul sau.

Copilul pierde contactul cu semnalele si nevoile pe care corpul i le transmite deoarece se obisnuieste ca adultii sa gandeasca, sa hotarasca si sa actioneze in locul sau in aceste directii, sa-l hraneasca cand ei cred ca e potrivit si nu atunci cand ii este foame, sa-l forteze sa manance mai mult decat are nevoie. Nu i se ofera posibilitatea de a alege din mai multe alternative.

In plus, modelul oferit de catre cei din jur nu este, de cele mai multe ori, unul care sa incurajeze respectul fata de organism. Cu timpul, faptul ca nu mai e receptiv la modul in care corpul reactioneaza il face vulnerabil in fata exceselor sau obiceiurilor nesanatoase.

Corp sanatos – imagine de sine pozitiva

In jurul varstei de 8 luni, bebelusul isi recunoaste corpul in oglinda. Este primul pas in dezvoltarea identitatii. Este momentul in care incepe sa iasa din fuziune cu corpul mamei si sa isi formeze propriile granite psihologice.

Identitatea si imaginea de sine se dezvolta asadar incepand cu identificarea cu propriul corp. De aceea, un corp sanatos, viguros, plin de vitalitate atrage formarea unei imagini de sine pozitive care ii va influenta, mai tarziu, increderea in sine si modul de relationare.

Un corp obez, diform, bolnav, lipsit de energie sau cu alte probleme de dezvoltare are un impact puternic asupra psihicului copilului. El devine tinta glumelor rautacioase ale colegilor, se simte anxios, deprimat, vulnerabil si isi formeaza un respect de sine scazut.

Un corp sanatos presupune, implicit, si un psihic sanatos, pentru ca cele doua arii sunt interconectate. Un psihic tensionat va atrage dupa sine stari corporale neplacute si poate duce chiar la boli fizice, asa cum un organism bolnav determina stari emotionale specifice.

Sursa: Psiholog Oana Mihalcea

Asociatia Emovere

INFOCONS - www.protectia-consumatorilor.ro este o organizatie financiar independenta, neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, indpendenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor. Revista audiata de Centrul pentru Consultanta, Consiliere, Informare, Teste Comparative, Studii si Cercetari in Domeniul Consumului.

Pentru mai multe informatii, vizitati http://www.infocons.ro.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre