Tranzitia de la garderoba de copil la cea de preadolescent. Ce trebuie sa stie orice parinte

/ / Modificat: 2020-11-18
Tranzitia de la garderoba de copil la cea de preadolescent. Ce trebuie sa stie orice parinte

O mare parte din tranzitia de la copilarie la preadolescenta se refera la invatarea procesului de a lua decizii si asumarea unor noi responsabilitati. Poate ca tanarul tau preadolescent inca mai are atitudini specifice copilariei, dar asta nu inseamna ca nu este pregatit pentru a explora noi limite si posibilitati de a lua singur decizii. Una dintre zonele in care vei observa foarte rapid schimbari este cea privind garderoba. 

Trecerea la scoala generala este, de obicei, primul moment in care micutii incep sa fie mai interesati de stilul personal si devin din ce in ce mai implicati in procesul de selectie si achizitie a hainelor pe care le vor purta. Daca baietii pot parea ca acorda mai putina atentie acestui aspect, la fete interesul este mult mai mare. Aici intervine rolul parintelui, care este, si la acest capitol, un ghid pentru copilul sau in aventura de a-si descoperi stilul personal. Asadar, daca si copilul tau este in pragul preadolescentei si nu mai vrea tricouri cu desene animate, iata ce trebuie sa ai in vedere cand faci tranzitia spre un nou tip de garderoba.

Cine alege hainele

Pentru ca este varsta la care se afla nu numai in cautarea unei identitati stilistice, ci in plin proces de autodescoperire, este posibil ca alegerile vestimentare pe care le faci pentru copilul tau sa fie primite cu reticenta sau, in mod transant, respinse. Acesta este semnul cel mai clar ca a venit vremea unei schimbari de garderoba pentru copil. Ideal este sa poti discuta cu fiul sau fiica ta despre noile sale preferinte vestimentare. Aceasta este o modalitate de a ii arata ca esti un parinte deschis si ca te intereseaza ideile si propunerile sale. In acelasi timp vei economisi niste bani pe care, altfel, i-ai fi putut cheltui pe obiecte vestimentare pe care copilul tau le-ar lasa nepurtate intr-un colt de dulap. Asadar, este important sa ii acorzi tanarului preadolescent o oarecare libertate in ceea ce priveste alegerea hainelor, mai ales pe cele pe care le poarta in timpul sau liber. 

Parintele este influencer

Chiar daca pare ca nu este asa, in calitate de parinte esti primul si cel mai important influencer din viata copilului tau. In ciuda faptului ca pare ca nu te asculta, copilul este influentat puternic de ceea ce ii spui tu, chiar si la capitolul moda, deci nu ar fi rau sa il inveti niste lucruri simple, dar importante, de exemplu, cum ar fi sa stabileasca, folosind calculul cost per purtare, daca un anumit obiect vestimentar merita cheltuiala.

Garderoba de baza

De asemenea, trecerea la preadolescenta poate fi momentul potrivit sa stabilesti cu el o garderoba de baza: cateva tricouri polo, cateva perechi de pantaloni, doua sau trei camasi, pulovere, hanorace, o geaca de fas etc. In cazul fetelor, misiunea se poate dovedi mai dificila, dar aceleasi lucruri de baza se aplica. Stabileste cu fiica ta o garderoba de baza, cu obiecte vestimentare de buna calitate, la care mai poti adauga, atunci cand e cazul, cateva accesorii sau piese in tendinte, dat fiind ca tinerii sunt foarte sensibili la trenduri.

Nu insista asupra varstei sale

Pentru parinti poate fi dificil sa accepte ca micutii lor nu mai sunt asa cum ii stiau. Trecerea de la copilarie la preadolescenta este la fel de dificila si unii parinti pot intampina dificultati in acceptarea faptului ca timpul a trecut si copilul lor parcurge prima faza spre maturizare. Totusi, chiar daca pretentiile lor de a se comporta sau de a se imbraca precum adultii pe care ii admira in seriale TV sau in mediul online ti se par ridicole, evita sa insisti asupra varstei lor fragede si incearca sa modelezi discret imaginea pe care copilul tau vrea sa si-o construiasca. Atunci cand vine vorba de haine, daca fiul tau, de exemplu, isi doreste o pereche de ghete barbati, nu mai e nevoie sa insisti ca modelul cu desene nostime i s-ar potrivi mai bine. Chiar daca nu e nevoie sa-i iei in considerare fiecare capriciu, merita sa ii asculti cu atentie dorintele.

Trecerea la preadolescenta reprezinta o tranzitie delicata pentru copilul tau. Imaginea pe care si-o construieste despre sine este foarte importanta, asa ca este important sa fii alaturi de el, cu multa intelegere si deschidere. 

Sursa foto: Unsplash.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre