Fii activ si folositor!

/ / Modificat: 2006-01-27
Fii activ si folositor!





 

Sentimentul de utilitate este o lege universala a sanatatii.

Atunci cand ne credem inutili, cand nu reusim sa gasim un sens vietii noastre, o ratiune de a fi, nu exista nici un motiv pentru a trai. Viata devine o serie de evenimente fara importanta si fara legatura intre ele, o poveste fara sfarsit care, suntem siguri, nu a fost scrisa pentru noi. Nu a fost prevazut nici un rol pentru noi! A trai astfel inseamna sa traiesti intr-o disperare continua, in tristete, in neant. Si disperarea se gaseste la antipodul sanatatii; ea poarta germenii bolii, ii deschide larg portile.

Pentru a-ti asigura sanatatea, este neaparat nevoie sa pornesti pe calea implinirii de sine. Nu conteaza varsta. Sanatatea este hotarata de a fi si de a face, si nu de a parea sau de a avea. Legea utilitatii prevaleaza in orice perioada a vietii, dar cu cat inaintam in varsta, cu atat devine mai important sa subscriem acesteia. Tinerii pensionati, cat si persoanele varstnice trebuie sa aiba, mai mult ca oricine, tot interesul de a i se supune.

Am avut responsabilitati, indatoriri, sarcini. Ne-am straduit sa invatam, sa ne educam si sa obtinem un loc bun de munca; apoi am descoperit viata de cuplu, ne-am intemeiat o familie. Intre slujba si copii, intre casa si activitatile sociale, viata a fost un vartej efervescent de realizare de sine si implinire.

Si deodata, intr-o buna zi, copiii pleaca sa isi faca un rost altundeva. Insasi aceasta etapa reprezinta o provocare importanta prin care trebuie sa treaca femeile care isi dedicasera viata cresterii copiilor si administrarii treburilor casnice. Cele care nu s-au pregatit sa treaca prin aceasta faza inevitabila o considera dureroasa si ingrozitoare. Ele au impresia ca se afla in fata unei gropi cascate, o prapastie care le cheama, care le secatuieste. Depresiile care pun stapanire adesea pe aceste femei sunt o reactie dura la sentimentul de inutilitate care, deodata, le cuprinde. Inainte de a aparea problemele de sanatate, aceste femei trebuie sa se ingrijeasca si sa invete cum sa faca pentru a se realiza pe alte planuri.

Acelasi fenomen se intampla cu proaspetii pensionari. Desi in prezent se fac numeroase cursuri de pregatire a oamenilor pentru pensie, prea putini se inscriu la ele. Consecinta: pensionarii capata repede impresia ca zilele lor sunt goale, ca viitorul nu le rezerva nimic bun, ca au dat tot ce au putut si ca nu mai au nimic de oferit, desi pana atunci nu au perceput pensionarea ca pe un sfarsit, ci ca pe inceputul unei noi existente. Pentru a se bucura de aceasta noua stare, trebuie sa invete sa fie ocupati, sa se implineasca in fiecare zi in alt fel. Trebuie sa continue sa se scoale devreme dimineata, sa se imbrace imediat dupa trezire, sa isi fixeze obiective in fiecare zi, saptamana, an. Trebuie sa intreprinda permanent ceva, sa fie activi, sa continue sa caute o cale pentru a se realiza, sa continue sa inainteze, sa faca proiecte constructive. Trebuie sa se convinga  de faptul ca societatea are inca nevoie de ei. Numai fiind ferm convinsi de aceasta, vor reusi sa fie activi si sa se pastreze sanatosi. In orice caz, societatea are nevoie de ei in nenumarate privinte.

Totusi, cati dintre cei nou pensionati, chiar oameni de cincizeci de ani, zac, la propriu, in fata televizorului, intr-un subsol intunecat, fara a se aventura sa scoata nasul afara? Primesc acasa ziarul si laptele, pentru a fi siguri ca nu vor fi nevoiti sa iasa din casa. Oricum, mereu e prea frig sau prea cald… Obiceiurile proaste se capata repede, dar cu greu se scapa de ele. Trebuie sa evitam cu orice pret sa cadem in aceasta capcana. Este prea periculos. Nu tratati cu usurinta aceasta stare de fapt; mai degraba asumati-vi-o.

Pentru a trai mult timp sanatos – mai multe studii au demonstrat asta – trebuie sa stii sa te mentii ocupat: sa fii activ zilnic, sa muncesti. Sa te abandonezi, sa taci, sa lasi zilele sa se scurga monoton inseamna sa alegi boala si moartea. Se poate observa cum persoanele varstnice care nu mai asteapta nimic de la viata se sting mult mai repede. Totusi, daca ar mai fi pastrat in ei macar putina curiozitate, ar fi putut sa se bucure inca de momente frumoase. Dar au cazut prada delasarii si au fost prinse rapid in angrenajul atrofiei (adica al decrepitudinii). Este vorba de un model cunoscut si recunoscut. Din punct de vedere fizic, nu este nevoie de mult timp pentru ca organismul sa se resimta: inima slabeste, muschii si oasele devin mai fragile, imbatranirea se instaleaza cu o viteza spectaculoasa. Dar ceea ce trebuie sa retinem este faptul ca procesul astfel declansat poate fi oprit in orice moment, in masura in care gustul de viata revine si este dublat de intoarcerea la o activitate si o igiena de viata sanatoasa.

Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"

Nu va opriti!



  

Credinta conform careia trebuie sa-ti limitezi activitatile o data cu inaintarea in varsta e buna de aruncat la gunoi, daca cea mai mare dorinta a noastra este sa ne mentinem sanatosi cat mai mult timp. Chiar atunci cand incep sa se menajeze, multe persoane isi pierd antrenamentul si forma fizica. Pentru ca organismul nostru sa fie in forma, trebuie sa ii cerem un anumit efort. Cu cat mai mult ii cerem, cu atat este mai in masura sa ne furnizeze marfa. Atunci cand il lasam definitiv la odihna, dupa cel mai mic efort facut ne vom simti ca si cum am fi urcat un munte. Chiar si medicina traditionala a recunoscut in ultimele decenii ca e gresit sa prescrii convalescentilor sa stea la pat timp indelungat. Astazi, la cateva ore dupa o operatie importanta sunteti indemnati sa va ridicati. Motivul este simplu: cu cat mai repede va veti relua activitatea, cu atat mai repede va veti reface fortele.

Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"

Misiunea



  

Fiecare are misiunea sa pe Pamant.

Poate ca nu v-ati gasit-o inca pe a dumneavoastra, poate ca nu v-a fost facuta cunoscuta inca, nu va indoiti totusi: aveti una. Fiti pregatiti, fiti deschisi, si va aparea, mai devreme sau mai tarziu.

Uneori aceasta ne ia prin surprindere, ne apare la o cotitura neasteptata, la mare departare de locul in care crezuseram ca o vom gasi. Alteori, ea capata o forma diferita de ceea ce ne-am imaginat. Putem sa ne petrecem toata viata lucrand intr-un domeniu pentru ca, ajunsi la pensie, sa avem senzatia ca nu ne-am indeplinit cu adevarat misiunea. Este un motiv in plus pentru a continua sa avansam. Poate ca adevaratul sens urmeaza sa apara, poate ca revelatia este in fata noastra. Viata merge inainte, oricare ne-ar fi varsta!

Trebuie sa va convingeti de aceasta pentru a putea spera ca veti trai sanatosi mult timp. Nu va lasati niciodata prinsi in coridorul mortii. Continuati sa traiti ca un om viu si cautati-va locul: creati-l, inventati-l. Locul si misiunea dumneavoastra reprezinta cea mai buna motivatie pentru a va continua drumul.

Fiecare are in sine potentialul necesar realizarii si implinirii sale. Lasandu-l in stare latenta, veti spune „nu“ vietii. Trebuie sa stiti sa va recunoasteti propriile calitati si sa le exploatati, nu sa ramaneti inactivi si sa anchilozati.

Fiti creativi si gasiti-va propriul drum. Nu lasati pe altii sa va arate calea, pentru ca sunt putine sanse ca ea sa corespunda asteptarilor dumneavoastra. Fiti deschisi fata de posibilitatile si potentialul dumneavoastra si valorificati-le. Veti fi fericiti si veti avea mai mari sanse de a ramane mai mult timp sanatosi.

De altfel, insasi notiunea de utilitate in sine implica obligatoriu o anumita forma de daruire. Serviciile pe care le aduceti altora va vor face sa dati ceea ce e mai bun in dumneavoastra. Indirect, ceea ce dati veti primi inapoi, mai ales sub forma de stima de sine si de evolutie personala. Daruirea de sine si iubirea neconditionata au locul lor in cautarea sanatatii generale. Ceilalti au nevoie de dumneavoastra, si dumneavoastra dispuneti de calitati si de talente pe care sa le puneti in slujba lor. Timpul, experienta si puterea de intelegere sunt modalitati de a va darui fara sa cheltuiti nici un ban. Nu aveti nevoie sa fiti bogati pentru a da intr-adevar; cei saraci nu sunt oare deseori si cei mai generosi?

Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre