Fii frumoasa cu ceai verde

/ / Modificat: 2005-08-17
Fii frumoasa cu ceai verde





 

Aspectul exterior al unui om depinde, cum stie fiecare, nu numai de sanatatea corpului, ci si de echilibrul psihic. Un corp sanatos este intotdeauna frumos; adica un par si ochi stralucitori, o piele intinsa si bine irigata cu sange, dinti sanatosi, o musculatura antrenata si proportii armonioase. Dar si miscarile echilibrate, mobilitatea spirituala, un caracter deschis si siguranta de sine naturala tin de frumusete.

Bolile, indiferent de ce natura, lezeaza intotdeauna cel putin unul din acesti factori. Se vede de aici cat de important este un psihic sanatos pentru frumusetea exterioara.

Exteriorul oglindeste intotdeauna viata launtrica si numai atunci cand corpul si sufletul sunt in armonie, aspectul este unul stralucitor. Aceasta este si esenta gandirii rasaritene, pentru care unitatea dintre corp si spirit a constituit dintotdeauna un obiectiv dezirabil. Faptul acesta se bucura de tot mai multa recunoastere si in lumea apuseana.

Ceaiul verde are o dubla actiune de favorizare a frumusetii, din interior si din exterior. Pe langa efectele sale benefice asupra corpului si a psihicului-spiritului deja mentionate, el poate fi utilizat si extern, contribuind la frumusetea infatisarii.

Nu intamplator in ultimii ani s-au dezvoltat tot mai multe produse pentru ingrijirea pielii care contin extracte de ceai verde. Fabricantii de produse cosmetice au descoperit in ceaiul verde un ingredient pentru ingrijirea pielii care contine mai multe substante active in combinatia potrivita. Ceaiul verde nu necesita o preparare costisitoare in laborator, este avantajos ca pret, natural si are o serie intreaga de efecte benefice asupra pielii.

Faptul ca o data cu inaintarea in varsta pielea devine mai uscata, mai putin elastica si mai ridata, este normal, dar si aici ceaiul verde poate sa intervina: prin proprietatea sa de legare a apei, el duce la inmagazinarea acesteia in straturile exterioare ale pielii si o impiedica sa se usuce; pielea ramane supla si intinsa.

Impuritatile din aer, fumatul etc. favorizeaza aparitia la nivelul pielii a radicalilor liberi, marind prin aceasta riscul imbolnavirii de cancer. In plus, acesti factori usuca pielea si duc la formarea ridurilor. Captatorii de radicali precum vitamina C, flavonele, beta-carotina precum si unii tananti actioneaza impotriva lor si protejeaza pielea de toxinele si impuritatile din mediul inconjurator.

Si radiatiile ultraviolete daunatoare, cauzate, de exemplu, de o expunere exagerata la lumina solara, pot fi partial neutralizate.

Este adevarat ca ceaiul verde nu filtreaza radiatia ultravioleta a Soarelui, spre deosebire de factorii obisnuiti de protectie, dar neutralizeaza radicalii liberi agresivi si apara astfel de vatamari ale pielii.

In plus, ceaiul verde protejeaza pielea de iritatii si inflamatii, regularizeaza stratul acid protector si o face sa arate stralucitoare, intinsa si tanara.

Produsele de ingrijire a pielii pe baza de ceai verde le putem prepara si singuri relativ simplu. Astfel nu  economisim doar bani, dar vom sti exact ce contine produsul si ne vom putea feri de alergii si alte reactii nedorite. Ce-i drept, prepararea lor necesita grija si o munca igienica, dar este si un foarte bun prilej de destindere.

Deoarece cosmeticele pregatite acasa nu contin deloc, sau prea putine substante conservante, ele trebuie pastrate la rece si inchise ermetic si folosite cat mai repede posibil. Substantele active din ceaiul verde, precum si celelalte componente, au eficienta maxima atunci cand sunt proaspete.

Celelalte ingrediente se pot procura in farmacii si drogherii.

Pentru cei care nu sunt dispusi sa cheltuie prea mult timp si efort pentru a-si prepara singuri produsele de ingrijire, ceaiul verde poate fi utilizat si in stare pura. Se imbiba un tampon de vata cu ceai verde, apoi se curata fata ca si cu o lotiune de fata. Ceaiul improspateaza si intinde pielea.

Ca sa profitam de eficienta ceaiului verde, putem de asemenea pregati o infuzie din doua linguri frunze de ceai si 500 ml apa fierbinte, care se lasa sa se raceasca 8–10 minute, apoi se amesteca o parte din el cu o crema de fata.

Acest material apartine Editurii Niculescu. Orice reproducere a acestuia fara acordul Editurii este interzisa.



Produse cosmetice pe baza de ceai verde



  

Baie de aburi pentru curatarea fetei

Ingrediente:

3 lingurite de ceai

3 lingurite cu flori de tei uscate

3 picaturi de ulei de eucalipt

Mod de preparare:

Se amesteca ceaiul verde cu florile de tei, se opareste cu 2 cesti de apa fiarta, apoi se adauga uleiul de eucalipt.

Utilizare:

Amestecul se pune intr-un castron si se tine deasupra capul acoperit cu un servet, inhaland timp de 10 minute aburii. Dupa care se spala fata cu apa rece si se da cu crema.

Efect:

Baia de aburi pentru fata curata porii pielii in adancime si previne aparitia cosurilor.

Crema de fata

Ingrediente:

3 lingurite de ceai verde

6 g ulei de jojoba

15 g ceara de albine

2 lingurite de lanolina

1 lingura de alcool (70 %)

100 g ulei de susan

2 g borax

Mod de preparare:

Ceaiul verde se opareste cu 150 ml apa fiarta, se lasa 5 minute dupa care infuzia se lasa sa se raceasca complet (daca este nevoie, intr-o baie de apa). Uleiul de jojoba, ceara de albine si lanolina se amesteca in apa fierbinte, se adauga alcoolul si uleiul de susan si se incalzeste cu grija pana ce amestecul se limpezeste Se dizolva boraxul in ceaiul verde, se introduce in mixtura, amestecand continuu pana se raceste, dupa care se toarna intr-un vas. Se pastreaza la rece!

Utilizare:

Dimineata si seara se maseaza pielea fetei, dupa ce in prealabil a fost curatata.

Efect:

Crema ingrijeste pielea sensibila si o fereste de deshidratare.

Apa de fata pentru piele grasa, cu impuritati

Ingrediente:

3 linguri de macris uscat

5 linguri alcool (70%)

4 linguri de ceai verde

2 linguri extract de Hamamelis

Mod de preparare:

Se toarna alcoolul peste macrisul uscat si se lasa timp de 2 saptamani intr-un vas bine inchis. Ceaiul verde se infuzeaza cu 300 ml apa fiarta, se lasa 10 minute apoi se strecoara. Dupa ce se raceste, se amesteca cu esenta de macris strecurata si cu extractul de Hamamelis. Mixtura se toarna spre pastrare intr-o sticla.

Utilizare:

Dimineata si seara, dupa ce fata a fost spalata, se imbiba un tampon de vata in solutie si se tamponeaza cu el fata.

Efect:

Apa de fata indeparteaza excedentul de grasime de pe piele si, in plus, regleaza functionarea glandelor sebacee. Folosita cu regularitate, ea previne formarea cosurilor si iritatiile, iar pielea devine neteda.

Lotiune racoritoare



  

Lotiune racoritoare

Ingrediente:

2 linguri de ceai verde

125 ml de zer

1 lingurita cu zeama de lamaie

Mod de preparare:

Se opareste ceaiul verde cu o ceasca de apa fierbinte la 90°C, se lasa sa stea 5 minute, apoi se strecoara printr-o sita. Pentru o racire mai rapida, se poate pune intr-o baie de apa, apoi se amesteca cu zerul si zeama de lamaie.

Utilizare:

Se maseaza cu grija pielea in caz de arsuri usoare si iritatii.

Efect:

Lotiunea racoreste in mod placut si calmeaza pielea iritata.

Masca de fata pentru hranirea pielii



  

Masca de fata pentru hranirea pielii

Ingrediente:

4 lingurite de ceai verde

100 g de branza de vaci (20%)

1 galbenus de ou

1 lingura de ulei de masline

1 lingurita de miere

Mod de preparare:

Ceaiul verde se opareste cu 100 ml apa fiarta, se lasa sa stea 10 minute, apoi se strecoara. Se amesteca branza de vaci, galbenusul de ou, uleiul de masline si mierea pana se uniformizeaza, apoi se adauga ceai verde pana cand masca devine un fluid gros.

Utilizare:

Masca se aplica pe fata, se lasa sa actioneze timp de 20 minute, apoi se indeparteaza cu apa calduta.

Efect:

Masca asigura pielii uscate umezeala si grasime si o face fina si supla. Ea este bine suportata si de pielea sensibila.

Impachetare calmanta pentru fata



  

Impachetare calmanta pentru fata

Ingrediente:

2 linguri de ceai verde

6 linguri faina de ovaz

2 linguri de miere

Mod de preparare:

Cele doua linguri de ceai verde se infuzeaza cu circa 200 ml apa fiarta avand in jur de 90°C (dupa fierbere se lasa sa se raceasca 5 minute), se lasa sa stea 5 minute, apoi se strecoara. Se raceste intr-o baie de apa. Faina de ovaz si mierea se amesteca pana se obtine o pasta, care apoi se amesteca in ceai.

Utilizare:

Pasta se intinde uniform pe fata si gatul spalate in prealabil. Se vor feri neaparat gura si regiunea ochilor. Se lasa sa actioneze cel putin 20 de minute, dupa care se spala cu grija cu apa calda.

Efect:

Impachetarea aceasta intinde simtitor pielea, calmeaza pielea uscata si obosita si ii furnizeaza substantele nutritive necesare.

Masca de fata pentru curatire



  

Masca de fata pentru curatire

Ingrediente:

3 lingurite de ceai verde

2 linguri de argila

putina zeama de lamaie

1 lingurita de ulei de masline

Mod de preparare:

Ceaiul verde se infuzeaza cu 100 ml apa fierbinte, se lasa sa stea 5 minute, dupa care se strecoara. Sasteapta pana se raceste complet. Se amesteca cu argila, apoi se adauga zeama de lamaie si uleiul de masline si se amesteca din nou pana se obtine o pasta uniforma.

Utilizare:

Masca se aplica pe fata, avand grija sa se evite gura si regiunea ochilor, pentru a nu irita pielea de acolo. Se lasa sa actioneze 15 minute. In final se spala temeinic cu apa calda si fata se unge cu o lotiune usoara. Operatiunea se repeta regulat.

Efect:

Masca actioneaza impotriva impuritatilor pielii prin aceea ca stimuleaza irigarea cu sange sdeschide porii. In afara de aceasta, ea confera un aspect mat tenului gras.

Baie generala pentru frumusete



  

Baie generala pentru frumusete

Ingrediente:

4 linguri de ceai verde

5 linguri de tarate de grau

500 ml de lapte

Mod de preparare:

Ceaiul verde se amesteca cu taratele de grau, se opareste totul cu 1 litru de apa fierbinte si se lasa sa stea 10 minute. Se strecoara, apoi se amesteca cu grija cu laptele.

Utilizare:

Amestecul se toarna intr-o cada cu apa in care se face apoi baie timp de aproximativ 15 minute. Daca este posibil, uscarea pielii se face la aer.

Efect:

Baia in aceasta solutie indeparteaza impuritatile pielii, o protejeaza de eczeme si o mentine supla

Baie generala impotriva impuritatilor pielii



  

Baie generala impotriva impuritatilor pielii

Ingrediente:

6 linguri de ceai verde

40 g flori si frunze de nalba uscate

20 g flori de musetel uscate

Mod de preparare:

Ceaiul verde, nalba si musetelul se pun intr-un vas suficient de mare, se oparesc cu 2 litri de apa fiarta, apoi se lasa sa stea 10 minute.

Utilizare:

Fiertura se toarna in apa de baie, in care apoi ne imbaiem circa 20 minute.

Efect:

Baia in aceasta solutie indeparteaza cosurile siritatiile dizgratioase de pe umeri si spate, dezinfecteaza, iar prin efectul usor astringent al tanantilor, previne aparitia unor noi impuritati ale pielii.

Solutie pentru spalarea parului obosit



  

Solutie pentru spalarea parului obosit

Ingrediente:

3 linguri de radacina de brusture

1 lingura de coada-calului

3 linguri de ceai verde

Mod de preparare:

Radacina de brusture si coada-calului se fierb timp de 20 de minute in 200 ml de apa, se strecoara si se lasa sa se raceasca. Ceaiul verde se infuzeaza separat cu 500 ml apa fierbinte, se lasa sa stea 10 minute, se strecoara si se lasa sa se raceasca.

Utilizare:

Fiertura se amesteca cu ceaiul si se clateste parul umed dupa ce a fost spalat. Nu se va mai clati cu apa.

Efect:

Clatirea parului cu aceasta solutie ii reda vigoarea, stralucirea si supletea. Astfel, el va fi mai usor de pieptanat si va putea fi coafat mai frumos si mai divers.

Apa de par pentru parul gras



  

Apa de par pentru parul gras

Ingrediente:

4 lingurite de ceai verde

2 lingurite de cimbru

2 lingurite de rozmarin

1 lingurita de salvie

2 lamai

Mod de preparare:

Ceaiul verde, cimbrul, rozmarinul si salvia se pun intr-o panza de bumbac, se oparesc cu 300 ml de apa fierbinte, dupa care se acopera si se lasa 5 minute. Se strecoara si se raceste complet intr-o baie de apa. Se storc lamaile si zeama se amesteca bine in fiertura de plante. Lichidul se toarna in sticle mici si se pastreaza intotdeauna rece!

Utilizare:

Dupa fiecare spalare a parului, se maseaza temeinic pielea capului cu apa de par astfel preparata si se lasa sa actioneze fara a se mai clati.

Efect:

Prin efectul combinat al tanantilor din ceai si al plantelor aromatice, pielea capului este ingrijita si se reduce in mod durabil producerea excesiva de sebuum.

Crema pentru pielea crapata



  

Crema pentru pielea crapata

Ingrediente:

2 linguri de ceai verde

½ avocado

1 galbenus de ou

1 lingura cu ulei de masline

1 lingura zeama de lamaie

Mod de preparare:

Ceaiul verde se infuzeaza cu 150 ml de apa fierbinte, se lasa 8 minute, apoi se strecoara. Se raceste intr-o baie de apa. Pulpa fructului de avocado se face piure, apoi se amesteca cu galbenusul de ou, uleiul de masline si zeama de lamaie. Se adauga ceai verde astfel incat pasta sa nu fie prea subtire si sa se poata intinde pe piele.

Utilizare:

Se aplica crema pe locurile unde pielea este crapata (de exemplu palmele mainilor, coate, genunchi, colturile gurii) si se lasa sa actioneze timp de 1 ora. Se spala apoi cu apa calduta.

Efect:

Crema furnizeaza parului obosit o cantitate suficienta de grasime si substante nutritive, iar tanantii repara micile crapaturi. Prin utilizare regulata, pielea redevine catifelata si supla.

Fructul de avocado este bogat in vitamina A, acizi grasi nesaturati si aminoacizi esentiali. In plus, el contine tripleta fundamentala alcatuita din provitamina A si vitaminele C si E, precum si diferite minerale, tananti si nenumarate substante vegetale secundare. Abundenta aceasta de substante naturale cu efecte vindecatoare neutralizeaza toxinele din mediul inconjurator, inhiba formarea de carcinoame si actioneaza din interior si din exterior impotriva ridurilor. Fructele de avocado sunt utilizate extrem de mult pentru prepararea unor creme si masti de fata.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre