Cinci motive sa NU obligi copiii la dovezi de afectiune fata de rude, de Sarbatori

/ / Modificat: 2023-12-06
Cinci motive sa NU obligi copiii la dovezi de afectiune fata de rude, de Sarbatori

Perioada Sarbatorilor este prilej de reuniuni de familie, iar asta inseamna si intalnirea cu rude cu care nu te-ai mai vazut de multa vreme. Pentru copiii tai asta inseamna cel mai probabil multe imbratisari nedorite si multe ciupituri de obraji. Daca nu ai cum sa-i scutesti de intalnirea cu neamurile care devin mai dragastoase decat ar fi cazul, asigura-i macar ca nu ii poate obliga nimeni sa ofere dovezi de afectiune, daca nu isi doresc.

Daca unii copii sunt de-a dreptul lipiciosi si ofera cu usurinta imbratisari si pupici, altii sunt cel putin rezervati si zgarciti cu dovezile de afectiune. In ambele cazuri trebuie sa-i lasi pe cei mici sa fie ei insisi si sa nu-i fortezi sa schimbe ceva la ei.

Nu fortati copiii sa ofere sau sa accepte afectiunea familiei extinse

Daca noi, adultii, avem obiceiul sa ne imbratisam, sa ne pupam cu rudele atunci cand ne revedem, nu trebuie sa avem aceeasi pretentie si de la copiii nostri. Ba, din contra!

Cand copilul nu se simte confortabil sa fie imbratisat de matusile, unchii si alte rude pe care nu le-au mai vazut, poate, de un an, asigura-l ca este in regula sa nu o faca si nu insista sa fie mai afectuos. Nicio dovada de afectiune nu ar trebui acceptata sau oferita impotriva vointei proprii.

Transmitandu-i ca e in regula sa se opuna sau sa evite imbratisarile, pupaturile si traditionalele ciupituri de obraji nu faci decat sa il asiguri de faptul ca este singurul care are control asupra propriului corp, chiar daca are 4, 7, 12 sau 15 ani. Copilul trebuie sa stie ca nimeni nu are dreptul sa-l atinga impotriva vointei sale, chiar si in familie. In caz contrar, daca insisti sa fie mai darnic cu gesturile de afectiune, copilul primeste mesajul ca nu are dreptul sa decida ce se intampla cu el, indiferent ce isi doreste sau nu, lucru profund nesanatos.

Copilul caruia i se permite sa decida ce se intampla cu corpul lui invata ca este in regula sa impui limite cu care tu, personal, esti confortabil. El nu este, in fond, proprietatea nimanui si nu ar trebui sa considere ca dezamageste pe cineva cand si daca face ceea ce doreste.

Copilul are dreptul la propria zona de confort si e perfect in regula daca asta inseamna ca nu vrea sa se imbratiseze cu verisorii, ca nu vrea sa fie pupat de matusa care are un ruj prea rosu sau care miroase a tutun sau ca nu vrea sa stea in brate la unchiul care il face sa se simta ciuda. In momentul in care ii permiti sa aleaga, ii dai clar de inteles ca este in regula sa isi asculte instinctele si sa ia propriile decizii legate de felul in care isi manifesta sau nu afectiunea fata de alte persoane, fie ele si membri ai familiei.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiune Sarbatori familie

Articole recomandate

Citeste si despre