Asociatia SAMAS si KAUFLAND ROMANIA deschid Scoala Mamei SAMAS la Botosani

/ / Modificat: 2019-05-07
Asociatia SAMAS si KAUFLAND ROMANIA deschid Scoala Mamei SAMAS la Botosani

In contextul in care in Botosani mortalitatea infantila este de 12,9‰, mult peste rata medie a Romaniei - 7,3‰, cea mai mare din Europa - Asociatia SAMAS si Kaufland Romania investesc in specializarea cadrelor medicale care sa poata asigura educatia pentru sanatatea mamei si copilului in primii ani de viata ai acestuia.

In perioada aprilie – iunie 2019 Asociatia SAMAS desfasoara la Botosani, in cadrul Spitalului Judetean de Urgente “Mavromati”, cu sprijinul Directiei de Sanatate Publica a Judetului Botosani, programul de formare medicala continua SAMAS adresat cadrelor medicale din sectiile de ginecologie si neonatologie, precum si asistentilor medicali comunitari, din medicina de familie sau alte specializari perinatale. In aceasta perioada, asistente medicale, moase si medici vor urma cele patru module de pregatire: “Alaptare”, “Nastere naturala si Nastere medicalizata”, “Nutritie perinatala”, “Fiziologia sarcinii si a perioadei perinatale”. In cadrul formarii, cadrele medicale vor primi si notiuni de comunicare in comunitati si de comunicare asertiva cu pacientii si colegii.

Etapa de pregatire si certificare este cea care sta la baza infiintarii in Botosani a Scolii Mamei SAMAS. Viitorii parinti din Botosani vor apela incepand cu luna iunie 2019, in cadrul Scolii Mamei SAMAS, la experienta educatorilor perinatali formati si certificati SAMAS, specializati in educatia prenatala si postnatala, in nutritia mamei si copilului. Prioritatile educatorilor perinatali urmaresc obiectivele Asociatiei care, pe termen lung sunt: cresterea ratei de alaptare exclusiva, informarea corecta a mamelor despre procesul nasterii, imbunatatirea starii de sanatate a mamei, dar si a bebelusului, printr-o nutritie echilibrata din timpul sarcinii, cat si postnatal.

Scoala Mamei SAMAS din Botosani este posibila datorita implicarii KAUFLAND ROMANIA, companie care sustine educatia cadrelor medicale si a viitorilor parinti.

„Pentru a avea copii sanatosi si fericiti, trebuie sa avem intai grija de sanatatea mamei, atat fizica, cat si emotionala, asa ca impreuna cu Asociatia SAMAS venim in sprijinul viitoarelor mame, pentru ca acestea sa aiba acces la informatiile si resursele necesare primirii noilor membri in familie. Fiecare nou-nascut merita un inceput bun in viata, indiferent de locul sau mediul in care vine pe lume.”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland Romania.

In cadrul proiectului, 100 de copii vor beneficia gratuit de CUTIA BEBELUSULUI ce va fi oferita fiecarui nou-nascut provenit din familii defavorizate (situatie economica dificila, mame minore, mame supuse unor abuzuri in familiile lor sau provenite din camine sau adaposturi sociale).

Cutia bebelusului, realizata dupa modelul finlandez, se acorda in conditiile in care gravidele aflate cel mai tarziu in al doilea trimestru de sarcina merg la controalele medicale periodice prevazute in planul national de sanatate si urmeaza cursurile gratuite organizate in cadrul Scolii Mamei SAMAS Botosani.

Notiunile de ingrijire nou-nascut si de alaptare sunt esentiale pentru orice parinte si pot reduce riscurile asociate mortatitatii in primul an de viata al copilului. Cutia bebelusului este patul non-nascutului si ii asigura acestuia igiena si siguranta corespunzatoare. De asemenea, aceasta le asigura mamelor tot ceea ce au nevoie pentru a-si ingriji copilul, un motiv in plus pentru ca acestea sa mearga la doctor si la cursurile pentru ingrijire si alaptare din cadrul Scolii Mamei SAMAS.

In Romania mortalitatea infantila este in medie de 7,3‰, cea mai mare din Europa. In Botosani mortalitatea infantila este 12,9‰. In 2017, in judetul Botosani au fost 87 de nasteri la mame minore, 236 de nasteri de prematuri si peste 1200 de cezariene.

Ramaneti alaturi de noi pe site si pe Facebook pentru a afla mai multe detalii despre deschiderea Scolii Mamei SAMAS din Botosani – www.asociatiasamas.ro / https://www.facebook.com/asociatiasamas/

Proiectul este finantat de KAUFLAND ROMANIA si implementat de Asociatia SAMAS cu desfasurare ca proiect pilot in judetul Botosani.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre