Alimente care iti influenteaza somnul

/ / Modificat: 2017-03-06
Alimente care iti influenteaza somnul

Alimentele pe care le consumi zilnic au fie rolul de a te molesi si adormi aproape instantaneu, fie de a te energiza si a te tine treaza mai mult timp. Daca nu consumi alimentele in momentele potrivite ale zilei, s-ar putea sa te confrunti cu stari de somnolenta la serviciu, ziua, si chef de dans si sport, noaptea, cand ar trebui sa dormi. Stiai ca nu trebuie sa mananci carne rosie, ciocolata cu lapte sau inghetata seara, daca vrei sa adormi usor si repede?

Dar ca trebuie sa eviti painea in exces, laptele si bananele la aceeasi masa din timpul zilei, intrucat te molesesc si iti produc somnolenta? Afla care sunt alimentele care te tin treaz si care sunt cele care te adorm mai usor, seara! 

Alimente care te tin treaza

Exista alimente care nu te lasa sa adormi, seara, din mai multe motive. Unele dintre ele sunt surse de energie, altele "pica greu la stomac", pe cand altele sunt greu digerabile si tin stomacul activ toata noaptea. Iata cateva dintre alimentele pe care trebuie sa le eviti seara, inainte de culcare.

Ciocolata cu lapte si mult zahar

Ciocolata este un aliment care-ti ofera energie si vitalitate. Preferabil este sa o consumi dimineata sau, cel mai tarziu, la mijlocul zilei, pentru a evita situatia in care te impiedica sa-ti faci somnul de frumusete.  

Inghetata

Nici inghetata nu este tocmai indicat sa fie savurata la cina. Chiar daca la sfarsitul unei zile lungi si toride de vara, poftesti sa te racoresti cu o portie de inghetata, inlocuieste-o cu un pahar cu lapte rece. Inghetata contine zaharuri si carbohidrati care procura energie organismului si il tine in stare de veghe mai mult timp.  

Mancaruri picante

Preparatele picante sunt printre preferatele tale? Evita sa le mananci la cina, caci s-ar putea sa nu te lase deloc sa dormi. Condimentele picante provoaca deranj la stomac si crampe abdominale care-ti pot da batai de cap pe timpul noptii.

Carnea rosie

Carnea rosie - de porc sau vita - ar trebui exclusa din meniurile tale de seara. Sunt printre tipurile de alimente care se digera cel mai greu si care pun stomacul la lucru multe ore din noapte, nelasandu-te sa dormi.

Alimente care te ajuta sa dormi

Alimentele care te ajuta sa adormi mai usor seara sunt cele cu substante nutritive care favorizeaza aparitia starii de somnolenta sau care stimuleaza secretia melatoninei, hormonul ce introduce organismul in faza de adormire, propice somnului. Iata cateva dintre alimentele care te ajuta sa adormi mai repede.

Paine

Painea este unul dintre alimentele care favorizeaza instalarea senzatiei de somn in organism. Potrivit specialistilor, contine aminoacizi care stimuleaza secretia hormonilor care ajuta organismul sa se relaxeze si sa adoarma mai usor. Din acest motiv, este recomandat sa fie consumata mai mult seara.

Lapte

Laptele este cel mai puternic remediu naturist contra insomniilor. Este si alimentul care atrage somnul cel mai repede, intrucat contine triptofan, o substanta nutritiva care ajuta corpul sa intre in transa de somn.  

Miere

Mierea este considerata un somnifer natural, substantele nutritive din aceasta contribuind rapid la relaxarea organismului si la provocarea starii de somnolenta, necesara pentru a adormi mai usor. Este suficient sa consumi o singura lingura de miere inainte de culcare pentru ca efectul sa fie garantat. Daca o mai amesteci si cu un pahar de lapte cald, nici nu vei pune bine capul pe perna ca vei si adormi.  

Banana

Bananele sunt considerate somnifere naturale, datorita continutului de magneziu, care relaxeaza organismul, dar si al triptofanului care induce rapid starea de somnolenta si combate problemele cu somnul.  

Carne de curcan

Carnea rosie te tine treaza, insa carnea de curcan a fost considerata, de unii specialistii, un aliment care provoaca somnolenta. Se pare ca in carnea de curcan exista o substanta care, in corp, se transforma in melatonina, hormonul pentru somn.

Cartofi

Cartofii sunt un aliment recomandat pentru cina, insa doar daca sunt fierti sau copti, nu si prajiti. Pe langa faptul ca au un continut scazut de zaharuri, au rolul de a favoriza secretia melatoninei, esentiala pentru inducerea starii de somn.

Ce alte alimente care provoaca somnul sau care te tin treaza noaptea mai cunosti? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente somn Alimentatie sanatoasa

Articole recomandate

Citeste si despre