7 tipuri de intepaturi de insecte si cum sa le deosebesti

/ / Modificat: 2018-06-14
7 tipuri de intepaturi de insecte si cum sa le deosebesti

Vara este anotimpul cand cei mici petrec mult timp in natura; tot vara, insectele de toate felurile dau navala. Copilul tau, dar si tu, sunteti expusi muscaturilor de insecte, inevitabile in aceasta perioada calduroasa a anului si primul pas in preventie este sa stii care este momentul din zi cand diferite insecte devin infometate.

intepaturi-insecte

De exemplu, tantarii sunt foarte activi la apus si la rasaritul soarelui, iar mustele isi fac de lucru mai cu seama dupa-amiaza. Desi te asiguri ca micutul este protejat impotriva muscaturilor de insecte, ele tot il ataca.

Tocmai pentru ca intepaturile de insecte sunt inevitabile, iata un scurt ghid care ti-ar putea fi folositor, despre cum sa le deosebesti:

1. Viespea

Zona in care a intepat viespea se inroseste si se inflameaza, pot aparea chiar si basicute, iar locul intepaturii doare foarte tare; otrava viespii este foarte toxica si contine histamina si acetilcolina. In situatia in care, in urma intepaturii, copilul acuza o raceala a membrelor, urechile si buzele i se invinetesc si prezinta dificultati de respiratie, se impune o vizita rapida la medic.

intepatura-viespe

Sursa foto: https://brightside.me/

2. Albina

In primul rand, trebuie sa indepartezi acul care ar putea sa ramana in intepatura; pielea se inroseste de obicei si se umfla. Copilul va acuza o senzatie de arsura, durere si mancarimea, care apare putin mai tarziu. Daca cel mic nu este alergic la intepatura albinei, nu ar trebui sa iti faci prea multe griji, insa daca este alergic, s-ar putea sa aiba dificultati de respiratie, sau un soc anafilactic.

intepatura-albina

Sursa foto: https://brightside.me/

3. Tantarul

Muscatura de tantar se prezinta sub forma unor puncte rosii umflate, de mici dimensiuni si de obicei se produc pe zonele neacoperite ale corpului. Tantarii musca de obicei acolo unde pielea este foarte subtire si au acces facil la vasele de sange; atunci cand musca, isi injecteaza saliva in organismul celui muscat; saliva tantarului contine anticoagulanti, care subtiaza sangele, cauzand inrosirea si inflamarea pielii.

intepatura-tantar

Sursa foto: https://brightside.me/

4. Capusa

Corpul reactioneaza la muscatura capusei printr-un punct rosu, Insecta poate parazita pe corp multa vreme, crescand si hranindu-se cu sangele victimei. Capusa poate sa infecteze cu encefalita, dar si cu multe alte afectiuni serioase. Daca indepartezi capusa de pe piele, insa locul unde a muscat ramane rosu si inflamat si continua sa creasca, trebuie sa mergi de urgent la medic.

intepatura-capusa

Sursa foto: https://brightside.me/

5. Puricele

Muscatura de purice poate fi foarte usor confundata cu o alergie sau cu muscatura de tantar din cauza faptului ca locul care a fost muscat arata ca un punct rosu, inflamat, insa este mult mai dureroasa si provoaca mancarimi. Puricii ataca de obicei membrele inferioare, o insect putand musca de mai multe ori, astfel incat distanta dintre punctele rosii este de obicei de 1-2 cm. Muscatura de purice poate transmite boli grave.

muscatura-purice

Sursa foto: https://brightside.me/

6. Furnica

Majoritatea furnicilor nu sunt periculoase pentru om. Furnica rosie insa poate provoca o multime de neplaceri, in locul muscaturii sale aparand pustule, care mai tarziu se transforma in cicatrici. Otrava furnicilor contine toxine, astfel incat odata muscat, copilul poate suferi de o reactie alergica, sau chiar un soc anafilactic.

intepatura-furnica

Sursa foto: https://brightside.me/

7. Taunul

Taunul arata ca o musca mai mare, insa intepatura sa, spre deosebire de cea a mustei, este dureroasa; imediat dupa intepatura, apar puncte mici rosii de aproximativ 1 mm, apoi locul incepe sa se inflameze si provoaca mancarimi. Taunii transmit boli diferite cum este antraxul si boala infectioasa tularemia, insa cel mai adesea ataca vitele si nu oamenii.

intepatura-taun

Sursa foto: https://brightside.me/

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intepaturi insecte Intepatura insecte copii Intepaturi tantari Intepatura albine copii Solutii impotriva puricilor Purici

Articole recomandate

Citeste si despre