7 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai tipat la copil

/ / Modificat: 2018-03-29
7 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai tipat la copil

Tocmai ai tipat la copiii tai! Tipat-tipat, in adevaratul sens al cuvantului. In ciuda eforturilor tale de a-ti pastra calmul, ti-ai pierdut complet cumpatul. S-a lasat cu usi trantite si cuvinte aruncate la nervi. Totul s-a derulat extrem de repede iar acum, totul s-a terminat! In casa s-a lasat o liniste apasatoare. Ce e de facut?

Adevarul este ca oricat de mult ai incerca sa-ti pastrezi calmul atunci cand copiii tai te scot din sarite, exista situatii in care lucrurile pot scapa de sub control. Copiii sunt plini de energie, iar curiozitatea ii impinge uneori sa faca lucruri riscante, sa fie obraznici sa isi arate independenta ori pur si simplu vor sa atraga atentia.

Chiar daca de cele mai multe ori reusesti sa iti stapanesti furia, pot exista situatii in care iti pierzi cumpatul si incepi sa tipi la copilul tau. Sentimentele care te napadesc dupa un astfel de episod, sunt de nedescris. Ai impresia ca esti un parinte rau fiindca ai tipat la copilul tau. Lucrurile, insa, nu stau chiar atat de rau. Da, sa tipi la copiii tai nu este cel mai indicat lucru, dar asta nu te face un parinte rau. 

7 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai tipat la copil

Exista cateva lucruri pe care le poti face dupa ce ai tipat la copilul tau, astfel incat sa calmezi spiritele de-o parte si de alta:

Respira

Cand ne suparam, in corpul nostru au loc mari transformari uriase. Ritmul cardiac creste si ne face sa fim si mai agitati. Astfel, in situatia in care este nervoasa, incearca sa te calmezi respirand. Creierul tau si muschii se relaxeaza in momentul in care respiri adanc. Fa asta de patru ori si vei vedea cat de repede te calmezi.

Anticipeaza reactivarea conflictului

Chiar daca tu ai reusit sa te calmezi, micutul tau sigur nu a uitat de momentul disputei voastre si nu va fi dispus sa renunte atat de usor la lupta. Asadar, fii constienta ca ai putea sa intampini aceeasi atitudine ostila din partea copilului tau. Mentine-ti concentrarea si calmul si fii responsabila de actiunile tale activand autocontrolul.

Invata-l ce este responsabilitatea

Oricat de mici ar fi, copiii trebuie sa invete ce este responsabilitatea. Ei trebuie sa fie constienti si capabili sa isi asume greselile. Nu incerca sa spui mereu ca este doar un copil. Chiar si cei mici trebuie sa fie constienti de faptele lor si de efectele actiunilor lor.

Fii un exemplu tu, iar in momentul in care te-ai calmat recunoaste in fata copilului ca ai gresit cand ai tipat si ca te-ai lasat condusa de furie si ai scapat lucrurile de sub control. De asemenea, din discursul tau nu trebuie sa lipseasca cateva cuvinte cheie precum "nu ar fi trebuit", "a fost o greseala din partea mea si mi-o asum", "imi cer scuze, nu ar fi trebuit sa reactionez asa".

Da-ti sansa de a vedea lucrurile cu calm

Imediat ce ai tipat la copilul tau, incearca sa nu te invinovatesti prea tare. Uneori, trebuie sa fim mai exigenti cu cei mici pentru a-i feri de pericole. Incearca sa fii calma cand vorbesti cu micutul tau despre conflictul dintre voi si da-i sansa sa iti spuna intr-o atmosfera calda si linistita ce l-a determinat sa fie nervos. De cele mai multe ori trebuie sa afla cauza care a dus la un conflict pentru a rezolva problemele si pentru a evita certurile pe viitor.

Incearca sa il impaci

Atunci cand suntem nervosi spunem cuvinte dureroase si ii pedepsim pe micuti. Daca ai facut asta, cere-ti scuze deoarece copilul s-ar putea simti indepartat si deconectat de tine. Concentreaza-te cat mai mult pe relatia cu copilul tau si oricat ti-ar fi de greu incearca sa iti controlezi furia.

Afla motivul disputei

Dupa o cearta cu copilul si dupa ce ai tipat la el, nu este bine sa treci mai departe ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Intr-un moment de liniste al tau, gandeste-te la motivul care te-a facut sa devii atat de nervoasa. De asemenea, incearca sa afli si care este cauza furiei micutului tau.

Cere ajutorul

Exista situatii in care multe mame ajung sa fie mereu furioase si anxioase. Oboseala isi poate spune cuvantul. Nu esti o mama rea daca se intampla asta. Pur si simplu ai nevoie de odihna si e important sa ceri ajutorul rudelor sau chiar sa mergi la un terapeut.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tipat la copii

Articole recomandate

Citeste si despre