6 gesturi deranjante ale parintilor in ingrijirea copilului

/ / Modificat: 2012-05-30
6 gesturi deranjante ale parintilor in ingrijirea copilului

Niciun parinte nu este perfect si nimeni nu are pretentia sa fie. Exista multe momente grele, epuizante, confuze si jenante in ingrijirea prichindeilor, care sunt normale si fac parte din experienta de parinte, insa exista si cateva gesturi deranjante si enervante, ba chiar nesanatoase, de care unii parinti ar trebui sa se descotoroseasca rapid.

Foto: blog.mambaby.com

Stersul nasului cu maneca bluzei

Unul dintre obiceiurile proaste, pe care unii parinti le mai practica din cand in cand, este sa apeleze la maneca bluzei sau chiar la camasuta copilului pentru a-l sterge la nas, atunci cand sunt pe graba si nu au la indemana un servetel.

Nu doar ca este un obicei nepoliticos, dar este si un exemplu negativ oferit copilului, care, la randul lui, va proceda la fel.

Datul manancarii din gura si manancatul resturilor alimentare de la gurita bebelusului

Unul dintre cele mai nesanatoase si neigienice gesturi este acela in care parintii mesteca mai intai mancarica bebelusului si apoi i-o da acestuia sa o manance. Gestul este total nepotrivit, deoarece bacteriile din gura adultului pot imbolnavi micutul cu tot soiul de afectiuni periculoase.

Un gest asemanator, dar mai degraba considerat dizgratios si enervant decat nesanatos, este acela in care parintii iau cu degetul mancarica pe care bebelusul o da afara din gurita si o mananca ei.

Lasatul copilui sa-si faca nevoile pe strada

Iata o alta lectie de proasta crestere pe care multi parinti o predau copiilor, la varste mici. Nu se intampla rar ca parintii sa fie vazuti, prin parculete sau prin oras, cand isi lasa micutul sa isi faca nevoile, prin iarba, printre masini sau pe la coltul strazii.

Este necivilizat si seteaza un exemplu pentru copil, mai ales ca exista o multime de alte solutii civilizate atunci cand esti in oras si nu in mijlocul unui camp cu el - toaleta publica, toaleta unui restaurant, casa din apropiere a unei prietene sau rude etc.

Permiterea animalului de companie sa linga copilul pe fata

Niciun copil nu ar trebui sa pupe in botic un animalut de companie sau sa i se permita sa fie lins pe fata de acesta, oricat de dragalas si curat ar fi el. Ii poate transmite o multime de bacterii si virusuri care il pot imbolnavi. Este foarte important ca cel mic sa primeasca o educatie in acest sens si sa fie invatat cum sa se poarte corespunzator cu prietenul lui patruped.

"Dezinfectarea" suzetei sau biberonului cazut pe jos cu propria saliva

Nu de putine ori, unii parintii apeleaza la o metoda ceva mai neortodoxa pentru a dezinfecta obiecte precum suzeta sau biberonul, dupa ce acestea cad pe jos.

Fie le sterg usor in mana sau de propriile haine si le dau copilului, fie le baga in gura si apoi le ofera "dezinfectate" celui mic.

Niciuna dintre metode nu este eficienta sau sanatoasa, deorece parintii preiau germenii de pe jos in organismul lor, contamineaza si mai mult suzeta cu germenii din cavitatea lor bucala, si o ofera copilului.

Dupa ce au cazut pe jos, obiectele pe care le foloseste un copil, de orice varsta, trebuie dezinfectate cu apa si sapun sau cu alte solutii sterilizante.

Pupatul pe gura

Din aceleasi motive pentru care nu este bine sa dai copilului mancare din gura ta sau sa ii "speli" suzeta cazuta cu saliva, copiii nu ar trebui pupati de parinti pe gurita, pentru a nu le transmite germeni periculosi.

Mai cunosti si alte gesturi deranjante sau nepotritive pe care le fac unii parinti? Spune-ne sugestiile si parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Obiceiuri parinti Crestere copii Ingrijire copii

Articole recomandate

Citeste si despre