10 de moduri creative pentru a economisi bani

/ / Modificat: 2017-09-19
10 de moduri creative pentru a economisi bani

Ideea de a economisi bani ti se pare mai degraba un basm pentru copii, in conditiile economiei actuale? Ei bine, sa stii ca obiectivul este mai mult decat posibil de atins, iar acest lucru il confirma si consilierii financiari. Indiferent de epoca in care traiesti, exista intotdeauna cai prin care sa iti gestionezi mai eficient resursele. Propune-ti sa-ti eficientizezi cheltuielile, printr-o serie de moduri creative dezvaluite de experti!

Ingredientul cheie al economisirii banilor

Poti sa pui deoparte mai multi bani decat crezi, cu putina disciplina, rabdare si un dram de autocontrol. Autoarea si editorialista americana Rose Fres Fausto, ea insasi mama a doi copii, iti recomanda stabilirea unor obiective pentru a reusi sa faci economii in bugetul familiei: "Adopta obiceiul de a-ti face propria balanta contabila de venituri si cheltuieli, pe care sa o actualizezi constant. In acest mod, ai o imagine ma clara asupra unde te afli si care trebuie sa fie telurile tale financiare", te sfatuieste Rose. Prin urmare, ai nevoie de un plan concret cu pasi care sa te ajute sa iti indeplinesti scopul final (sa pui deoparte o anumita suma de bani pana la un termen limita, de exemplu). Exista si aplicatii mobile special concepute pentru a te ajuta sa te organizezi (BUDGT, Leartnvest, Mint etc.), pe care le poti accesa oricand.

Trucuri utile de economisi bani cu toata familia

Acum ca stii de unde sa pornesti in drumul tau catre o viata in care banii chiar iti ajung de la o luna la cealalta, afla si cateva trucuri utile, menite sa iti faca misiunea mult mai usoara (si mai probabil de indeplinit).

1. Implica-ti copiii in modul de viata chibzuit

Cei mai multi parinti sunt tentati sa ignore presiunile financiare de dragul copiilor. Cei mici vor in permanenta jucarii si dulciuri, iar daca nu le este explicat conceptul banilor, ei nu vor intelege cu adevarat ce sacrificii fac parintii lor pentru a le asigura toate lucrurile de care au nevoie (adapost, hrana, haine etc.). Iata de ce este esential sa le vorbesti copiilor tai despre conceptul economisirii banilor inca de la varste mici. Atunci cand mergeti la supermarket, poti sa le reamintesti despre discutia voastra privind punerea banilor deoparte, atunci cand insista sa cumparati anumite lucruri care nu sunt necesare. Copiii sunt bucurosi sa fie implicati de parintii lor in demersuri benefice pentru familie, asa ca vor fi cu siguranta aliatii tai in adoptarea unui mod de viata chibzuit.

2. Organizeaza-ti veniturile eficient

Cumpara mai multe plicuri si eticheteaza-le cu numele scopului in care trebuie sa directionezi banii: "economii", "factura curent", "factura apa", "telefon", "intretinere" s.a.m.d. Pastreaza plicurile cu sumele de bani aferente mereu organizate, astfel incat sa iti limitezi la maximum posibilitatile de a face cheltuieli inutile.

3. Afla cat de mult consuma electrocasnicele tale

In acest fel, poti sa intelegi care sunt sursele de risipa a curentului electric si cum puteti sa va schimbati obiceiurile pentru a face economii la acest capitol. Atunci cand lasi televizorul sau cuptorul cu microunde in priza, de pilda, consuma electricitate chiar si cand nu sunt folosite.

4. Nu mai lasa apa sa curga inutil

Risipa de apa este o sursa importanta de crestere inutila a cheltuielilor. Inchide robinetul cand te speli pe dinti si deschide-l doar atunci cand te clatesti. In timp ce te speli pe cap si aplici samponul, dusul nu trebuie sa curga constant. Sunt detalii aparent lipsite de importanta, insa majore pentru factura ta de apa. Invata si restul membrilor familiei cum sa economiseasca apa - treptat, aceste schimbari se vor transforma in gesturi reflexe.

5. Decongeleaza carnea in frigider

In loc sa lasi carnea la decongelat in chiuveta, las-o sa se dezghete in frigider (chiar daca dureaza putin mai mult). Acest gest banal va contribui la racirea aerului din acest aparat electrocasnic, contribuind la un consum mai mic de energie.

6. Redescopera bucuria unei vieti simple

Uita putin de internet, televizor si tableta. Desprinde-te de tehnologie si iesi la o plimbare, citeste o carte sau pune in practica un proiect manual (origami, impletit sau quilling). Nu vei face doar economii importante la electricitate, ci te vei si relaxa mai mult, pentru un echilibru mental desavarsit. Indeamna-ti copiii sa isi petreaca timpul liber afara, la joaca alaturi de alti prieteni: aceasta este cea mai frumoasa copilarie!

7. Limiteaza consumul apei in bazinul closetului

Incearca un truc istet de economisire a apei necesare pentru functionarea bazinului closetului. Umple cateva sticle mici din plastic cu nisip, etanseaza-le bine si introdu-le in bazin, astfel incat sa nu obstructioneze in vreun fel mecanismul de tragere a apei. Ele vor ocupa o buna parte din spatiul bazinului si vor reduce cantitatea de apa necesara pentru umplerea acestuia.

8. Cumpara un cap de dus cu jet redus

Volumul jetului de la dus isi pune cu siguranta amprenta asupra facturii tale lunare la apa. Cumpara un cap de dus cu flux redus al apei: daca il lasi sa curga intr-un recipient de patru litri, nu ar trebui sa il umple mai repede de 20 de secunde pentru a fi cu adevarat economic.

9. Distreaza-te creativ, nu costisitor

In prezent, familiile isi petrec timpul liber mergand la mall sau luand masa la restaurantele de tip fast-food. Acest tip de distractie este atat nesanatoasa, cat si costisitoare. Incearca sa limitezi cat mai mult aceste iesiri (de la organizarea lor in fiecare weekend, la programarea lor maximum o data pe luna, de exemplu). Puteti sa va simtiti bine in familie facand alte lucruri placute. Adunati-va seara la film amuzant, organizati partide de jocuri de societate, mergeti la un picnic in parc s.a.m.d.

10. Invata-ti copilul sa stranga bani

Cand copilul tau iti cere o jucarie scumpa, spune-i ca o poate avea daca strange suficienti bani pentru a o achita (prin a se ocupa de diverse sarcini domestice, de exemplu). Astfel, va intelege cel mai bine conceptul banilor si va porni in viata stiind foarte bine ca pentru a avea lucrurile pe care ti le doresti, trebuie sa muncesti pentru ele.

Tu cum reusesti sa economisesti bani? Ai anumite strategii secrete care au dat roade in cazul tau? Ajuta si celelalte mamici sa isi gestioneze mai bine bugetul, in sectiunea comentariilor de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Economisire bani Activitati bani copii

Articole recomandate

Citeste si despre