Venirea copilului te-a indepartat de partener? Ce e de facut pentru ca relatia sa nu aiba de suferit

/ / Modificat: 2022-08-02
Venirea copilului te-a indepartat de partener? Ce e de facut pentru ca relatia sa nu aiba de suferit

Se spune ca venirea pe lume aunui copil ii apropie pe cei doi parteneri, insa in realitate lucrurile nu stau intotdeauna asa. A avea un copil vine la pachet cu multe griji, oboseala, stres. Atentia ambilor parteneri, dar mai ales a mamei, se concentreaza mai mult asupra bebelusului, iar timpul pe care partenerii il petreceau impreuna inainte de venirea pe lume a bebelusului se reduce drastic. Acest lucru are consecinte asupra relatiei care, pe masura ce trece timpul, va avea, inevitabil, de suferit.

Situatia in care partenerii se indeparteaza atunci cand devin parinti nu este exceptionala. Multe cupluri trec prin asta, mai ales daca au grija singuri de copil si nu au parte de ajutor. Consecintele se vad pe toate planurile, de la cel afectiv pana la cel intim, iar partenerii vor deveni, in cele din urma, frustrati din aceasta cauza. Este nevoie de eforturi comune pentru ca lucrurile sa revina la normal, de rabdare, intelegere si empatie. In primul rand, este nevoie ca taticii sa inteleaga ca atentia mamei este concentrata aproape 100% in directia bebelusului si este firesc sa fie asa, mai ales in primele luni de viata. Pentru ca relatia sa nu aiba de suferit, este nevoie insa de eforturi comune.

Ce puteti face pentru a recapata armonia in cuplu!

Impartiti sarcinile. Cand mama le face pe toate, este firesc sa fie vesnic obosita. Taticii ar trebui sa se implice cat pot de mult si sa ajute atat la ingrijirea bebelusului, cat si la treburile casnice. In acest fel, impartind sarcinile, castigati timp pretios si niciunul nu va fi atat de obosit incat sa il ignore pe celalalt.

Apelati la ajutor. De cate ori este posibil, apelati la ajutoare. Fie ca vorbim despre persoane care sa va ajute cu gatitul, curatenia etc, fie rude pe care sa va puteti baza pentru a lasa copilul in grija lor cateva ore, cat sa iesiti in oras si sa va deconectati de la treburile de acasa, este important sa aveti pe cineva la care sa puteti apela pentru a avea timp sa lucrati si la relatie.

Dedicati-va timp unul altuia. Oricat de acaparati sunteti de copil, rezervati un interval de o jumatate de ora sau o ora in fiecare seara pentru a petrece timp alaturi de partener. Dupa ce copilul adoarme, profitati de acest interval pentru a povesti cu partenerul despre cum a decurs ziua, pentru a va apropia si a va conecta cu acesta.

Incearca sa ai asteptari realiste. Schimbarile fizice si emotionale de dupa nasterea copilului nu au cum sa fie trecute cu vederea. Multe femei sufera de depresie post-partum, iar lucrurile s-ar putea sa nu revina asa usor si repede la normal. Indiferent ca sunteti mama sau tata, incercati sa aveti asteptari realiste in legatura cu ce se intampla dupa nasterea bebelusului si cat de repede poate fi totul ca inainte.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relatie cuplu dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre