S-a marit familia. Cum alegi noul apartament acum, ca a aparut si un copil

/ / Modificat: 2021-12-21
S-a marit familia. Cum alegi noul apartament acum, ca a aparut si un copil

Venirea pe lume a unui copil schimba totul. De la dinamica familiei pana la nevoi. Vrei nu vrei, pana si apartamentul trebuie schimbat, mai cu seama daca este unul mic, potrivit doar pentru un cuplu.

Trebuie sa te vezi locuind în acea casa, împreuna cu familia ta, macar cațiva ani, sa-ți imaginezi copilul crescand acolo. Daca realizezi de pe acum ca nu vei avea spațiu suficient, ca orice ai face nu-l poți transforma într-unul potrivit pentru un copil, daca nu este bine situat, neavand în apropiere spații verzi, gradinițe sau scoli ori vreo farmacie, probabil ca cea mai buna decizie este sa pornesti în cautarea caminului pe care îl merita familia ta marita.

Ar trebui sa începi aceasta calatorie punand pe hartie criteriile pe care trebuie sa le îndeplineasca noul apartament. Vrei sa fie unul nou sau vechi? Vrei sa stai la parter sau etajul 1 ori preferi un etaj superior, pentru panorama? Ce zone ți se par cel mai potrivite, acum, ca  existența ta se va învarti în jurul prichindelului?

Numarul de camere si etajul

Dar sa le luam pe rand, ca sa te ajutam sa simplifici alegerea. În primul rand, stabileste cate camere ai vrea sa aiba apartamentul. Trei camere sunt suficiente pentru o familie formata din acelasi numar de membri. Dar numai tu stii daca ai în plan o noua extindere a acesteia, caz în care 4 camere e cea mai buna alegere.

Apoi, copilul va creste, va deveni adolescent si va petrece, vrei nu vrei, destul timp în fața oglinzii, asa ca opteaza mai bine pentru doua bai. Asa nu risti sa pleci la serviciu fara a apuca sa faci dus.

În plus, ai grija ca apartamentul sa fie decomandat, pentru ca, odata cu trecerea anilor, nevoia de intimitate a celui mic va creste. În plus, nici adulții din casa nu trebuie sa sufere la acest capitol.

Important este sa te asiguri ca exista suficient spațiu de depozitare (apartamentele noi nu prea dispun de asa ceva). Imagineaza-ți doar mulțimea de jucarii din primii ani, carucioare, premergatoare, biciclete s.a.m.d., role si apoi pe cea de pantofi sport. Macar atat sa ai în vedere.

În ceea ce priveste etajul la care acesta sa fie situat, mulți parinți cu copii mici prefera parterul sau etajul 1 (pentru ca, trebuie sa recunoastem, adesea lifturile se pot defecta si nu e simplu sa urci sau sa cobori cu un carucior).

La fel de adevarat e însa si faptul ca la parter e si mai multa galagie, mai cu seama daca este amenajat si un loc de joaca langa bloc. Pe de alta parte, însa, îl vei putea supraveghea mai usor pe cel mic, daca acesta se va juca afara, peste ceva vreme.

Numai tu stii ce e important pentru tine la acest capitol, asa ca pune totul pe hartie si cantareste bine deciziile.

Acestea fiind spuse, nu ar fi rau sa te familiarizezi cu prețurile apartamentelor. Iar pe Imoradar24 vei gasi destule ca sa-ți faci o idee. Pana vei avea gata lista de criterii ce trebuie îndeplinite de noul camin, cu siguranța îl vei si gasi în anunțuri.

Proximitatea fața de scoli si gradinițe, dar si fața de casa bunicilor

Continuand lista criteriilor pe care ar trebui sa le îndeplineasca noul camin, ar fi bine sa ai în vedere proximitatea fața de scoli si gradinițe, dar si fața de casa bunicilor, de ce nu, daca ai norocul sa traiasca în acelasi oras. Vor fi situații în care va fi extrem de importanta aceasta apropiere.

Spații verzi, parcuri

La fel de important este ca în apropiere sa se afle spații verzi cu locuri de joaca, parcuri. Cat e mic, îl vei plimba tu sau îl vei duce la joaca, dar apoi va creste si va dori sa mearga în parc cu colegii. N-ai vrea sa traverseze singur jumatate de oras.

Zona sigura

Fa-ți temele si documenteaza-te legat de cat de sigur este cartierul. Daca locuiesti în Bucuresti, afla ca cel mai sigur cartier este, în viziunea locuitorilor Capitalei, Aviației. Acesta ofera si destule facilitați, inclusiv medicale, acces la magazine si restaurante, liniste si curațenie. Din pacate, prețurile nu sunt tocmai mici în aceasta zona.

Urmeaza în top zona Tineretului, care, desi nu se bucura de tot atata liniste sau un nivel perceput la fel de ridicat al calitații aerului, este o zona foarte sigura pentru locuit. Prețurile sunt însa clar mai mici fața de cele din Aviației.

Un cartier îndragit de bucuresteni, cu un renume de zona destul de verde si linistita, cu multe posibilitați de recreere, este Titan.

Zona linistita este si Baneasa, dar bugetul pentru locuința trebuie sa fie mai mare decat pentru zona Titan.

La polul opus, bucurestenii spun ca se situeaza Ferentari, zona Bucur Obor, destul de zgomotoasa, si Baicului, care nu prea are zone de recreere.

Prin urmare, cantareste atent opțiunile, pentru ca decizia pe care o vei lua îți va influența viața în urmatorii ani. si nu doar pe a ta, ci si pe cea a copilului tau.

Sa fie bine conectat la mijloacele de transport în comun

La fel de important este ca locul în care se gaseste apartamentul sa fie bine conectat la mijloacele de transport în comun. Cat timp copilul este mic, îl vei duce tu la gradinița sau scoala, dar la un moment dat va trebui sa-i dai libertate de miscare. Va merge, poate, la tot felul de cursuri, la cinema, va dori sa se întalneasca cu colegii dupa orele de scoala sau în weekend.

Prin urmare, este crucial ca din cartierul în care stai sa se poata ajunge usor în zonele în care se afla ariile sale de interes, asa cum sunt scoala, centrul, parcurile etc..

Sa fie renovat

Nu în ultimul rand, indiferent daca apartamentul este sau nu unul nou, ar fi bine ca acesta sa fie renovat.

Cand ai copii, timpul trebuie foarte bine organizat si chiar si asa e prea puțin pentru tot ce îți propui sa faci. Daca adaugi si renovarea, lucrurile devin cu atat mai dificile, asa ca gandeste-te bine daca ai nevoie de o complicație în plus.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Casa noua

Articole recomandate

Citeste si despre