Intrebari recurente despre termoizolatie si materialele necesare

/ / Modificat: 2022-09-16
Intrebari recurente despre termoizolatie si materialele necesare

Izolarea termica a locuintei poate fi aplicata oricarei locuinte, fie ca este o casa de caramida, de lemn sau zidarie. Termoizolatia are rolul de a imbunatati confortul in locuinta pe timp de iarna, dar si de a eficientiza consumul termic.

O locuinta termoizolata va pierde mai putina caldura, astfel incat proprietarii acestora vor face economii substantiale cand vine vorba despre incalzirea locuintei.

Avand in vedere cresterea preturilor la energie, din ultimul an, tot mai multe persoane se grabesc sa-si termoizoleze locuintele inainte de venirea iernii. Prin urmare au aparut si numeroase intrebari la care oamenii cauta raspunsuri pentru a se asigura ca aleg materiale de calitate. Astazi vom raspunde de cele mai frecvente dintre aceste intrebari.

Cate tipuri de materiale pentru termoizolatii exista?

materiale constructie

In magazinele de specialitate, precum mathaus.ro, vei gasi numeroase materiale destinate izolarii locuintelor. Fiecare dintre acestea sunt folosite pentru termoizolarea anumitei unei anumite parti a casei. Cele mai folosite materiale pentru termoizolatii sunt: 

  • polistirenul expandat;

  • polistirenul extrudat;

  • vata minerala de sticla;

  • vata minerala bazaltica;

  • celuloza;

  • lana; 

  • spuma de rasina;

  • spuma poliuretanica;

  • placile termoizolante cu vacuum;

  • folie reflectiva.

Toate acestea ajuta la imbunatatirea eficientei energetice atat vara cat si iarna, deoarece nu permite modificarea rapida a temperaturii din interior. Fiecare dintre aceste materiale poate fi folosit in interior sau in exteriorul unei cladiri.

Cu ce materiale se termoizoleaza la interior?

Pentru izolarea interioara a unei cladiri se pot folosi materiale precum:

1. Vata minerala si gips-carton. Pentru izolarea podului sau mansardei se va folosi vata minerala de sticla sau bazaltica. Aceasta se gaseste in magazinele de specialitate sub forma de placi, role sau vrac. Nu este inflamabila si asigura si o buna izolare fonica, nu doar termica. Dupa aplicarea vatei se vor aplica placi de gips-carton. in zona imbinarii acestora se aplica o pasta de rosturi speciala, care se niveleaza bine, iar la final se vopsesc peretii in nuanta dorita.

2. Fibre de celuloza. Dupa cum le spune si denumirea, fibrele de celuloza sunt materiale organice, obtinute din reciclarea hartiei. Acestea sunt tratate cu solutii antiseptice care previn aparitia igrasiei si a daunatorilor, fie ca este vorba despre insecte sau rozatoare. Sunt bune izolatoare termice (reducand pierderile de caldura mai eficient decat vata de sticla sau bazaltica ori decat polistirenul expandat) si higroscopice (mentin un nivel de umiditate optim in locuinta). Un avantaj urias al acestui material este ca poate fi folosit in zonele inguste din jurul instalatiilor si tevilor.

3. Fibre de lemn. Fibrele de lemn sunt ideale atat pentru izolarea termica, cat si pentru izolarea fonica a locuintei. Acestea sunt folosite atat pentru izolarea acoperisului cat si a peretilor interiori, dar si a celor exteriori. Grosimea acestora poate ajunge pana la 240 de mm, iar prinderea se face cu ajutorul diblurilor. Avantajul acestor placi este ca permit peretilor sa respire prevenind astfel aparitia condensului si a igrasiei.

4. Panouri compozit. Panourile compozit sunt ideale pentru izolarea fonica si termica a locuintei. Acestea sunt fabricate dintr-o placa de polistiren si una de gips-carton. Pot fi montate atat pe beton armat cat si pe caramida, lemn sau BCA. Se aplica una langa alta, fara a lasa loc intre ele si se aplica cu ajutorul unui strat de amorsa pe perete si a unui de mortar pe placi. 

Cu ce materiale se termoizoleaza la exterior?

Pentru izolarea exterioara a unei cladiri se pot folosi materiale precum:

1. Polistiren expandat. Polistirenul expandat (EPS) este folosit intens pentru izolarea fatadelor locuintelor. Materialul actioneaza ca o bariera termica, pastrand o temperatura optima in interior pe toata perioada anului. Materialul este unul poros care permite peretilor sa respire, mentinand un nivel optim de umiditate astfel incat igrasia sa nu-si faca simtita prezenta.

2. Polistiren extrudat. Acest polistiren este mult mai dens decat cel expandat, fiind impermeabil. Este ideal pentru termoizolarea fundatiilor, soclurilor, subsolurilor, pardoselilor si zonelor de tranzit intens.

Atentie! Specialistii nu recomanda folosirea polistirenului (indiferent de tipul acestuia) in interiorul locuintei deoarece favorizeaza aparitia igrasiei. in plus, pe termen lung, poate fi cancerigen pentru cei care locuiesc in acea incapere.

3. Fibre de lemn. Fibrele de lemn pot fi folosite cu succes si in izolarea exterioara a locuintei. Placile fibrolemnoase se monteaza cu ajutorul unui adeziv special si al diblurilor. Pentru o mai mare eficienta, alege placi cu o grosime de 240 mm. 

Ce tip de material se foloseste la izolarea mansardei/podului? De ce este importanta?

Izolarea podului sau mansardei, chiar daca nu este locuit, este deosebit de importanta deoarece pe aici se pierde cea mai mare parte din caldura unei locuinte. Pentru izolarea mansardei sau podului se pot folosi, dupa cum am specificat mai sus, materiale precum vata minerala de sticla sau bazaltica peste care se adauga gips-carton. Acestea sunt cele mai eficiente. De asemenea, se mai pot folosi fibre de celulosa zi fibre de lemn. 

Sursa foto: shutterstock.com/ro/

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Izolare Casa noua

Articole recomandate

Citeste si despre